Pokrzywa |
Autor |
Wiadomość |
Cytrynka
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 962 Skąd: Olympia, USA
|
Wysłany: 2009-04-15, 19:52 Pokrzywa
|
|
|
W moim sklepie pojawiła się ręcznie zbierana dzika pokrzywa. Wiem, że pokrzywa jest zdrowa. Co można z niej zrobić? Zakładam, że pewnie surówkę, ale mniema, że zjadłabym ją tylko ja i Julcia. Oczywiście przepis na surówkę mile widziany. Zastanawiam się jednak, czy może dało by się przygotować jakiś domowy lek, nie wiem: wyciąg, coś co można długo trzymać i podawać w razie potrzeby. Dosyć droga ta pokrzywa niestety, ale może udałoby mi się coś z niej zrobić. |
|
|
|
|
kamma
Magellan
Pomogła: 147 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 7442 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2009-04-15, 22:59
|
|
|
Cytrynka, żeby dłużej trzymać pokrzywę, najlepiej ją ususzyć i sproszkować. W takiej formie nadaje się niemal do wszystkiego: jako dodatek do zup, sałatek, sosów, dań warzywnych.
Świeżą zaś pokrzywę najlepiej umyć, sparzyć, pokroić, poddusić z czosnkiem i dodać do makaronu. Doskonałe danie! |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś" |
|
|
|
|
PiPpi
:)
Pomogła: 51 razy Dołączyła: 07 Lis 2007 Posty: 1974 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 2009-04-15, 23:36
|
|
|
można też mieszać pół na pół ze szpinakiem i makaronem i pieczarkami i zapiekać, tez niczego sobie:) |
_________________ hxxp://www.fotosik.pl]hxxp://www.fotosik.pl]hxxp://www.fotosik.pl] hxxp://pierwszezabki.pl]
hxxp://www.maluchy.pl] |
|
|
|
|
ag
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 04 Wrz 2008 Posty: 1127 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-04-16, 16:05
|
|
|
Jako świeżo upieczona posiadaczka sokowirówki nie oparłabym się zapewne pokusie przerobienia jej na sok, np. jabłkowy z miętą i pokrzywą. |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2009-04-16, 17:09
|
|
|
ag, za pomocą sokowirówki trudno jest wycisnąć sok z pokrzywy, najlepiej zrobić to przy uzyciu maszynki do mielenia i lnianej ściereczki, taki sok można albo zamrozić(jak ma się go za duzo) albo zrobić nalewkę na wódce lub wymieszać z miodem i zajadać 1 łyzkę dziennie, |
|
|
|
|
kociakocia
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2009-04-16, 19:48
|
|
|
można listki gotować na parze, krótko smażyć niczym szpinak , a taki sok ag oj napiłabym się |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
|
|
|
|
zina
Pomogła: 93 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 6308
|
Wysłany: 2009-05-16, 20:18
|
|
|
Dzis kupilam caly worek bio pokrzywy i jutro wyprobuje cos z niej jadalnego przyrzadzic |
|
|
|
|
zina
Pomogła: 93 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 6308
|
Wysłany: 2009-05-17, 22:17
|
|
|
Zrobilam zapiekanke z pieczarek, pokrzywy, jarmuzu i tofu.
Piekielnie poparzylam sobie rece bo zapomnialam o rekawicach
Danie pozostalo juz tylko na tym obrazku, wyszlo pysznie
danie z pokrzywy.jpg
|
|
Plik ściągnięto 1141 raz(y) 118,39 KB |
|
|
|
|
|
Kahela
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 23 Sty 2010 Posty: 453
|
Wysłany: 2010-04-09, 14:06
|
|
|
a czy taka suszona pokrzywa, pita jak herbata ma w sobie żelazo ? bo nie jestem pewna |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2010-04-09, 14:12
|
|
|
Kahela, oczywiście, że ma, żelazo nie ginie pod wpływem ciepła/gorąca, nie wyparowuje itd. |
|
|
|
|
Kahela
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 23 Sty 2010 Posty: 453
|
Wysłany: 2010-04-09, 14:20
|
|
|
dżo napisał/a: | oczywiście, że ma | czyli jak juz sobie taka popijam, to wypada, jakis sok z cytryny dodać albo cus, żeby witaminka C była, si ?
domyslam się, że pytam was o oczywistości, ale czasem niewiem... |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2010-04-09, 14:24
|
|
|
Kahela, pytałam o to chemiczkę i zachodzą jakieś reakcje, Fe przedostaje się do naparu. Warto dodać soku z cytryny, polepsza przyswajanie żelaza i poprawia smak. |
|
|
|
|
Kahela
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 23 Sty 2010 Posty: 453
|
Wysłany: 2010-04-09, 14:34
|
|
|
dżo, dziekuję pięknie |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2010-04-09, 15:33
|
|
|
Tylko lepiej żeby herbata z pokrzywy ostygła zanim doda się do niej cytryny, żeby wysoka temperatura nie zniszczyła witaminy C, no nie? |
|
|
|
|
ronika
Dołączyła: 13 Gru 2008 Posty: 76 Skąd: Gostyń
|
Wysłany: 2010-06-09, 18:28
|
|
|
mówicie o takiej zwykłej niskiej pokrzywie która rośnie w ogródku? czy ona nadaje się do spożycia? czy o tej wysokiej, z dużymi liśćmi co rośnie na rowach zwykle? pytam bo mam pełno w ogrodzie tej małej, chciałam ją wykorzystać jeśli się nadaje |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
samaja
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 14 Gru 2009 Posty: 94
|
Wysłany: 2010-06-09, 20:03
|
|
|
ronika, chodzi o tą niską , ta wysoka to jest zbyt wyrosnięta , nie nadaje się do jedzenia
Nawet z tej niskiej warto zbierać tylko górne szczyty , same wierzchołki -tam jest najwiecej wartości odżywczych.
