szo
Pomogła: 38 razy Dołączyła: 15 Lut 2008 Posty: 2532 Skąd: PL
|
Wysłany: 2010-03-04, 18:52 Cumin (kmin rzymski )
|
|
|
W wielu językach nazwa tej przyprawy odnosi się (mylnie!!!) do kminku.
Pochodzi z Azji Zachodniej.
Jego lekko gorzkawy smak jest wykorzystywany do zbalansowania słodyczy curries na bazie mleka kokosowego. Kmin rzymski jest jedną z najbardziej podstawowych przypraw indyjskich. Wchodzi między innymi w skład mieszanki przypraw zwanej garam masala (co znaczy ‘gorąca mieszanka’). Oprócz kminu składają się nań koriander, czarny pieprz, indyjskie liście laurowe; do tego dodaje się małe ilości słodkich przypraw jak cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa.
Jest nieodłącznym składnikiem Indyjskich potraw, nadając im silny aromatyczny smak kminku. Jego owoce podobne są do owoców kminku zwyczajnego. Przeciwieństwie do kminku zwyczajnego (który zawiera 2-7%), kminek Rzymski zawiera 3% olejków lotnych o zupełnie innym zapachu niż kminek zwyczajny. Stanowi niezbędny składnik przyprawy curry. Jest również bardzo doceniany w kuchni Meksykańskiej, gdzie większość potraw nie może się bez niego obyć.
hxxp://hxxp://www.nietoperzka.com/przyprawy-cz3-fenkul-kmin-i-kminek/]źródło
|
|