wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czarna soja
Autor Wiadomość
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2008-02-02, 22:55   czarna soja

Mam pytanie czy czarnej soi używa się tak jak tej jasnej np na mleko czy tofu?
 
 
Jędruś 

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 22 Cze 2007
Posty: 168
Skąd: Ziemia Ognista
Wysłany: 2008-02-05, 08:42   

Z linku o soi, kolor nie ma więszego znaczenia
hxxp://en.wikipedia.org/wiki/Soybean
Soybeans occur in various sizes, and in several hull or seed coat colors, including black, brown, blue, yellow, and mottled.
Tłumaczenie: Nasiona soi występują w różnej wielkości, w wielu kolorach włączjąc w to kolor czarny, brązowy, żółty oraz cętkowany.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2008-02-05, 11:47   

Jędruś ,czyli (bo ja nie bardzo znam angielski) mogę robić wszystko to co z jasnej ,tak?
 
 
Jędruś 

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 22 Cze 2007
Posty: 168
Skąd: Ziemia Ognista
Wysłany: 2008-02-05, 22:07   

Tak, to nie ma znaczenia.
Ta czarna ma troszkę inny smak, tylko ja kiełkuję soję.
3 dni trzeba kiełkować. Naprzemiennie 12 godzin pod wodą 12 godzin bez wody.
Pierwsze 24 godziny w temp. pokojowej a reszta w lodówce ustawionej na 10 stopni C.
Z tego robię i mleko sojowe, i sedrki i jogurty, co chcesz. Po 3 dniach soja staje się słodka.
Doszewdłem do tego metodą prób i błędów, 2 i 3 moczenie może być krótsze 5-8 godzin, to nie ma znaczenia.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2008-02-05, 23:02   

Jędruś napisał/a:
Tak, to nie ma znaczenia.
Ta czarna ma troszkę inny smak, tylko ja kiełkuję soję.
3 dni trzeba kiełkować. Naprzemiennie 12 godzin pod wodą 12 godzin bez wody.
Pierwsze 24 godziny w temp. pokojowej a reszta w lodówce ustawionej na 10 stopni C.
Z tego robię i mleko sojowe, i sedrki i jogurty, co chcesz. Po 3 dniach soja staje się słodka.
Doszewdłem do tego metodą prób i błędów, 2 i 3 moczenie może być krótsze 5-8 godzin, to nie ma znaczenia.


A jak robisz to
mleko
serek
jogurt?
Jakbyś mógł to napisz bardziej dokładnie ,nigdy nie namaczałam tak długo soi
A która soja ma lepszy smak?
 
 
Jędruś 

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 22 Cze 2007
Posty: 168
Skąd: Ziemia Ognista
Wysłany: 2008-02-06, 21:05   

Witam Margot
Najważniejsza jest jakość nasion. W końcu znalazłem nasiona soi które kiełkują, mają kiełki.
Sekret polegał na tym że trzeba nasiona soi (dobre nasiona soi) włożyć na kilka dni do zamrażalnika lub przechowywać w zamrażalniku. Przed tym te same nasiona nie kiełkowały (oczywiście były dobre ale nie kiełkowały). Śmiszne ale prawdziwe. Nie spodziewałem się że soja pochodząca przecież z cieplejszych rejonów podlega procesowi jarowizacji (indukcji niską temperaturą).
Co do wyrobów sojowych własnej roboty to było na tym i innych forach wegetariańskich.
Zobacz link poniżej, kliknij na przepisy:
hxxp://www.kuchareczka.com/strona_glowna

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
 
 
Jagna

Dołączył: 17 Cze 2011
Posty: 1
Wysłany: 2011-06-17, 00:26   

A jak się robi tofu? Czy te skiełkowane nasiona soi można zjeść bez gotowania?
_________________
Pozdrawiam
Jagienka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 12