wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czarnuszka
Autor Wiadomość
szo 


Pomogła: 38 razy
Dołączyła: 15 Lut 2008
Posty: 2532
Skąd: PL
Wysłany: 2010-03-04, 22:44   Czarnuszka

Czarnuszka jest jednoroczną rośliną z rodziny jaskrowatych, pochodzącą z Europy Południowej i Azji Zachodniej. Owocem jest mieszek, zawierający czarne, pachnące nasiona. Roślina ta obecnie jest rozpowszechniona w całej Europie. Ojczyzną jej jest prawdopodobnie Azja Wschodnia. Przyprawę stanowią nasiona mające charakterystyczny smak - słodkawy, ale ostry i lekko palący, oraz swoisty zapach.

W kuchni :
Czarne nasiona służą jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina, jako środek ziołoleczniczy oraz w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego w cukiernictwie.
Czarnuszkę często można spotkać pod nazwą Czarnego Kminku. Czarne nasiona służą przede wszystkim do posypywania chleba i bułek, które wspaniale wzbogacają smak pieczywa. Doprawia się nią również: ziemniaki, jogurt, twaróg, zapiekanki, przetwory warzywne, marynaty oraz surówki

Dla zdrowia :
Działa żółciopędnie, moczopędnie, wiatropędnie, rozkurczająco na mięśnie gładkie, a także wzmaga wydzielanie mleka.
Aby sporządzić odwar leczniczy należy łyżeczkę nasion zalać filiżanką wody i pić 2 razy dziennie.
Czarnuszkę stosuje się również w przypadku nieżytu oskrzeli.

hxxp://ziolaiprzyprawy.w.interia.pl/przyprawy1.htm#Cynamon]źródło

 
 
Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 811
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-04, 22:47   

b. ważna przyprawa indyjskich papadanów :)
_________________
hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2010-03-05, 00:20   

i pakory
domowo nazywamy "mysie bobki"
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2010-03-05, 08:36   

Parę lat temu zasiałam sobie czarnuszkę, jako obrzeże jakiejś grządki i teraz sama się rozsiewa i robi się to obrzeże. W tym roku chyba będę musiała dosiać jednakowoż. Bardzo ładne niebieskie i fioletowe kwiatki. I ślicznie się nazywa Nigella nigella. :-)
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
szo 


Pomogła: 38 razy
Dołączyła: 15 Lut 2008
Posty: 2532
Skąd: PL
Wysłany: 2010-03-05, 11:26   

Tempeh-Starter,
Agnieszka,
kofi,

jak macie więcej informacji na jej temat wklejcie proszę :-)
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-05, 12:14   Re: Czarnuszka

szo napisał/a:
Czarne nasiona służą przede wszystkim do posypywania chleba i bułek, które wspaniale wzbogacają smak pieczywa.


Ja nie posypuję, bo mi potem ta czarnuszka odpada. :-> Dlatego w ostatnim etapie wyrabiania ciasta dodaję ją hojnie, np. do cebularza, ale i do ciasta na pizzę.
Uwielbiam czarnuszkę, tak w ogóle! :-) Poniżej mój cebularz czarnuszkowy. :->

cebularz.jpg
Plik ściągnięto 1412 raz(y) 168,02 KB

 
 
arahja 


Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 23 Cze 2008
Posty: 1148
Skąd: brno
Wysłany: 2010-03-05, 12:35   

Przepis! :)
_________________
hxxp://czeski-sen.blogspot.cz
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2010-03-05, 12:37   

Przepis poproszę :-)
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-05, 13:06   

Przepis jest banalny. :->

ciasto:
20g drożdży
50 dag mąki
1 łyżeczka soli
6 łyżek oliwy
3/4 szklanki ciepłej wody
czarnuszka

nadzienie: dowolne duszone warzywa (teoretycznie powinna królować cebula) z fasolą / tofu itp

Drożdże rozpuszczamy w paru łyżkach ciepłej wody, dodajemy 10 łyżek mąki, mieszamy zaczyn dokładnie. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Dodajemy pozostałą mąkę, sól, oliwę i 3/4 szklanki cieplej wody oraz dużo czarnuszki. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy, kładziemy nadzienie (wystudzone) i zlepiamy. Ciasto można ponakłuwać. Smarujemy oliwą i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ostatnio zmieniony przez Anja 2010-03-05, 21:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
szo 


Pomogła: 38 razy
Dołączyła: 15 Lut 2008
Posty: 2532
Skąd: PL
Wysłany: 2010-03-05, 16:08   

Anja, pięknie wygląda to serce, już czuję ten zapach :-) dzięki za przepis
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2010-04-13, 18:44   

Czarnuszka ma zastosowanie także jako dodatek do serów. My lubimy w pakorach - takie ciasto jak naleśnikowe, z dodatkiem mąki grochowej i czarnuszki (bez jajka, mleka). Macza się pokrojone warzywa: brukselka, kalafior, marchew, papryka, ziemniaki, cebula..... (ja blanszuję) i smaży na głębokim tłuszczu. Wg mnie fajnie też pasuje do dań warzywnych.

Można zakupić np w sklepiku Wegi, bywa w "darach natury"
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-13, 21:04   

Agnieszka, ale jak to 'do serów'? Jako posypka, czy jak?
:->
 
 
szo 


Pomogła: 38 razy
Dołączyła: 15 Lut 2008
Posty: 2532
Skąd: PL
Wysłany: 2010-04-14, 10:07   

Agnieszka napisał/a:
My lubimy w pakorach
ja również ! :-D aż mi ślinka poleciała.
Anja napisał/a:
Agnieszka, ale jak to 'do serów'?
napisz coś więcej
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2010-04-14, 11:05   

Szczerze mówiąc to nie byłam zainteresowana zgłębianiem tajników produkcji serów więc szczegółów nie podam. Czarnuszka nie była posypką, jej ziarenka były w środku. Ser widziałam w sklepach ze zdrową żywnością i nazywa się koryciński.

Sądzę, że czarnuszka może ciekawie się komponować z serkami/twarożkami nasionkowymi (oczywiście jeśli jej smak pasuje)
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-04-26, 19:46   

Taki ser z czarnuszką jest pyszny. Raz czy dwa kupiłam w Organic'u.
Czasem czarnuszką posypuję chleb, ale zwykle tylko fragment, pozostałą części czymś innym :P
Z serem jednak lepiej się komponuje, wg mnie.
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
Mycha 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 15 Paź 2008
Posty: 167
Skąd: Żory
Wysłany: 2010-04-26, 21:38   

Ja dodaję ją jeszcze do kapusty, która będzie kiszona i do kaszy gryczanej :)

Anja, a potem ten cebularz kroisz na plastry czy tak jak pizzę?
 
 
 
topcia

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 2993
Wysłany: 2010-04-27, 00:05   

Ja ogólnie używam czarnuszki zamiast pieprzu-głównie do strączkowych.
 
 
agaB 

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 20 Gru 2008
Posty: 767
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-10-11, 21:50   

topcia napisał/a:
Ja ogólnie używam czarnuszki zamiast pieprzu-głównie do strączkowych.

chyba to wypróbuje :-D
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2010-10-11, 21:54   

Nie wiem, co takiego ma w sobie czarnuszka, ale jest to jedyna przyprawa, która wyraźnie mi szkodzi :cry: A szkoda, bo fajna jest i ma wiele zastosowań.
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 1,07 sekundy. Zapytań do SQL: 14