|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
Wapń na diecie wegańskiej - źródła |
Autor |
Wiadomość |
Aś
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 28 Lis 2008 Posty: 239 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2009-01-19, 11:42
|
|
|
dżo napisał/a: | 2 łyżki sezamu to około 10 g | widocznie mamy inne łyżki i inne wagi,bo ja też ważyłam.
dżo napisał/a: | dostępność w codziennym użytku i możliwość jego wykorzystania | w diecie wegedziecka (i rodzica nasiona,pestki i orzechy są bardzo ważne i nie sądzę,żeby ktoś je w diecie pomijał.
Moim celem nie było wywoływanie dyskusji na temat mleka krowiego,bo wątek dotyczy dwulatka,któremu nikt takiego mleka nie poda,sorry więc za zbyt długi cytat,chodziło mi o ilość wapnia w sezamie w kontekście wcześniejszej informacji o maku. |
_________________
|
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2009-01-19, 11:44
|
|
|
Ja wiem, że te 100 g sezamu trudno tak upchnąć w jedzeniu, ale warto nabrać nawyku sypania sezamu/siemienia/dyni/słonecznika gdzie się da - do chleba, do naleśników, do panierek, do smażonych i pieczonych dań, do duszonych też, posypywania pestkami (albo kiełkami) wszystkiego, co się da.
Możesz zmielić te pestki i posypywać, zawsze trochę więcej będzie. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2009-01-19, 11:49
|
|
|
Aś napisał/a: | bo wątek dotyczy dwulatka,któremu nikt takiego mleka nie poda | hmm, masz na myśli tego konkretnego dwulatka, tak? |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
Coco
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 30 Cze 2008 Posty: 80 Skąd: UK
|
Wysłany: 2009-01-19, 11:49
|
|
|
Cytat: | Według mnie najlepiej w postaci mleczka dla dziecka,ja moczę kilka godzin i miksuję z dodatkiem banana,żeby tych farfocli nie było czuć no i bananowe mleczko wychodzi,można oczywiście inne owoce - pyszne |
dzieki, musze koniecznie wyprobowac kupowalam tahini ale moje dzieci za bardzo nie chca tego jesc. Znalazlam tez chalwe bez cukru , slodzona miodem, tylko nie wiem czy warto podawac, czy slodycz miodu nie przyniesie wiecej szkody niz pozytku |
|
|
|
|
eMka
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 20 Paź 2009 Posty: 1408
|
Wysłany: 2010-01-19, 15:15
|
|
|
kofi napisał/a: | Ja wiem, że te 100 g sezamu trudno tak upchnąć w jedzeniu, ale warto nabrać nawyku sypania sezamu/siemienia/dyni/słonecznika gdzie się da - do chleba, do naleśników, do panierek, do smażonych i pieczonych dań, do duszonych też, posypywania pestkami (albo kiełkami) wszystkiego, co się da. |
a jak dodamy to do panierki czy tegoż naleśnika, to czy temperatura smażenia nie robi z tego czegoś bezwartościowego? nie wiem, pytam. |
|
|
|
|
kociakocia
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2010-01-19, 22:25
|
|
|
eMka, napewno trochę tak, więc lepiej do środka pakować i mało smażyć |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
|
|
|
|
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2010-01-20, 11:53
|
|
|
eMka, jeśli chodzi o wapń to raczej nie, ale na pewno cierpią na tym kwasy tłuszczowe. |
_________________
|
|
|
|
|
agaB
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 767 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-04-15, 22:30
|
|
|
A ja podzielę się z Wami wiadomościami odnośnie wapnia z ksiązki "Odżywianie dla zdrowia"
Aby wapń został przyswojony potrzebna jest odpowiednia ilość zawartego w pożywieniu magnezu, fosforu i witamin A, C i D.
Związek wapnia z magnezem
Kalcytonina jest hormonem, dzięki któremu wzrasta poziom wapnia w kościach. Zapobiega ona także gromadzeniu wapnia w tkankach miękkich. Magnez wzmaga produkcję kalcytoniny i w ten sposób zwiększa poziom wapnia w kościach, jednocześnie wprowadzając go z tkanek miękkich.
