Wafle ryżowe |
Autor |
Wiadomość |
hans
jestem słowianinem
Pomógł: 13 razy Dołączył: 05 Cze 2007 Posty: 1018 Skąd: śmiesznogród
|
Wysłany: 2007-10-13, 22:51
|
|
|
Alispo napisał/a: | Ja zakladam,ze zdrowe uwielbiam chociaz od ryzowych jeszcze lepsze sa kukurydziane;) |
kukurydzowane też mnie bardzo smakują, a z ryżowych to te z glonami i te z amarantusem...mniam |
_________________
hxxp://www.suwaczek.pl/] |
|
|
|
|
fusbo
Dołączył: 06 Sty 2009 Posty: 4 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-01-09, 13:14
|
|
|
Ja osobiście bardzo polecam Wam firmę Sonko. Kiedyś w niej pracowałem (jako PH) i do dziś uważam, że to doskonały producent.
I pieczywko też mają fajne, bo zrobione z ZIAREN a nie, jak Wasa, z MĄKI.... |
|
|
|
|
kocham_tramwaje
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 07 Wrz 2008 Posty: 997
|
Wysłany: 2009-01-09, 14:30
|
|
|
a co z akryloamidem w tych chlebkach/waflach/czy jak kto woli?
zaglebilam sie ostatnio w temat i wychodzi na to ze w wysokiej temp wytwarza sie on w produktach zawierajacych skrobie.
|
_________________ hxxps://www.facebook.com/pages/Poduszkarka/1391382977755418?ref=hl
hxxps://www.facebook.com/pages/Flash-Decor/114932025350210?bookmark_t=page |
|
|
|
|
Lerka
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 26 Paź 2008 Posty: 311 Skąd: okol. W-wy
|
Wysłany: 2009-01-09, 16:07
|
|
|
My mamy przepyszne wafle kukurydziane pełnoziarniste
hxxp://www.evergreen.pl/chlebek-kukurydziany-p-124.html
Bardzo je lubię, bo są twardsze, niż te z naszych sklepów. To pewnie wynika z ich pełnoziarnistości |
_________________ www.evergreen.pl |
|
|
|
|
Marcela
Pomógł: 38 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1417
|
Wysłany: 2009-01-09, 18:49
|
|
|
walaija napisał/a: | wysokiej temp wytwarza sie on w produktach zawierajacych skrobie. |
Więc co z chlebem na zakwasie pieczonym w domu w temp. 250 stopni? |
|
|
|
|
Shaera
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 26 Lip 2008 Posty: 692
|
Wysłany: 2009-02-08, 19:38
|
|
|
Ja ze swojej strony polecam wafle ryżowe 'Sonko' naturalne i jeszcze wafle popcornowe - też 'Sonko' Smaczne jeszcze jest pieczywo lekkie 'Chaber' i pieczywo chrupkie 3 ziarna lub żytnie - firma 'Wasa'. Po sztuce od każdego, do tego, przykładowo, domowe masło orzechowe, banan, sok z cytryny, rodzynki i olej sezamowy i wypas śniadanko |
|
|
|
|
agaB
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 767 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-04-11, 21:29
|
|
|
walaija napisał/a: | a co z akryloamidem w tych chlebkach/waflach/czy jak kto woli?
zaglebilam sie ostatnio w temat i wychodzi na to ze w wysokiej temp wytwarza sie on w produktach zawierajacych skrobie.
|
no, właśnie. Czy w tych waflach jest akryloamid? |
|
|
|
|
gemi
Matka Polka ;)
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 30 Wrz 2008 Posty: 2460
|
Wysłany: 2009-04-16, 08:42
|
|
|
Capricorn napisał/a: | o, tego nie wiedziałam. Już te jogurtowe są bardzo słodkie, czekoladowe pewnie będą nieznośne. Na szczęście |
Capri - są w 2 wersjach: w mlecznej i gorzkiej czekoladzie. Te drugie są zdecydowanie mniej słodkie |
_________________ "Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow) |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2009-04-16, 08:44
|
|
|
W gorzkiej są bardzo pyszne i wegan.
W jogurtowej nigdy nie kupowałam, bo właśnie czułam, że będą za słodkie. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
agaB
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 767 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-04-18, 15:58
|
|
|
Przekonałam się do wafli Sonko z 5 ziaren i z kukurydzą. I chyba zacznę próbować dalej.
Jak byłam w ciąży, to też lubiałam w polewie jogurtowej |
|
|
|
|
krzysztof
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Posty: 259
|
Wysłany: 2009-05-29, 08:21
|
|
|
WITAM !!!
Z waflami ryżowymi zwłaszcza tymi z RYŻU PEŁNOZIARNISTEGO z dodatkiem soli morskiej sprawa nie jest jednoznaczna.
Pomimo ,ze są zaliczane do żywności wysoce przetworzonej( chodzi o technologię produkcji w bardzo wys. temp. ) ale są również zaliczane do tzw.: żywności funkcjonalnej a a co najważniejsze mają ciekawą wartość odżywcza magnez , mangan oraz cynk i miedź , niacyna.
Zawsze lepiej zjeść takie wafelki niż zapchać się białym chlebem , golonką lub innym "podejrzanym" pokarmem.
