szo
Pomogła: 38 razy Dołączyła: 15 Lut 2008 Posty: 2532 Skąd: PL
|
Wysłany: 2010-03-05, 19:53 Gorczyca brązowa, czarna
|
|
|
Gorczyca (Mustard seeds - ang.) - Jej nazwa związana jest z jej charakterystycznym gorzkim smakiem, który zawdzięcza zawartemu niej związkowi - synapinie. W , nasiona gorczycy pozbawione są zapachu. W kuchni indyjskiej brązowe nasiona gorczycy są powszechniejsze w użyciu niż czarne, chociaż czarna gorczyca (Brassica nigra) zawiera większą proporcje oleju musztardowego i ma najmocniejszy aromat. Żółta odmiana znana jako gorczyca biała (Sinapsis alba) jest mniej ostra. Gorczyca w przeciwieństwie do innych przypraw nie ma zapachu, kiedy jest sucha, ale aromat wydala się, kiedy jest zmieszana z woda. Zwykle przed dodaniem do potraw gorczyce praży się w bardzo gorącym oleju, aby uzyskały ostry aromat (należy przykryć przykrywka, gdyż nasionka strzelają jak prażona kukurydza). Olejem tym można tez polać niektóre potrawy (jak np. dal) tuż przed podaniem. Gorczyca jest przede wszystkim głównym składnikiem musztardy. W kuchni indyjskiej gorczyca jest popularnym dodatkiem do potraw wegetariańskich (warzyw i roślin strączkowych) oraz marynat (pickles). Zmieloną gorczycę stosuje się do chutney i innych sosów.
Gorczyca ma tez zastosowanie lecznicze w chorobach przewodu pokarmowego.
hxxp://images.google.pl/imgres?imgurl=hxxp://kuchniaindyjska.indianfoodsite.com/images/polish/szafran.jpg&imgrefurl=hxxp://kuchniaindyjska.indianfoodsite.com/przyprawy_indyjskie.htm&usg=__wZUURECDpt0HM_zB7B0o9MlXkQY=&h=180&w=180&sz=58&hl=pl&start=8&sig2=vDw8xPwGIfuvdfjW5HkZjQ&um=1&itbs=1&tbnid=-Q1RNOVBe7Y3zM:&tbnh=101&tbnw=101&prev=/images%3Fq%3Dszafran%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dopera%26sa%3DX%26rls%3Dpl%26tbs%3Disch:1&ei=fT-RS-O4AqHJ_gb6jM32DA]źródło |
|