Grupa pokarmów zawierających magnez:
1. Suszone glony: Wakami, kombu, kelp, hipiki, arame.
2. Rośliny strączkowe: soja i jej przetwory.
3. Fasole: mung, adzuki, czarna i lima
4. Pełne zboże: gryka, proso, ziarna pszenicy, kukurydza, jęczmień, żyto i ryż.
5. Dobrym źródłem magnezu są orzechy i nasiona, szczególnie migdały, nerkowce, orzechy laskowe i nasiona sezamu.
6. Pożywienie obfitujące w chlorofil: trawa pszeniczna i jęczmienna oraz mikroalgi: spirulina, sinice i chlorella.
Chociaż produkty bogate w chlorofil są zazwyczaj spożywane w niewielkich ilościach, zawierają tyle samo magnezu, co fasole, dlatego ich wpływ na poziom magnezu w organizmie może być znaczący, o ile jada się je regularnie.
Większość rafinowanej żywności również nie zawiera magnezu, na przykład tylko 8% magnezu pozostaje w białej mące po przemieleniu jej z pełnego ziarna pszenicy.
Najwięcej magnezu jest w czekoladzie. Jednak w czekoladzie jest dużo kwasu szczawiowego oraz teobrominy, substancji podobnej do kofeiny. Jeżeli czekoladę spożywa się nałogowo, utrudnia ona prawidłowy przebieg całościowej mineralizacji organizmu. |
Ostatnio zmieniony przez agaB 2010-12-26, 17:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agaB
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 767 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-04-15, 22:34
|
|
|
Rola krzemu w przyśpieszaniu wchłaniania wapnia
• Jeżeli występuje niedobór wapnia, wprowadzenie do diety krzemu może przyśpieszyć jego przyswajanie.
• Krzem obecny w błonniku roślinnym w postaci tlenku, czyli krzemionki, jest konieczny do skutecznego wykorzystania wapnia i wzmocnienia kości. Jest on składnikiem wszystkich tkanek łącznych w ciele, w tym także ciałek krwi, ścięgien i chrząstek, dlatego jest niezbędny zarówno do utrzymania ich w zdrowiu, jak i do ich odbudowy.
• Francuski chemik Louis Kervran twierdzi, że stosując dietę bogatą w mangan i krzem, przyjmuje się potencjalnie więcej żelaza i wapnia niż dzięki zażywaniu suplementów bezpośrednio dostarczających te pierwiastki.
• Herbata ze skrzypu posiada dużo krzemu. Skrzyp przygotowany w postaci wywaru dostarcza mnóstwo składników mineralnych. (Zawiera także trujący enzym tiaminazę, którego łatwo się pozbyć, gotując zioło na małym ogniu przez 10 minut.)
• Skrzyp ma właściwości moczopędne i ściągające, dlatego powinien być przyjmowany w małych ilościach, jeśli chce stosować suplementację.
• Kolejnym ziołem bogatym w składniki mineralne i sprawdzonym lekiem na zaburzenia kostne, jest lucerna. Obfitość zawartego w lucernie krzemu jest zrównoważone przez szeroką gamę minerałów śladowych, a obecne w niej enzymy oprócz asymilacji minerałów ułatwiają także wchłanianie innych składników odżywczych.
• Produkty bogate w krzem:
wszystkie gatunki sałaty,
pasterniak,
gryka,
proso,
owies,
brązowy ryż,
zielone części mniszka,
truskawki,
seler,
ogórek (najwięcej krzemu zawiera jego skórka),
morele,
marchew. |
|
|
|
|
Lilijka
Dołączyła: 02 Gru 2009 Posty: 6
|
Wysłany: 2010-11-02, 15:04
|
|
|
Aś napisał/a: | dżo napisał/a: | nikt nie jest w stanie zjeść 100 g sezamu na raz |
no jasne,ale wypić szklaneczkę mleczka sezamowego z 2 łyżek sezamu (ok.20-25 g) to już chyba żaden problem, a dostarczymy organizmowi ok. 232-290 mg wapnia, w dodatku dobrze przyswajalnego.
Nie ma sensu jeść 100g sezamu,ale warto uzupełniać nim dietę |
Ja też synkowi daję 2 łyżki sezamu-ważą dokładnie 25 gram:-)Bez wagi łyżki oczywiście:-)
Moj synek np. potrzebuje około 400mg wapnia (11 miesięcy).To 290 mg to bardzo dużo(bardzo dobre źródło), dodaję jeszcze mleko migdałowe, figi, brokuły, pestki dyni i mam sporo tego wapnia:-) |
|
|
|
|
ulaaa
Dołączyła: 22 Paź 2009 Posty: 10
|
Wysłany: 2010-12-26, 12:28
|
|
|
agaB napisał/a: | A
Produkty pochodzenia zwierzęcego- nabiał, jajka i mięso- oraz owoce zawierają najmniej magnezu spośród powszechnie stosowanych produktów spożywczych.
