|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
Fasola (azuki, czarna lub czerwona) z dynią i glonem arame |
Autor |
Wiadomość |
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2007-10-13, 23:36 Fasola (azuki, czarna lub czerwona) z dynią i glonem arame
|
|
|
"Fasola (azuki, czarna lub czerwona) z dynią i glonem arame
Z - 2 łyżki oliwy, ok. 25 dag dyni
M - pieprz, 1 ząbek czosnku
W - nieco wody, 1 czubata łyżka glonu arame, 1 szklanka ugotowanej dowolnej fasoli, sól, sos sojowy
Namocz glony w niewielkiej ilości zimnej wody. Dynię pokrój w niedużą kostkę. Rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną dynię, szczyptę pieprzu, posiekany ząbek czosnku i smaż 3 minuty na większym ogniu. Zmniejsz ogień, wlej nieco wody i dodaj odcedzone glony. Duś na małym ogniu od 10 do 15 min, a następnie dodaj ugotowaną wcześniej fasolę. Dopraw solą i sosem sojowym."
Przepis pochodzi od Bożeny Żak-Cyran z "Jedz i żyj zgodnie z porami roku". Wiem, że jej kuchnia nie jest w pełni wege, ale przepisy wege ma naprawdę mniam. Mi pasuje wiele z nich..
Ja zrobiłam z czarną fasolą, a na talerzu posypałam sezamowym gomasio. Polecam! |
|
|
|
|
Iwona
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 20 Sie 2007 Posty: 137 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2007-10-15, 22:50
|
|
|
Ja właśnie niedawno zrobiłam to danie i niezbyt nam smakowało. Wyszło za mocno aramowo i ta dynia w ogóle mi tam nie pasowała. Ale to kwestia smaku. |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2007-10-16, 08:40
|
|
|
Zdecydowanie kwestia smaku. Jest dosyć oryginalny, przyznaję |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|