Smażone od kiedy? |
Autor |
Wiadomość |
mono-no-aware
Ewa
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 12 Sty 2009 Posty: 897 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2010-02-14, 21:07 Smażone od kiedy?
|
|
|
Mam pytanie. Od kiedy podawać dziecku smażone produkty???
Ja już nieraz podawałam Majce (ma ponad 19,5 m-cy) jajecznicę. A z dwa/trzy razy takie kotleciki z cieciorki, które uwielbia. Nie są jakoś ostro przyrumienione. Nurtuje mnie to jednak, bo w niektórych artykułach wyczytałam, że do 3 roku zero smażonego. Trochę mnie to martwi, bo od 2 m-cy gotuję dla całej naszej trójki prawie to samo, żeby Majka nie jęczała, że chce to co my mamy na talerzu. |
_________________ hxxp://www.suwaczek.pl/]
|
|
|
|
|
renka
mama sama
Pomogła: 123 razy Dołączyła: 02 Sie 2007 Posty: 3354 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-02-18, 08:55
|
|
|
euridice napisał/a: |
Od wielkiego dzwonu smażone Małej nie zaszkodzi, ale po co?
|
Jak to po co?
A placki ziemniaczane, nalesniki, ewentualnie jakies kotleciki
Ja niestety w innj wersji niz smazone nie umiem wykonac tego typu dan
Moje dziewczyny tak ok. 2 lat (moze wczesniej) na pewno od czasu do czasu jadaly wlasnie wymienione przeze mnie wyzej produkty.
Staram sie smazyc na srednim ogniu, zeby nie spalic smazonej rzeczy (uwielbiam smazone spalone pierogi) i dziewczynom zazwyczaj serwuje pierwsze porcje, a sama zjadam dalsze. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
Ostatnio czytane:
1) HAWKINS P., Dziewczyna z pociągu
hxxp://bonito.pl/k-1098909-dziewczyna-z-pociagu
2) KRAJEWSKI M., Władca liczb
hxxp://bonito.pl/k-1318363-wladca-liczb
3) KRAJEWSKI M., Arena szczurów
hxxp://bonito.pl/k-1301314-arena-szczurow
|
|
|
|
|
kociakocia
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2010-02-18, 09:02
|
|
|
ja smażę, lecz niezbyt często, ale odbywa się to na kokosowym i na baaardzo małym 'gazie', byle się ścieło, osobiście jem zwęglone lekko , bardzo zły nawyk, wiem....
a jajówa, to jajko wymieszane z ok 2 łyżkami wody i doprowadzane do ścięcia na patelni bez tłuszczu cały czas mieszając, potem na miseczce dodaję zimnego masła i voila |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
|
|
|
|
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2010-02-18, 09:47
|
|
|
O kurczę, a ja już ze 2-3 razy dałam Ziomkowi kotleciki smażone na patelni Co prawda na bardzo małym gazie i praktycznie bez tłuszczu (patelnia lekko muśnięta pędzelkiem w oliwie), ale jednak chyba zaprzestanę. Tylko że mi kotleciki za nic w świecie nie wychodza w piekarniku. Robią się takie suchary, że nie mam ochotuy podawac tego dziecku. |
_________________
|
|
|
|
|
mono-no-aware
Ewa
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 12 Sty 2009 Posty: 897 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2010-02-18, 13:07
|
|
|
Majka przypalonego się nie chwyci, od razu wypluwa ... więc chyba instynktownie wyczuwa, ze to niezdrowe. Ze spaloną/zbyt mocno spieczoną skórką chleba robi to samo, ale właśnie myślałam też o naleśnikach czy jajecznicy. Póki co staram się wyeliminować smażone, na ile się da. |
_________________ hxxp://www.suwaczek.pl/]
|
|
|
|
|
renka
mama sama
Pomogła: 123 razy Dołączyła: 02 Sie 2007 Posty: 3354 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-02-19, 13:36
|
|
|
Nigdy w tajniki smazenia sie nie zaglebialam (poza tym, ze od dawna wiem, iz smazone za zdrowe nie jest), ale pewnie duzo zalezy od tego na czym sie smazy.
Ja niestety z przyczyn ekonomicznych smaze glownie na Kujawskim (sporadycznie na ryzowym) - inne oleje (lepsze?) dodaje do zup, salatek.
Kocia, a kokosowy ma neutralny smak i zapach?
Przyznam, ze nigdy nie uzywalam go jeszcze.
Uzywam glownie z oliwek, lnu, z pestek winogron i ryzowego.
I kluczowe pytanie,na ktore odp. na pewno juz nie raz padlo na forum: czym sie rozni OLEJ od OLIWY? |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
Ostatnio czytane:
1) HAWKINS P., Dziewczyna z pociągu
hxxp://bonito.pl/k-1098909-dziewczyna-z-pociagu
2) KRAJEWSKI M., Władca liczb
hxxp://bonito.pl/k-1318363-wladca-liczb
3) KRAJEWSKI M., Arena szczurów
hxxp://bonito.pl/k-1301314-arena-szczurow
|
|
|
|
|
biechna
Pomogła: 65 razy Dołączyła: 09 Cze 2007 Posty: 4587
|
Wysłany: 2010-02-19, 17:51
|
|
|
renka
Cytat: | Oliwa jest wytłaczana z miąższu oliwki uprawnej. Natomiast olej uzyskujemy z reguły z nasion tzw. roślin oleistych, mamy więc np. olej słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, arachidowy.