|
Foods High in Magnesium Serving Size Magnesium (mg)
Beans, black 1 cup 120
Broccoli, raw 1 cup 22
Seeds, pumpkin and squash 1 oz (142 seeds) 151
Nuts, peanuts 1 oz 64
ale za to:
Halibut 1/2 fillet 170
No i dzienne zapotrzebowanie:
* Children
o 1-3 years old: 80 milligrams
o 4-8 years old: 130 milligrams
o 9-13 years old: 240 milligrams
o 14-18 years old (boys): 410 milligrams
o 14-18 years old (girls): 360 milligrams
* Adult females: 310 milligrams
* Pregnancy: 360-400 milligrams
* Breastfeeding women: 320-360 milligrams
* Adult males: 400 milligram |
|
|
|
|
Air
Air
Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 5
|
Wysłany: 2011-01-01, 19:44
|
|
|
Poniższa tabela przedstawia zawartość wapnia w różnych produktach roślinnych.
Produkt (ilość, porcja) Wapń (w miligramach)
TOFU (opakowanie 250g) 500
Nasiona sezamu (25g – mała garść) 168
Nasiona słonecznika (25g – mała garść) 28
Brokuły (80g – porcja, gotowane w nie solonej wodzie) 32
Kapusta włoska (80g – porcja, gotowane w nie solonej wodzie) 120
Migdały (30g – mała garść) 72
Orzechy brazylijskie (30g – mała garść) 87
Mleko sojowe Apro (200ml, szklanka) 240
Suszone figi (4-6 owoców) 250
TAHINI (10g – dwie łyżeczki) 68 |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2011-01-05, 11:27
|
|
|
Nie natknełam się tu na Melasę z trzciny cukrowej. Na opakowaniu słoika napisane jest ze 1 łyżka zawiara tyle wapnia co szklanka mleka i tyle żelaza co 8 jajek.
Łyżkę melasy bardzo łatwo "upchnąć": w słodzonym piciu, polać musli, jaglankę, dodać do winegretu z oleju budwigowego itd...Albo po prostu zjeść jak mód- z łyżeczki. No i słoik kosztuje ok 9 zł, co też nie jest bez znaczenia. |
|
|
|
|
anielka174
ewelka
Dołączyła: 30 Sty 2010 Posty: 68
|
Wysłany: 2011-02-17, 11:21
|
|
|
Dla nie wegan,,wyszorować jajko,,,skorupkę,potem potraktować wrzątkiem,zmiksować w np.młynku do kawy,dodawać 1 łyżeczkę do soków,zup,musli,2 razy dzinnie,super przyswajalny wapń, |
_________________ ''JEDYNYM SPOSOBEM,BY ŻYĆ,JEST POZWOLĆ ŻYĆ" Mohandas Gandhi
|
|
|
|
|
seminko
samosiejka
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 18 Lip 2010 Posty: 2027 Skąd: znad rzeki
|
Wysłany: 2011-04-27, 00:41
|
|
|
kofi napisał/a: | warto nabrać nawyku sypania sezamu/siemienia/dyni/słonecznika gdzie się da |
kofi, (lub Wy), a jakie masz (macie) doświadczenia z siemieniem w naleśnikach? Czy nie rozłazi się, nie glucieje? Jest to dla mnie ważne, bo moje młode prawdopodobnie nie może sezamu, migdały też stoją pod znakiem zapytania, jest alergikiem , w dodatku wrażliwym na tak zwane niezbyt apetyczne "konsystencje"... |
_________________ "wiara w to,że okoliczności działają na naszą korzyść, ostatecznie sprawia, że tak jest." Chris Prentiss |
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2011-04-27, 08:43
|
|
|
siemię lniane mielone w naleśnikach ani nie rozłazi się, ani nie "glucieje" |
|
|
|
|
seminko
samosiejka
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 18 Lip 2010 Posty: 2027 Skąd: znad rzeki
|
Wysłany: 2011-04-27, 08:54
|
|
|
Pipii napisał/a: | siemię lniane mielone w naleśnikach ani nie rozłazi się, ani nie "glucieje" |
Pipii, ale dajesz gotowe mielone, takie kupne? Ono jest odtłuszczone zazwyczaj, prawda?;) |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2011-04-27, 10:56
|
|
|
Tantra napisał/a: | zazwyczaj, |
chyba zawsze- nieodtłuszczone by zjełczało. Poza tym to przecież po tłoczeniu oleju powstaje |
|
|
|
|
seminko
samosiejka
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 18 Lip 2010 Posty: 2027 Skąd: znad rzeki
|
Wysłany: 2011-04-27, 11:48
|
|
|
Otóż to;)
Chyba wolę jednak rozgniatać całe siemię w moździerzu |
_________________ "wiara w to,że okoliczności działają na naszą korzyść, ostatecznie sprawia, że tak jest." Chris Prentiss |
|
|
|
|
krzysztof
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Posty: 259
|
Wysłany: 2011-04-27, 13:21
|
|
|
WITAM
WARTO zwrócić uwagę na wszelkie suszone zioła i dodawać do posiłków wszelkiej maści - nawet słodkich . Zwierają w dużych ilości wszelkie minerały - wapń także .
