wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wafle ryżowe
Autor Wiadomość
hans 
jestem słowianinem


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1018
Skąd: śmiesznogród
Wysłany: 2007-10-13, 22:51   

Alispo napisał/a:
Ja zakladam,ze zdrowe :mrgreen: ;-) uwielbiam :mrgreen: chociaz od ryzowych jeszcze lepsze sa kukurydziane;)

kukurydzowane też mnie bardzo smakują, a z ryżowych to te z glonami i te z amarantusem...mniam :mrgreen:
_________________


hxxp://www.suwaczek.pl/]
 
 
 
fusbo 

Dołączył: 06 Sty 2009
Posty: 4
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-01-09, 13:14   

Ja osobiście bardzo polecam Wam firmę Sonko. Kiedyś w niej pracowałem (jako PH) i do dziś uważam, że to doskonały producent.

I pieczywko też mają fajne, bo zrobione z ZIAREN a nie, jak Wasa, z MĄKI....
 
 
kocham_tramwaje 

Pomogła: 14 razy
Dołączyła: 07 Wrz 2008
Posty: 997
Wysłany: 2009-01-09, 14:30   

a co z akryloamidem w tych chlebkach/waflach/czy jak kto woli?
zaglebilam sie ostatnio w temat i wychodzi na to ze w wysokiej temp wytwarza sie on w produktach zawierajacych skrobie.
:-/
_________________
hxxps://www.facebook.com/pages/Poduszkarka/1391382977755418?ref=hl
hxxps://www.facebook.com/pages/Flash-Decor/114932025350210?bookmark_t=page
 
 
 
Lerka 

Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 26 Paź 2008
Posty: 311
Skąd: okol. W-wy
Wysłany: 2009-01-09, 16:07   

My mamy przepyszne wafle kukurydziane pełnoziarniste
hxxp://www.evergreen.pl/chlebek-kukurydziany-p-124.html
Bardzo je lubię, bo są twardsze, niż te z naszych sklepów. To pewnie wynika z ich pełnoziarnistości :)
_________________
www.evergreen.pl
 
 
Marcela

Pomógł: 38 razy
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1417
Wysłany: 2009-01-09, 18:49   

walaija napisał/a:
wysokiej temp wytwarza sie on w produktach zawierajacych skrobie.

Więc co z chlebem na zakwasie pieczonym w domu w temp. 250 stopni?
 
 
Shaera 

Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 26 Lip 2008
Posty: 692
Wysłany: 2009-02-08, 19:38   

Ja ze swojej strony polecam wafle ryżowe 'Sonko' naturalne i jeszcze wafle popcornowe - też 'Sonko' ;-) Smaczne jeszcze jest pieczywo lekkie 'Chaber' i pieczywo chrupkie 3 ziarna lub żytnie - firma 'Wasa'. Po sztuce od każdego, do tego, przykładowo, domowe masło orzechowe, banan, sok z cytryny, rodzynki i olej sezamowy i wypas śniadanko ;-)
 
 
agaB 

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 20 Gru 2008
Posty: 767
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-04-11, 21:29   

walaija napisał/a:
a co z akryloamidem w tych chlebkach/waflach/czy jak kto woli?
zaglebilam sie ostatnio w temat i wychodzi na to ze w wysokiej temp wytwarza sie on w produktach zawierajacych skrobie.
:-/

no, właśnie. Czy w tych waflach jest akryloamid?
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2009-04-16, 08:42   

Capricorn napisał/a:
o, tego nie wiedziałam. Już te jogurtowe są bardzo słodkie, czekoladowe pewnie będą nieznośne. Na szczęście

Capri - są w 2 wersjach: w mlecznej i gorzkiej czekoladzie. Te drugie są zdecydowanie mniej słodkie :)
_________________
"Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow)
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2009-04-16, 08:44   

W gorzkiej są bardzo pyszne i wegan.
W jogurtowej nigdy nie kupowałam, bo właśnie czułam, że będą za słodkie.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
agaB 

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 20 Gru 2008
Posty: 767
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-04-18, 15:58   

Przekonałam się do wafli Sonko z 5 ziaren i z kukurydzą. I chyba zacznę próbować dalej.
Jak byłam w ciąży, to też lubiałam w polewie jogurtowej :-P
 
 
krzysztof

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 259
Wysłany: 2009-05-29, 08:21   

WITAM :-o !!!

Z waflami ryżowymi zwłaszcza tymi z RYŻU PEŁNOZIARNISTEGO z dodatkiem soli morskiej sprawa nie jest jednoznaczna.
Pomimo ,ze są zaliczane do żywności wysoce przetworzonej( chodzi o technologię produkcji w bardzo wys. temp. ) ale są również zaliczane do tzw.: żywności funkcjonalnej a a co najważniejsze mają ciekawą wartość odżywcza magnez , mangan oraz cynk i miedź , niacyna.
Zawsze lepiej zjeść takie wafelki niż zapchać się białym chlebem , golonką lub innym "podejrzanym" pokarmem.