Około 3 składu oliwy stanowi kwas oleinowy (tzw. jednonienasycony kwas tłuszczowy), który w wysokich temperaturach (podczas smażenia lub pieczenia) w niewielkim tylko stopniu ulega procesom utleniania i termicznej degradacji do związków niejednokrotnie toksycznych. Natomiast oleje roślinne, ze względu na wysoką zawartość tzw. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, znacznie łatwiej ulegają wspomnianym procesom. Stąd zaleca się ich spożycie, o ile to możliwe, na surowo. Wielokrotne podgrzewanie oleju roślinnego prowadzi do zasadniczego obniżenia jego wartości. Taki wielokrotnie odgrzewany, pociemniały już olej może wręcz być szkodliwy. |
hxxp://krakow.gazeta.pl/krakow/1,39245,1893949.html]STĄD |
|
|
|
|
kociakocia
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2010-02-19, 18:57
|
|
|
renka napisał/a: | Kocia, a kokosowy ma neutralny smak i zapach?
Przyznam, ze nigdy nie uzywalam go jeszcze. | Kujawski króluje u nas, najlepszy spośród oleji do smażenia, ale kokosowy rzecz jasna tłuszcz, wygrywa w tłustym starciu.
ma neutralny zapach, smak, chociaż jak dla mnie zbyt neutralny, wyczuwam w tym nieczuciu coś oj skomplikowane nie nadaje smaku żarciu i tyle
odnośnie tłuszczy mam jedną zasadę: zimnotłoczone na zimno i kujawski do smażenia dla mnie i męża, plus dla dzieciaka koko |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-02-20, 10:43
|
|
|
kociakocia, renka, tłuszcz kokosowy jeśli jest bezzapachowy jest rafinowany. Na rynku są głównie rafinowane ( również eko). Do smażenia są boskie. Mają bardzo wysoką temp. dymienia. Nie śmierdzi tłuszczem podczas smażenia.
Nierafinowane mają kokosowy słodkawy zapach. Są cudowne zamiast masła- do pieczenia kruchego ciasta, robienia czekolad itp. No i są wspaniałe do włosów
Na temat kokosowego czytałam ostatnio wiele superlatyw- o leczeniu trzustki, poprawianiu pracy jelit, odżywianiu mięśnia sercowego itp.
Z drugiej strony ma sporo tłuszczów nasyconych ( naturalnych). |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2010-02-20, 19:42
|
|
|
thehoneypot napisał/a: |
Z drugiej strony ma sporo tłuszczów nasyconych ( naturalnych). |
No właśnie, a piszą tu i ówdzie, że jest super przy diecie odchudzającej Ciekawam jak to działa. |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-02-20, 20:25
|
|
|
thehoneypot napisał/a: | Na rynku są głównie rafinowane ( również eko). |
thehoneypot, a możesz podać, które są nierafinowane i eko? Może być na pw. |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-02-22, 15:29
|
|
|
gosia_w, jeśli pachnie kokosem- jest surowy ( nierafinowany).
Ja cały czas szukam dobrego z bio- atestem.
Najlepszy jaki do tej pory spotkałam jest efavit - nie jest ekologiczny, ale jest zimnotłoczony i pyszny |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-02-22, 16:06
|
|
|
thehoneypot, to jak znajdziesz nierafinowany eko, to podziel się z nami informacją |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-02-22, 16:17
|
|
|
gosia_w napisał/a: | thehoneypot, to jak znajdziesz nierafinowany eko, to podziel się z nami informacją |
jest np. taki
hxxp://natura24.pl/go/_info/?user_id=1181&lang=pl
cena zaporowa jak dla mnie
ale jak coś sensownego w końcu znajdę to się podzielę |
Ostatnio zmieniony przez bronka 2010-02-22, 16:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2010-02-22, 20:00
|
|
|
euri, dzięki |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-02-22, 20:26
|
|
|
euri, wielkie dzięki! Creamed coconut mmmm...
thehoneypot, dla mnie cena też zaporowa |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2010-02-22, 21:42
|
|
|
Ja mam taki olej kokosowy Oil of Life, słoik z zieloną nalepką, 500ml, nierafinowany, cudnie pachnący.. nie mogę znaleźć fotki na necie. Ale kupowałam w sklepach ze zdrową żywnością, w paru widziałam ten sam. Nie pamiętam ceny, ale chyba dwadzieścia parę zł. |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-02-23, 13:40
|
|
|
Malinetshka, on jest bio?
Bez atestu polecam niezmiennie efavit- ok 8 złotych |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2010-02-23, 19:48
|
|
|
thehoneypot, bio, jak najbardziej. Posiada certyfikat Ecocert'u. |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
|