wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tarta Orzechowa z figami :-D
Autor Wiadomość
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2009-05-09, 10:20   Tarta Orzechowa z figami :-D

Tarta Orzechowa z figami :-D

Ciasto:
220 g mąki
120 g masła lub margaryny veg
odrobina wody

wysuszone fasolki do obciążenia ciasta
papier pergaminowy

Jeśli lubisz cieńsze ciasto użyj o 20 g mniej mąki, margaryny czy masła

Farsz:
25 g cukru pudru
150 ml śmietanki soy
25 g cukru brązowego
9-10 fig namaczanych 15min
2 łyżki roztopionego masła veg
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
35 g zmixowanych płatków migdałów
25 g utłuczonych na drobno orzechów włoskich
100 g konfitury pomarańczowej lub innej ulubionej


2 łyżki roztopionego masła veg do wysmarowania formy
1 szklanka suszonej fasoli do obciążenia ciasta

Połącz składniki na ciasto (pokrój chłodne masło w kosteczki), aby było kruche należy szybko ciasto mixować lub ewentualnie ugniatać zimnymi dłońmi by się nie ogrzało! Dodawać ostrożnie zimnej wody, by nie przesadzic z ilością.
Płatki migdałowe krótko mixuj , by nie uciekł z nich tłuszcz.

Piekarnik nagrzej do 160 st., bez termoobiegu lub 140 st. z termoobiegiem.
Posyp mąką blat i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1/2 cm.
Posmaruj foremkę roztopionym masłem i wyłóż na nią płat ciasta. Przyklej ciasto dokładnie do brzegów foremki i usuń jego nadmiar. Podziurkuj ciasto widelcem i połóż na nie papier do pieczenia. Wysyp na papier fasolę i piecz je przez 20 minut.
Cukier puder połącz z płatkami zmixowanymi. Dodaj rozpuszczone masło, utłuczone orzechy włoskie, śmietankę i łyżkę mąki kukurydzianej. Dobrze wymieszaj lub zmixuj.
Figi pokrój w talarki.
Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika, zdejmij pergamin i fasolę.
Nałóż krem migdałowy na tartę. Rozłóż talarki z fig tak, żeby na siebie nachodziły. Posmaruj figi na wierzchu roztopionym masłem i posyp brązowym cukrem.
Wstaw do gorącego piekarnika na 40-45 minut.
Ostudzoną tartę posmaruj rozpuszczoną konfiturą.
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2009-05-09, 14:32   

Kocia tak z ciekawości o co chodzi z tą fasolką?
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2009-05-09, 17:15   

Karolina, obciążnik dla ciasta :-D układając fasolę, ciasto się nie wybrzuszy, można kupić też do tego specjalne kulki ceramiczne ;-)

A tu sposób na ciasto:

1. Rozwałkowane kruche ciasto przenieść na wałku do jednej dużej formy lub stojacych obok siebie kilku małych foremek wysmarowanych tłuszczem

2. Przycisnąć ciasto palcami do brzegów i dna formy lub foremek. Nadmiar ciasta odciąć, naciskając wałkiem na jedo część wystającą poza formę.

3. Nakłuć ciasto widelcem, formę wylepiona ciastem wyłozyć papierem.

4. Wsypać do niej suchą fasolę i upiec w piekarniku.

tarta1.jpg
Plik ściągnięto 538 raz(y) 13,68 KB

tarta2.jpg
Plik ściągnięto 572 raz(y) 17,36 KB

tarta-3.jpg
Plik ściągnięto 558 raz(y) 16,34 KB

tarta4.jpg
Plik ściągnięto 590 raz(y) 37,7 KB

_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
bodi 
lucky lucky me :)


Pomogła: 91 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 4234
Skąd: UK
Wysłany: 2009-05-09, 21:31   

tak z ciekawości, fasola po takim seansie w piekarniku nadaje sie jeszcze do konsumpcji, czy może tylko posłużyc jako odwaznik do następnej tarty?
_________________

 
 
ag 


Pomogła: 45 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1127
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-09, 21:45   

Ja fasolę używałam już tylko do pieczenia kolejnej tarty...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,41 sekundy. Zapytań do SQL: 14