wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Groch zielony
Autor Wiadomość
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-11-21, 11:28   Groch zielony

Kupiłam groch zielony eko. Chciałam uzyskać zdrowy odpowiednik mrożonego groszku. Namoczyłam na noc, rano ugotowałam (ok. 2 godz. bo był ciągle twardy, po 2 godzinach też). Czy ktoś wie, jak go ugotować?
 
 
Marcela

Pomógł: 38 razy
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1417
Wysłany: 2008-11-21, 14:20   

Też kiedyś kupiłam ten groch. Spodziewałam się, że po ugotowaniu będzie zielonym groszkiem, ale niestety nie był. Leży u mnie do dziś. Nadaje się wyłącznie do miksowania w zupach-krem. Ale może ktoś ma jakieś patenty czarodziejskie ?
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-11-21, 15:25   

Według mnie to taki sam groch jak żółty i trzeba go długo gotować, ale 4 godziny to już przesada. Może był stary jak go zbierali?
 
 
ag 


Pomogła: 45 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1127
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-11-21, 15:29   

Ja tak samo, namoczyłam, gotowałam i gotowałam i cały czas był twardy. Smakiem też nie zachwycił, więc kupuję jednak mrożony.
 
 
Silverka 

Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 178
Wysłany: 2008-11-21, 19:01   

sprobuj zrobic kielki ;) jak groch (albo inne tego typu produkty) mi sie dlugo gotuje, albo nie tyle powinien, to ostatnio pzreznaczam na kielki. Wlasnie wykielkowala mi pszenica :mrgreen:
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-11-23, 20:25   

puszczyk napisał/a:
Według mnie to taki sam groch jak żółty i trzeba go długo gotować, ale 4 godziny to już przesada. Może był stary jak go zbierali?


Nie, ja gotowałam 2 godziny i po tych dwóch godzinach był twardy. Czytałam w "Odżywianie dla zdrowia", ze niekórzy gotują strączki bardzo długo, nawet cały dzień. Nie wiem, czy dłuższe gotowanie mogłoby pomóc. Dodałam do gotowania majeranek, żeby się łatwiej groch trawił, mam nadzieję, że to nie spowodowało tej nieustannej twardości.
 
 
Silverka 

Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 178
Wysłany: 2008-11-24, 08:28   

nie, majeranek i kminek dodaje prawie zawsze i nie powoduje to twardosci grochu ;)

pozdr S.
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2008-11-24, 15:25   

neoaferatu napisał/a:
To jakiś dziwny groch, ja regularnie kupuję zielony, namaczam na noc i rano gotuję. Bez problemu po godzinie jest zupełnie miękki
mój też, robiłam z marchewką
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-11-24, 21:10   

To kupię jeszcze raz i spróbuję ugotować. Może to taki nieudany egzemplarz. Termin przydatności ma jeszcze dość długi, ale może był źle przechowywany.
 
 
zojka3

Pomógł: 30 razy
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 1916
Wysłany: 2008-12-18, 07:10   

może posoliłaś? nie można solić strączków za wcześnie, bo będą twarde właśnie
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-12-21, 20:55   

nie soliłam. Jak skończę eksperymenty świąteczne, to spróbuję jeszcze raz z zielonym grochem. Ale to już w przyszłym roku :-)

[ Dodano: 2009-05-06, 11:44 ]
Zabrałam się za gotowanie grochu - tego samego, bo jeszcze miał dobry termin. Tym razem ugotowałam bez problemu. Podejrzewam, że poprzednio gotowałam na wolnym ogniu (początkująca bardzo byłam). Teraz gotuję na dość mocnym i jest ok. Dziękuję wszystkim za dobre rady!
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-03-20, 10:51   

Zrobiłam pastę do chleba z zielonego grochu.
Namoczyłam na noc. Ugotowałam ( ok. 2h). Zblendowałam z podduszoną cebulką, solą i czosnkiem. Do tego świeży majeranek, tymianek i pietruszka, czerwony pieprz.
Pycha.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 14