Calcium 9.0mg 1%
Iron 1.2mg 6%
Magnesium 114mg 29%
Phosphorus 320mg 32%
Potassium 275mg 8%
Sodium 291mg 12%
Zinc 2.2 mg1 5%
Copper 0.4mg 21%
Manganese 5.1mg 254%
Witaminy:
Thiamin 0.1mg 5%
Riboflavin 0.1mg 6%
Niacin 6.4mg 32%
Vitamin B 6 0.1mg 7%
Folate 19.0mcg 5%
Pantothenic Acid 0.9mg 9%
więcej tutaj ( z lewej strony u góry wybiera się odp. gramaturę ) :
hxxp://www.nutritiondata.com/facts/snacks/5629/2
Tutaj dokładnie jest OPIS TECHNOLOGII PRODUKCJI oraz rys historyczny wafli ryżowych ( warto przejść na tłumaczenie strony dobrze sobie radzi z tym tekstem ):
hxxp://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=hxxp://www.madehow.com/Volume-4/Rice-Cake.html&ei=bH4fSuz0NY3LjAfjse3WBg&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.madehow.com/Volume-4/Rice-Cake.html%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3DZSG
hxxp://www.madehow.com/Volume-4/Rice-Cake.html
W sklepach netto są wafle ryżowe z ryżu pełnoziarnistego za ok 2,40za 125 g. firmy goodfood ( w netto inne opakowanie ) i przynajmniej zapewniają ,że ich produkty nie są produkowane z surowców gen. mod.:
hxxp://www.goodfood.com.pl/
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2009-05-29, 10:01
|
|
|
Goodfood w czekoladzie gorzkiej, ach marzenie |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
natka
Dołączyła: 17 Mar 2010 Posty: 25 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-03-19, 10:16
|
|
|
ja lubię Wafle ryżowe BIO z soją z goodfood
kukurydzianych nie kupowałam- co jak widzę duży błąd z mojej strony
a te w polewie czekoladowej są pyszne jak najdzie mnie ochota na słodkie |
_________________ pragnę dogonić własną wyobraźnię. ot co! |
|
|
|
|
maryczary
kocham życie
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 25 Sie 2008 Posty: 2167
|
Wysłany: 2010-03-19, 12:34
|
|
|
kofi napisał/a: | Goodfood w czekoladzie gorzkiej, ach marzenie | ooooo tak, moja Adula też je uwielbia |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
Ikona
Go Vegan!
Dołączył: 18 Lut 2010 Posty: 56 Skąd: Magiczny Kraj
|
Wysłany: 2010-04-08, 17:23
|
|
|
Z chrupkiego "pieczywka"od czasu do czasu jadam macę. Polecam, zwłaszcza tę bez żadnych dodatków (tylko maka i woda). |
_________________ hxxp://wydaje.pl/ebooks/show/296/Magia-Owocow]POLECAMY |
|
|
|
|
Arielka.v
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 27 Sie 2009 Posty: 525 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2010-06-29, 11:40
|
|
|
Ja uwielbiam wafle ryżowe.
Najczęściej kupuję Sonko, ale ostatnio odkryłam że o wiele lepiej mi smakują te produkowane dla tesco (są bardziej chrupkie). Dawniej kupowałam z pestkami dyni i wiesiołkiem bo te dwa smaki mi najbardziej odpowiadały. Jednak z racji tego, że zawierały one sól, którą staram sie ograniczyć w swoim jadłospisie do minimum teraz kupuję tylko naturalne.
Często używam ich do kanapek, jakaś pasta strączkowa, posypka lniana i mnóstwo warzyw. Pycha.
Dobre sa też do pochrupania na sucho. Z tym, że takich suchych nie mogę jeść zbyt dużo bo strasznie mnie zapychają.
Ikona napisał/a: | Z chrupkiego "pieczywka"od czasu do czasu jadam macę. Polecam, zwłaszcza tę bez żadnych dodatków (tylko maka i woda). |
ja też bardzo lubię ale z tych kupnych nawet "razowe" zawierają nie więcej niż 40% procent mąki razowej.
dlatego jak mam ochotę na macę to robię sobie w domku tak na szybko 100% razową.
robi się szybko, wychodzi taniej i zdrowiej |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-06-29, 12:36
|
|
|
Arielka.v, a jak robisz macę? |
|
|
|
|
Arielka.v
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 27 Sie 2009 Posty: 525 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2010-06-29, 12:43
|
|
|
mąkę zagniatam z wodą. ciasto mniej więcej takie jak na pierogi powinno wyjść.
po czy dzielę je na kuleczki i rozwałkowuję na cieniutkie placuszki (im cieńszy tym bardziej chrupki wyjdzie).
Piekę na suchej patelni (bez żadnego tłuszczu) aż zrobią się chrupiące. W międzyczasie odwracam na drugą stronę.
czas pieczenia zależy od od grubości placuszków.
Można też piec w piekarniku ale wydaje mi się, że na patelni jest szybciej. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-06-29, 12:47
|
|
|
dziękuję. Ja w ten sposób robię czapati |
|
|
|
|
|