|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
Tarta Orzechowa z figami :-D |
Autor |
Wiadomość |
kociakocia
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2009-05-09, 10:20 Tarta Orzechowa z figami :-D
|
|
|
Tarta Orzechowa z figami
Ciasto:
220 g mąki
120 g masła lub margaryny veg
odrobina wody
wysuszone fasolki do obciążenia ciasta
papier pergaminowy
Jeśli lubisz cieńsze ciasto użyj o 20 g mniej mąki, margaryny czy masła
Farsz:
25 g cukru pudru
150 ml śmietanki soy
25 g cukru brązowego
9-10 fig namaczanych 15min
2 łyżki roztopionego masła veg
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
35 g zmixowanych płatków migdałów
25 g utłuczonych na drobno orzechów włoskich
100 g konfitury pomarańczowej lub innej ulubionej
2 łyżki roztopionego masła veg do wysmarowania formy
1 szklanka suszonej fasoli do obciążenia ciasta
Połącz składniki na ciasto (pokrój chłodne masło w kosteczki), aby było kruche należy szybko ciasto mixować lub ewentualnie ugniatać zimnymi dłońmi by się nie ogrzało! Dodawać ostrożnie zimnej wody, by nie przesadzic z ilością.
Płatki migdałowe krótko mixuj , by nie uciekł z nich tłuszcz.
Piekarnik nagrzej do 160 st., bez termoobiegu lub 140 st. z termoobiegiem.
Posyp mąką blat i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1/2 cm.
Posmaruj foremkę roztopionym masłem i wyłóż na nią płat ciasta. Przyklej ciasto dokładnie do brzegów foremki i usuń jego nadmiar. Podziurkuj ciasto widelcem i połóż na nie papier do pieczenia. Wysyp na papier fasolę i piecz je przez 20 minut.
Cukier puder połącz z płatkami zmixowanymi. Dodaj rozpuszczone masło, utłuczone orzechy włoskie, śmietankę i łyżkę mąki kukurydzianej. Dobrze wymieszaj lub zmixuj.
Figi pokrój w talarki.
Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika, zdejmij pergamin i fasolę.
Nałóż krem migdałowy na tartę. Rozłóż talarki z fig tak, żeby na siebie nachodziły. Posmaruj figi na wierzchu roztopionym masłem i posyp brązowym cukrem.
Wstaw do gorącego piekarnika na 40-45 minut.
Ostudzoną tartę posmaruj rozpuszczoną konfiturą. |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
|
|
|
|
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2009-05-09, 14:32
|
|
|
Kocia tak z ciekawości o co chodzi z tą fasolką? |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
|
kociakocia
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2009-05-09, 17:15
|
|
|
Karolina, obciążnik dla ciasta układając fasolę, ciasto się nie wybrzuszy, można kupić też do tego specjalne kulki ceramiczne
A tu sposób na ciasto:
1. Rozwałkowane kruche ciasto przenieść na wałku do jednej dużej formy lub stojacych obok siebie kilku małych foremek wysmarowanych tłuszczem
2. Przycisnąć ciasto palcami do brzegów i dna formy lub foremek. Nadmiar ciasta odciąć, naciskając wałkiem na jedo część wystającą poza formę.
3. Nakłuć ciasto widelcem, formę wylepiona ciastem wyłozyć papierem.
4. Wsypać do niej suchą fasolę i upiec w piekarniku.
tarta1.jpg
|
|
Plik ściągnięto 538 raz(y) 13,68 KB |
tarta2.jpg
|
|
Plik ściągnięto 572 raz(y) 17,36 KB |
tarta-3.jpg
|
|
Plik ściągnięto 558 raz(y) 16,34 KB |
tarta4.jpg
|
|
Plik ściągnięto 590 raz(y) 37,7 KB |
|
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
|
|
|
|
bodi
lucky lucky me :)
Pomogła: 91 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 4234 Skąd: UK
|
Wysłany: 2009-05-09, 21:31
|
|
|
tak z ciekawości, fasola po takim seansie w piekarniku nadaje sie jeszcze do konsumpcji, czy może tylko posłużyc jako odwaznik do następnej tarty? |
_________________
|
|
|
|
|
ag
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 04 Wrz 2008 Posty: 1127 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-05-09, 21:45
|
|
|
Ja fasolę używałam już tylko do pieczenia kolejnej tarty... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|