wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dżem borówkowo-dyniowy
Autor Wiadomość
kamma 
Magellan


Pomogła: 147 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 7442
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2007-08-23, 12:12   Dżem borówkowo-dyniowy

1 kg dojrzałych borówek
1 kg dyni
1 kg cukru
1 pomarańcza


Umyte i przebrane borówki wrzucić do garnka o grubym dnie, rozgnieść i rozgotować. Dodać cukier, wymieszać. Po 10 minutach dodać dynię, obraną, wydrążoną i startą na grube wiórki. Gotować, mieszając regularnie. Dżem jest gotowy, gdy borówki zrobią się szkliste (ok. 40-50 minut od dodania dyni). Wówczas dodajemy sok z pomarańczy (miąższ też nie zaszkodzi ;) , ale musi być mocno rozdrobniony). Po paru minutach pakujemy dżem do czystych słoików, pasteryzujemy przez 20 minut, studzimy i przenosimy w chłodne miejsce.

Dżem jest rewelacyjny, goryczka z borówek nadaje mu niepowtarzalny smak! Można dodać trochę mniej cukru, a i proporcje borówek i dyni mogą być nieco inne. Ja zbierałam borówki sama w lesie, jest to czasochłonne, więc drugą porcję dżemu zrobiłam z większą ilością dyni.
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"
 
 
 
yetta 


Dołączyła: 24 Lip 2007
Posty: 203
Wysłany: 2007-09-29, 20:06   

Zastanawiam sie nad dżemem z dyni, jabłek i gruszek. Jak myślisz będzie dobry ?
Kiedyś robiłam z dyni i jabłek, pasteryzowałam ale musiały mi słoiczki nie chwycić, bo mi się popsuły. :-/ A mam ogromną ochotę w tym roku zrobić ponownie, tylko co zrobiłam nie tak, że mi słoiczki nie chwyciły ? :roll:
 
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2007-09-29, 20:55   

Nakładany do słoików dżem musi być bardzo gorący, nie może być tylko podgrzany czy taki, który się dopiero zagotował. Powiniem solidnie się rozgrzać, to bardzo ważne. Do tego nakładamy do gorących słoików (ja stawiam garnek z wrzątkiem i wkładam tam każdy słoik, po chwili wyjmuję i od razu wkładam dżem). Zakrętki wygotowuję, wycieram do sucha. Do tej pory krótko pasteryzowałam przetwory, od lat nie zdarzyło się, by się coś zepsuło. Robię zawsze przetwory bez cukru.
 
 
yetta 


Dołączyła: 24 Lip 2007
Posty: 203
Wysłany: 2007-09-29, 23:44   

Ania D. napisał/a:
Do tej pory krótko pasteryzowałam przetwory, od lat nie zdarzyło się, by się coś zepsuło.


Powiedz mi 'gorące' przetwory do 'gorących' słoików + wyparzone suche' zakrętki. I jeszcze krótko pasteryzujesz ? Czy już nie trzeba ?
 
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2007-09-30, 10:00   

Do tej pory pasteryzowałam, w tym roku już nie.
 
 
yetta 


Dołączyła: 24 Lip 2007
Posty: 203
Wysłany: 2007-09-30, 12:21   

Dziękuję. :)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 12