czarna soja |
Autor |
Wiadomość |
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2008-02-02, 22:55 czarna soja
|
|
|
Mam pytanie czy czarnej soi używa się tak jak tej jasnej np na mleko czy tofu? |
|
|
|
|
Jędruś
Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Cze 2007 Posty: 168 Skąd: Ziemia Ognista
|
Wysłany: 2008-02-05, 08:42
|
|
|
Z linku o soi, kolor nie ma więszego znaczenia
hxxp://en.wikipedia.org/wiki/Soybean
Soybeans occur in various sizes, and in several hull or seed coat colors, including black, brown, blue, yellow, and mottled.
Tłumaczenie: Nasiona soi występują w różnej wielkości, w wielu kolorach włączjąc w to kolor czarny, brązowy, żółty oraz cętkowany.
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2008-02-05, 11:47
|
|
|
Jędruś ,czyli (bo ja nie bardzo znam angielski) mogę robić wszystko to co z jasnej ,tak? |
|
|
|
|
Jędruś
Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Cze 2007 Posty: 168 Skąd: Ziemia Ognista
|
Wysłany: 2008-02-05, 22:07
|
|
|
Tak, to nie ma znaczenia.
Ta czarna ma troszkę inny smak, tylko ja kiełkuję soję.
3 dni trzeba kiełkować. Naprzemiennie 12 godzin pod wodą 12 godzin bez wody.
Pierwsze 24 godziny w temp. pokojowej a reszta w lodówce ustawionej na 10 stopni C.
Z tego robię i mleko sojowe, i sedrki i jogurty, co chcesz. Po 3 dniach soja staje się słodka.
Doszewdłem do tego metodą prób i błędów, 2 i 3 moczenie może być krótsze 5-8 godzin, to nie ma znaczenia.
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2008-02-05, 23:02
|
|
|
Jędruś napisał/a: | Tak, to nie ma znaczenia.
Ta czarna ma troszkę inny smak, tylko ja kiełkuję soję.
3 dni trzeba kiełkować. Naprzemiennie 12 godzin pod wodą 12 godzin bez wody.
Pierwsze 24 godziny w temp. pokojowej a reszta w lodówce ustawionej na 10 stopni C.
Z tego robię i mleko sojowe, i sedrki i jogurty, co chcesz. Po 3 dniach soja staje się słodka.
Doszewdłem do tego metodą prób i błędów, 2 i 3 moczenie może być krótsze 5-8 godzin, to nie ma znaczenia.
|
A jak robisz to
mleko
serek
jogurt?
Jakbyś mógł to napisz bardziej dokładnie ,nigdy nie namaczałam tak długo soi
A która soja ma lepszy smak? |
|
|
|
|
Jędruś
Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Cze 2007 Posty: 168 Skąd: Ziemia Ognista
|
Wysłany: 2008-02-06, 21:05
|
|
|
Witam Margot
Najważniejsza jest jakość nasion. W końcu znalazłem nasiona soi które kiełkują, mają kiełki.
Sekret polegał na tym że trzeba nasiona soi (dobre nasiona soi) włożyć na kilka dni do zamrażalnika lub przechowywać w zamrażalniku. Przed tym te same nasiona nie kiełkowały (oczywiście były dobre ale nie kiełkowały). Śmiszne ale prawdziwe. Nie spodziewałem się że soja pochodząca przecież z cieplejszych rejonów podlega procesowi jarowizacji (indukcji niską temperaturą).
Co do wyrobów sojowych własnej roboty to było na tym i innych forach wegetariańskich.
Zobacz link poniżej, kliknij na przepisy:
hxxp://www.kuchareczka.com/strona_glowna
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty |
|
|
|
|
Jagna
Dołączył: 17 Cze 2011 Posty: 1
|
Wysłany: 2011-06-17, 00:26
|
|
|
A jak się robi tofu? Czy te skiełkowane nasiona soi można zjeść bez gotowania? |
_________________ Pozdrawiam
Jagienka |
|
|
|
|
|