Na 100 gram ( z lewej strony u góry ustawia się gramaturę , w nawiasie podałem ilość żelaza )
Suszony tymianek 1890 mg wapnia ( żelazo w 124mg na 100 g. suszu - ).
Spices, thyme, dried
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/211/2
Suszona natka piertuszki 1468 mg ( 97.8 mg )
Spices, parsley, dried
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/199/2
Suszona mieta 1488 (87.5mg)
Spearmint, dried [mint]
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/227/2
Suszony majeranek 1990 ( 82.7mg )
Spices, marjoram, dried
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/193/2
Świerza mięta 199 ( 11.9mg )
Spearmint, fresh [mint]
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/226/2
inne:
Suszona traw pszeniczne lub jęczmienna 514
Karob - mączka chleba świętojańskiego 348
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4324/2
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY |
|
|
|
|
daria
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 19 Lis 2007 Posty: 4783
|
Wysłany: 2011-04-27, 13:24
|
|
|
a siemię nie traci swoich właściwości w wysokiej temp? coś mi się obiło o uszy |
_________________ wariatka! |
|
|
|
|
krzysztof
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Posty: 259
|
Wysłany: 2011-04-27, 13:40
|
|
|
WITAJ Daria
Ano traci , traci - nici z dobroczynnych właściwości omego 3 i 6
szerzej
"DELIKATNOŚĆ KWASÓW OMEGA-3, OMEGA-6 I INNYCH WIĄZAŃ NIENASYCONYCH."
hxxp://www.surawka.republika.pl/DK.htm
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY |
|
|
|
|
daria
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 19 Lis 2007 Posty: 4783
|
Wysłany: 2011-04-27, 14:56
|
|
|
krzysztof, hej
czyli jak dodam do naleśników i je usmażę, to nie ma to sensu, tak?
zwykle daję do kaszy zmielone albo rozgniecione.. ale tak chciałam się upewnić
[ Dodano: 2011-04-27, 14:57 ]
a ten glut co to ludzie piją.. to też nie ma już omeg? no bo gotowanie = tracenie |
_________________ wariatka! |
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2011-04-27, 15:05
|
|
|
daria napisał/a: | krzysztof, hej
czyli jak dodam do naleśników i je usmażę, to nie ma to sensu, tak?
zwykle daję do kaszy zmielone albo rozgniecione.. ale tak chciałam się upewnić |
nie ma już dobroczynnych wartości świeżych kwasów tłuszczowych Omega 3. Białko, niektóre witaminy, w tym wapń są na swoim miejscu
daria napisał/a: | [ Dodano: 2011-04-27, 14:57 ]
a ten glut co to ludzie piją.. to też nie ma już omeg? no bo gotowanie = tracenie |
nie ma już "omeg" ten "glut" bo najczęściej jest z masy siemieniowej, które powstała po wyekstrahowaniu oleju.
Ja dodaję zmielone ręcznie siemię lniane w młynku do kawy. Nie powstaje glut. Owszem, omegi 3 się utleniają. Nie robię tego jednak często |
|
|
|
|
krzysztof
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Posty: 259
|
Wysłany: 2011-04-29, 09:34
|
|
|
WITAJ Daria
daria napisał/a: | krzysztof, hej
czyli jak dodam do naleśników i je usmażę, to nie ma to sensu, tak?
zwykle daję do kaszy zmielone albo rozgniecione.. ale tak chciałam się upewnić
[ Dodano: 2011-04-27, 14:57 ]
a ten glut co to ludzie piją.. to też nie ma już omeg? no bo gotowanie = tracenie |
Tak, to samo dotyczy gotowania lnu.