I o tej porze roku pokrzywy już kwitną ( najlepsze są majowe ) , więc musisz wyszukiwać takie które jeszcze nie zakwitły. |
|
|
|
|
kamma
Magellan
Pomogła: 147 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 7442 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2010-06-09, 20:31
|
|
|
ronika, ta duża to pokrzywa zwyczajna:
ta mniejsza to pokrzywa żegawka:
obie są jadalne przed kwitnieniem, młode pędy lub czubki. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś" |
|
|
|
|
samaja
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 14 Gru 2009 Posty: 94
|
Wysłany: 2010-06-10, 12:44
|
|
|
kamma napisał/a: |
obie są jadalne przed kwitnieniem |
A to przepraszam za wprowadzenie w błąd , zawsze myślałam , że ta wielka jest zbyt wyrosnięta i nie nadaje się do jedzenia. |
|
|
|
|
ronika
Dołączyła: 13 Gru 2008 Posty: 76 Skąd: Gostyń
|
Wysłany: 2010-06-10, 16:32
|
|
|
dzięki bardzo! to u mnie w ogrodzie żegawka rośnie, tylko nie wiem czy juz kwitnie..sprawdzę i pozbieram jesli sie nada tak czy inaczej dziękuję za pomoc
przepraszam za OT i głupie pytanie, ale jak mogę komuś zaznaczyć, ze mi pomógł, wiedzę, zę jest taka opcja? |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
dorciap1975
dorciap1975
Dołączyła: 05 Lut 2013 Posty: 11 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 2013-02-11, 14:08
|
|
|
a małym dzieciom ile podawać pokrzywy i czy mozna wogle/ |
_________________
|
|
|
|
|
DoskaZ
Dołączyła: 09 Sty 2013 Posty: 93
|
Wysłany: 2013-05-20, 01:11
|
|
|
samaja napisał/a: | I o tej porze roku pokrzywy już kwitną ( najlepsze są majowe ) , więc musisz wyszukiwać takie które jeszcze nie zakwitły. | Ponaglona tym wpisem, dzisiaj zrobiłam podejście do pokrzywy nr 2. Nikt z nas przed pierwszym podejściem nie jadł nigdy pokrzywy.
Pierwsze podejście było jakiś miesiąc temu, surówka z ledwo wyrosłych z ziemi pokrzywek - no owszem, zjedliśmy, ale nie za bardzo smakowało, a mąż narzekał, że mu chyba zaszkodziło, więc trochę się zniechęciłam.
Dzisiaj nazbierałam wielką siatę samych czubków (mających 2-4 listki) i zrobiłam zapiekankę z ziemniakami, marchewką i sporą ilością pokrzywy między tymi warzywami. Dołożyłam trochę szpinaku, ale niestety było go mniej, niż pokrzywy. Na początek chyba lepiej byłoby, żeby smak pokrzywy nie zdominował zapiekanki...
Do smaku trzeba się przyzwyczaić, bo - jak dla nas - jest dość dziwny. Ale mam nadzieję, że jednak polubimy pokrzywę, bo zapiekankę mimo wszystko zjedliśmy dość chętnie. Jednak na razie widzę, że zupa z pokrzywy by u nas raczej nie przeszła. Myślę, że będę tej roślinki chyba na razie dawała jednorazowo mniej do potraw, za to częściej.
Reszta zebranych dzisiaj czubków poszła do suszarki, do jutra pewnie będzie sucha, zostawię na zimę.
A, i jutro załatwiam sobie porządne rękawiczki.
Czy możecie polecić nam jakieś wypróbowane potrawy, po których prawdopodobnie polubimy smak pokrzywy? Może w połączeniu z innymi roślinami polnymi? W cieście naleśnikowym? Jako niewielki dodatek do zup? |
_________________ Dieta roślinna od stycznia 2013, wraz z całą rodzinką. |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2013-05-20, 07:52
|
|
|
do szejków |
_________________ www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół... |
|
|
|
|
melba
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 11 Lut 2009 Posty: 531
|
Wysłany: 2013-06-09, 15:13
|
|
|
ja popelnilam niedawno duszone pieczarki z pokrzywa.
dwie cebule poszatkowalam i zeszklilam na oleju, dodalam czosnek i posiekanych kilka pieczarek (mniej wiecej tyle co cebuli), do tego garsc poszatkowanej pokrzywy, doprawilam sola i pieprzem, troche bylo wodniste wiec zagescilam maka i wyszlo pyszne! |
_________________ hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6249&postdays=0&postorder=asc&start=0 |
|
|
|
|
lilkamajer28
Dołączył: 17 Cze 2013 Posty: 2
|
Wysłany: 2013-06-17, 13:20
|
|
|
Jadłam ostatnio pesto zrobione z pokrzywy. Super jest! |
_________________ Pracuję w branży www.rigello.pl/kawiarnia-mobilna]cateringu kawowego |
|
|
|
|
Maple Leaf
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2014-06-04, 11:15
|
|
|
Jaki jest "limit" naparu z pokrzywy? Zdarza mi się wypijać po 5 kubków takiej herbatki dziennie i zaczęłam się zastanawiać czy nie przesadzam. Są jakieś negatywne skutki, jak się tego dużo pije? |
|
|
|
|
|