Calcium 9.0mg 1%
Iron 1.2mg 6%
Magnesium 114mg 29%
Phosphorus 320mg 32%
Potassium 275mg 8%
Sodium 291mg 12%
Zinc 2.2 mg1 5%
Copper 0.4mg 21%
Manganese 5.1mg 254%

Witaminy:

Thiamin 0.1mg 5%
Riboflavin 0.1mg 6%
Niacin 6.4mg 32%
Vitamin B 6 0.1mg 7%
Folate 19.0mcg 5%
Pantothenic Acid 0.9mg 9%

więcej tutaj ( z lewej strony u góry wybiera się odp. gramaturę ) :
hxxp://www.nutritiondata.com/facts/snacks/5629/2

Tutaj dokładnie jest OPIS TECHNOLOGII PRODUKCJI oraz rys historyczny wafli ryżowych ( warto przejść na tłumaczenie strony dobrze sobie radzi z tym tekstem ):
hxxp://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=hxxp://www.madehow.com/Volume-4/Rice-Cake.html&ei=bH4fSuz0NY3LjAfjse3WBg&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.madehow.com/Volume-4/Rice-Cake.html%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3DZSG
hxxp://www.madehow.com/Volume-4/Rice-Cake.html

W sklepach netto są wafle ryżowe z ryżu pełnoziarnistego za ok 2,40za 125 g. firmy goodfood ( w netto inne opakowanie ) i przynajmniej zapewniają ,że ich produkty nie są produkowane z surowców gen. mod.:
hxxp://www.goodfood.com.pl/

:-P

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :-o
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2009-05-29, 10:01   

Goodfood w czekoladzie gorzkiej, ach marzenie :-P
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
natka 


Dołączyła: 17 Mar 2010
Posty: 25
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-03-19, 10:16   

ja lubię Wafle ryżowe BIO z soją z goodfood :-D
kukurydzianych nie kupowałam- co jak widzę duży błąd z mojej strony :-P
a te w polewie czekoladowej są pyszne jak najdzie mnie ochota na słodkie :mrgreen:
_________________
pragnę dogonić własną wyobraźnię. ot co!
 
 
maryczary 
kocham życie


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 25 Sie 2008
Posty: 2167
Wysłany: 2010-03-19, 12:34   

kofi napisał/a:
Goodfood w czekoladzie gorzkiej, ach marzenie :-P
ooooo tak, moja Adula też je uwielbia :mryellow:
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
Ikona
Go Vegan!


Dołączył: 18 Lut 2010
Posty: 56
Skąd: Magiczny Kraj
Wysłany: 2010-04-08, 17:23   

Z chrupkiego "pieczywka"od czasu do czasu jadam macę. Polecam, zwłaszcza tę bez żadnych dodatków (tylko maka i woda).
_________________
hxxp://wydaje.pl/ebooks/show/296/Magia-Owocow]POLECAMY :)
 
 
Arielka.v 


Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 27 Sie 2009
Posty: 525
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-06-29, 11:40   

Ja uwielbiam wafle ryżowe.
Najczęściej kupuję Sonko, ale ostatnio odkryłam że o wiele lepiej mi smakują te produkowane dla tesco (są bardziej chrupkie). Dawniej kupowałam z pestkami dyni i wiesiołkiem bo te dwa smaki mi najbardziej odpowiadały. Jednak z racji tego, że zawierały one sól, którą staram sie ograniczyć w swoim jadłospisie do minimum teraz kupuję tylko naturalne.
Często używam ich do kanapek, jakaś pasta strączkowa, posypka lniana i mnóstwo warzyw. Pycha.
Dobre sa też do pochrupania na sucho. Z tym, że takich suchych nie mogę jeść zbyt dużo bo strasznie mnie zapychają. :mryellow:

Ikona napisał/a:
Z chrupkiego "pieczywka"od czasu do czasu jadam macę. Polecam, zwłaszcza tę bez żadnych dodatków (tylko maka i woda).


ja też bardzo lubię ale z tych kupnych nawet "razowe" zawierają nie więcej niż 40% procent mąki razowej.
dlatego jak mam ochotę na macę to robię sobie w domku tak na szybko 100% razową.
robi się szybko, wychodzi taniej i zdrowiej :mryellow:
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-29, 12:36   

Arielka.v, a jak robisz macę?
 
 
Arielka.v 


Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 27 Sie 2009
Posty: 525
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-06-29, 12:43   

mąkę zagniatam z wodą. ciasto mniej więcej takie jak na pierogi powinno wyjść.
po czy dzielę je na kuleczki i rozwałkowuję na cieniutkie placuszki (im cieńszy tym bardziej chrupki wyjdzie).
Piekę na suchej patelni (bez żadnego tłuszczu) aż zrobią się chrupiące. W międzyczasie odwracam na drugą stronę.
czas pieczenia zależy od od grubości placuszków.
Można też piec w piekarniku ale wydaje mi się, że na patelni jest szybciej.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-29, 12:47   

dziękuję. Ja w ten sposób robię czapati :-D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 12