szo
Pomogła: 38 razy Dołączyła: 15 Lut 2008 Posty: 2532 Skąd: PL
|
Wysłany: 2010-03-04, 18:11 Chilli
|
|
|
Chilli pochodzi z Ameryki Południowej (środkowa Boliwia).
W kuchni :
Przyprawę suszoną chilli stosuje się ją do potraw kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej, chińskiej, dań z fasolą i warzywami strączkowymi, ostrych zup, ostrych sosów. Doskonale smakuje dodany do dań z cebulą, kukurydzą i kalafiorem.
Ciekawostki :
Chilli zawiera witaminy (C, z grupy B, beta-karoten) a także pektyny.
Najostrzejsza odmiana chilli zwana jest habanero - są to papryczki w kształcie kulki, pochodząca z Półwyspu Jukatan (Meksyk) i wysp karaibskich.
Dzięki zawartej w nasionkach i włókienkach alkaloidowi kapsycynie chilli. unieszkodliwia cząsteczki uszkadzające komórki, które podejrzewa się o przyczynianie do powstawanie chorób serca. Z testów laboratoryjnych wynika, iż alkaloid ten uniemożliwia substancjom toksycznym mutację komórek powodującą raka.
Chilli przyspiesza proces przemiany materii i może przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii.
Po użyciu chilli umyć ręce, bowiem dotknięcie ręką, na której jest odrobina przyprawy (może ona utkwić np. pod paznokciami), oczu lub nosa, może spowodować łzawienie oczu lub uczucie pieczenia (a nawet duszenie się, gdy przyprawa dostanie się do gardła). Należy uważać także, by nie "rozpylić" przyprawy w powietrzu, gdyż podrażni ona nasze oczy i nos.
Wchodzi w skład curry.
hxxp://ziolaiprzyprawy.w.interia.pl/przyprawy1.htm]źródło
|
|