Co innego skoncentrować się na właściwościach omega-3 - wtedy mielimy ,uwadniamy i pijemy bądź dodajemy do ulubionych miksów , surówek , dań itd. i zjadamy .
Co innego gdy wykorzystujemy siemię lniane do poprawy spoistości potrawy - wówczas każda obróbka termiczna niszczy dobroczynne właściwości omega 3 - ale akurat w tej sytuacji nie o to chodzi .
Także gdy zbyt długo pozostawiamy zmielone nasiona lnu na działanie tlenu atmosferycznego to z właściwościami omega 3 możemy się pożegnać .
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY
...........................................................................................................
[ Dodano: 2011-05-03, 13:11 ]
WITAM
Inne źródła wapnia ( wartości przybliżone - mogą się różnić w zależności od źródła informacji , odmiany produktu itd.itp. ) .
mak ok. 1438 mg
orzech włoski ok. 87 mg
orzechy pistacjowe 135 mg
orzechy laskowe 186 mg
nasiona lnu 428 mg
orzechy ziemny ( choć to roślina strączkowa ) w zależności od odmiany od 60 - do 110 mg
Inne orzechy i nasiona
hxxp://nutritiondata.self.com/foods-012000000000000000000.html
Wybrane owoce i warzywa itd. :
* Agrest :Sód 2 mg , Potas 230 mg , ( wapń 20 mg ) w trzeciej kolumnie znajduje się ilość wapnia :
* Ananas 1 - 220 17
* Arbuz 1-136 6
* Awokado 10 - 600 11
* Banan 1-395 6
* Brzoskwinia 3-200 9
* Cytryna 5-125 40
* Czarne jagody 1-62 5
* Czereśnie 2-202 13
* Grejpfrut 2-277 22
* Gruszka 2-118 2
* Gujawa 5-210 12
* Jabłko 2-134 4
* Kiwi 4-290 25
* Maliny 2-203 35
* Mandarynki 1-189 30
* Mango 7 -201 11
* Melon 22-382 27
* Morele 1-275 23
* Nektarynka 1-214 9
* Papaja 3-255 24
* Pomarańcza 3-183 33
* Porzeczki białe 1-275 34
* Porzeczki czarne 2-336 39
* Porzeczki czerwone 2-259 36
* Poziomki 1-147 28
* Śliwki 2-208 16
* Truskawki 1-133 23
* Winogrona 2-226 17
* Wiśnie 3-150 13
* Bakłażan 2-305 18
* Boćwina 56 548 97
* Bób 7-261 60
* Brokuły 7-385 47
* Brukselka 12-416 57
* Burak 53-348 41
* Cebula 6-121 25
* Chrzan 7-740 78
* Cukinia 3-250 15
* Cykoria 6-237 32
* Czosnek 7- 400 41
* Dynia 4-278 66
* Fasola biała, nasiona suche 19 1188 163
* Fasola mung, kiełki 2-132 13
* Fasola szparagowa 6-264 65
* Groch, nasiona suche 30-937 57
* Groszek zielony 2-353 22
* Jarmuż 12-530 od 57do 150
* Kalafior 26-214 13
* Kalarepa 8-304 42
* Kapusta biała 19 228 67
* Kapusta czerwona 11 269 46
* Kapusta pekińska 9 150 45
* Kapusta włoska 9-306 77
* Koper ogrodowy 7 396 64
* Kukurydza, kolby 7 283 6
* Marchew 82 282 36
* Ogórek 11 125 15
* Papryka czerwona 3 255 13
* Papryka zielona 2 176 12
* Pasternak 3 490 41
* Pieczarka uprawna, świeża 6 289 11
* Pietruszka, korzeń 49 399 43
* Pietruszka, liście 39 695 193
* Pomidor 8 282 9
* Por 6 248 48
* Rabarbar 2 136 2
* Rzepa 17 280 40
* Rzodkiewka11 236 29
* Sałata4 134 24
* Seler korzeniowy 86 320 40
* Seler naciowy62 320 41
* Soczewica czerwona, nasiona suche 2 874 46
* Soczewica, kiełki 9 292 29
* Soja, kiełki 14 484 67
* Soja, nasiona suche 1 2132 240
* Szczaw1 4 333 80
* Szczypiorek 2 252 97
* Szparagi 2 300 22
* Szpinak 26 235 93
* Ziemniaki, średnio 7 443 4
* Kiszona kapusta 260 211 36
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|