Ciasto dyniowe z owocami |
Autor |
Wiadomość |
tomek
Pomógł: 11 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 929 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2007-08-24, 10:26 Ciasto dyniowe z owocami
|
|
|
Podaję przepis mojej kochanej nieżony na wegańskie ciasto dyniowe (Hokkaido) z owocami.
Składniki:
dynia Hokkaido - ok. 1.5-2kg
mąka pszenna razowa – 3 szklanki
mąka ziemniaczana – 1 szklanka
mocno dojrzałe banany – 5 sztuk
proszek do pieczenia – 4 łyżeczki
dowolny olej – 1,5 szklanki
mleko sojowe – 8 łyżek (bez mleka również wychodzi bardzo dobre)
jabłka lub gruszki – 1,5-2kg
Przygotowanie:
1.Dynię Hokkaido, nie obierając ze skóry, pokroić na drobno i udusić w małej ilości odrobinę osolonej wody aż zrobi się gęsta papa. Trzeba uważać by nie przypalić.
2.Wymieszać na sucho mąkę pszenną razową, mąkę ziemniaczaną, roztarte banany i wcześniej przygotowaną dynię.
3.Dodać olej, mleko sojowe i wyrobić ciasto.
4.Obrać jabłka lub gruszki i pokroić je w cząstki (ćwiartki lub mniejsze).
5.Przygotować formę i wlać ciasto.
6.Pokrojonymi jabłkami nadziewać ciasto, tak by jak najmniej wystawały.
7.Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 45 minut.
Ciasto smakuje nawet zdeklarowanym mięsożercom. Polecam.
Uwaga:
Ważne by użyć dyni Hokkaido, która jest zdecydowanie mniejsza od innych odmian, mniej wodnista i bardziej słodsza. Z innymi odmianami też pewnie wyjdzie, ale nie próbowaliśmy, wiec nie wiemy jak smakuje. Poniżej wklejam zdjęcie dyni Hokkaido.
|
_________________ hxxp://meteo7.wordpress.com]meteo7.wordpress.com - blog pogodowy
hxxp://cia.bzzz.net] |
Ostatnio zmieniony przez tomek 2007-09-26, 08:38, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
magdusia
Pomogła: 42 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 1992 Skąd: HRLM
|
Wysłany: 2007-08-24, 10:59
|
|
|
brzmi ciekawie,napewno się skuszę i zrobię.Mam tylko wątpliwości co do tych skórek z dyni,nie są za twarde?
no i jak wygląda ciasto przekrojone po upieczeniu,czy jest zakalcowate czy rośnie i choć trochę przypomina jakieś zwykłe ciasta np babkę proszkową(pytam o konsystencję)? |
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein |
|
|
|
|
Capricorn
2radical4u
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 6526
|
Wysłany: 2007-08-24, 11:01
|
|
|
duzo tych składników. to sa proporcje na jedną blachę ciasta? |
_________________ this is the strangest life I've ever had...
Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę. |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2007-08-24, 11:02
|
|
|
ja mam wątpliwości, czy to się zmieści w jakimkolwiek naczyniu |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
hans
jestem słowianinem
Pomógł: 13 razy Dołączył: 05 Cze 2007 Posty: 1018 Skąd: śmiesznogród
|
Wysłany: 2007-08-24, 11:28
|
|
|
bo Tomek gościnny jest i ilość na wege spotkanko podaje |
_________________
hxxp://www.suwaczek.pl/] |
|
|
|
|
kamma
Magellan
Pomogła: 147 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 7442 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2007-08-24, 12:15
|
|
|
Brzmi zachęcająco
A ja mam w swoim ogrodzie jedynie dynię olbrzymkę. Na razie rosną mi cztery, już po 10 kilo mają!
Stąd moje pytanie:
Tomku, ile kilo tej dyni potrzeba do ciasta? |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś" |
|
|
|
|
Capricorn
2radical4u
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 6526
|
Wysłany: 2007-08-24, 12:18
|
|
|
zdaje się, ze proporcje są właśnie na cztery dziesięciokilogramowe dynie, ale mogę się mylić |
_________________ this is the strangest life I've ever had...
Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę. |
|
|
|
|
kamma
Magellan
Pomogła: 147 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 7442 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2007-08-24, 12:36
|
|
|
hehe, to mam szczęście, że nie 20-kilogramowe, bo musiałabym jeszcze dłuuuugo na nie poczekać |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś" |
|
|
|
|
tomek
Pomógł: 11 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 929 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2007-08-24, 13:14
|
|
|
magdusia napisał/a: | Mam tylko wątpliwości co do tych skórek z dyni,nie są za twarde? |
Absolutnie nie. Dyni Hokkaido nigdy nie obiera się ze skóry. To jest taka odmiana, że nie należy tego robić. Po obróbce cieplnej skórka jest mięciutka.
magdusia napisał/a: | jak wygląda ciasto przekrojone po upieczeniu,czy jest zakalcowate czy rośnie i choć trochę przypomina jakieś zwykłe ciasta np babkę proszkową(pytam o konsystencję)? |
Upiekłem ciasto przedwczoraj i z pewnością to nie jest zakalec, ale też specjalnie nie rośnie i nie jest jakoś pulchne. Taki zachowany umiar
Capricorn napisał/a: | to sa proporcje na jedną blachę ciasta? |
Dokładnie tak. Na jedną blachę jest w sam raz, oczywiście taką większą. Można też upiec mniejszą ilość zachowując odpowiednie proporcje składników.
kamma napisał/a: | A ja mam w swoim ogrodzie jedynie dynię olbrzymkę. Na razie rosną mi cztery, już po 10 kilo mają!
Stąd moje pytanie:
Tomku, ile kilo tej dyni potrzeba do ciasta? |
Robiłem ciasto tylko z dynią Hokkaido, która jest mała i nie przekracza 3 kg. Ma też specyficzną konsystencję i smak. Nie wiem jak wyjdzie z olbrzymką, ale myślę, że jakieś 2,5kg całkowicie wystarczy. |
_________________ hxxp://meteo7.wordpress.com]meteo7.wordpress.com - blog pogodowy
hxxp://cia.bzzz.net] |
|
|
|
|
Gaja
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 02 Wrz 2007 Posty: 36 Skąd: Marki
|
Wysłany: 2007-09-24, 18:44
|
|
|
Czy komuś wyszło to ciasto? Ja robiłam kilkakrotnie i za każdym razem miałam takie dziwactwo, które wyglądało na nieupieczone w środku i w smaku było obrzydliwe.
Tomakin, może przyjedź i upiecz mi takie. Może się nauczę ... albo popatrzę jak zjadasz swoje wypieki. |
|
|
|
|
Alispo
Pomogła: 127 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5941 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2007-09-24, 20:39
|
|
|
To pisal Tomek,nie Tomakin ;-)Tomakin figuruje tutaj jako Jeff. |
_________________ facebook.com/dtogon |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2007-09-24, 23:55
|
|
|
Ja upiekłam to ciasto ze zwykłą dynią i było zakalcowate w środku. Kamilowi bardzo smakowało. Najlepsze jest na ciepło. |
|
|
|
|
Gaja
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 02 Wrz 2007 Posty: 36 Skąd: Marki
|
Wysłany: 2007-09-25, 07:03
|
|
|
Tomka w takim razie przepraszam, ale zaproszenia na prezentację pieczenia nie cofam.
Ciasto miało taką konsystencję, że nie wlewało się go na blaszkę tylko wkładało. Moje po upieczeniu wychodziły po prostu zakalcowate i takie trochę rzadkie w środku mimo iż trzymałam w piekarniku dłużej (po zalecanym czasie pieczenia prawie wylewały się po przekrojeniu). |
|
|
|
|
tomek
Pomógł: 11 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 929 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2007-09-26, 08:37
|
|
|
Gaja, rozumiem Twoje frustracje, ale na pokaz do Twojego domu raczej nie przyjadę. Jeśli kiedyś kupimy sobie kamerkę, to nakręcimy jakieś video i wrzucimy na youtube, ale to pewnie jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie
Anita mi tu podpowiada, że trochę przesadziłem z tą ilością dyni w przepisie, ale robimy raczej na oko, więc mogłem się pomylić. W każdym razie zmniejszyłem do 1.5-2kg.
I przypominam jeszcze raz: my to ciasto robimy z dynią Hokkaido, która jest jednak trochę inną odmianą. Nigdy nam nie wyszło zakalcowate i smakuje bardzo dobrze. Zupełnie nie mam pojęcia jak i czy w ogóle wychodzi z innymi odmianami dyni. Proszę wziąć to pod uwagę |
_________________ hxxp://meteo7.wordpress.com]meteo7.wordpress.com - blog pogodowy
hxxp://cia.bzzz.net] |
|
|
|
|
Gaja
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 02 Wrz 2007 Posty: 36 Skąd: Marki
|
Wysłany: 2007-09-26, 13:15
|
|
|
Od 10 lat nie gościłam w swojej kuchni dyni innej niż hokkaido. Upiekłam kilka wersji ciasta zmniejszając i zwiększając ilość dyni i owoców. Efekt był mniej więcej taki sam
Czy jest ktoś komu to ciasto wyszło?? |
|
|
|
|
dort
Pomogła: 56 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2569 Skąd: okolice
|
Wysłany: 2007-12-20, 11:41
|
|
|
ciasto wychodzi przepyszne
ja robilam wersje dietowo-candidowa, czyli bez bananow i na mące żytniej
pierwszy raz moim "dietowym" ciastem zajadała sie reszta wszystkożernego towarzystwa,
na pewno zrobie je na święta, ale tym razem juz dwie blachy
tomek, anita - wielkie dzieki |
_________________ syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r. |
|
|
|
|
|