wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Razowe sconsy
Autor Wiadomość
AnkaL24 

Dołączyła: 09 Cze 2011
Posty: 8
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 2011-06-20, 10:53   Razowe sconsy

Witam, ponieważ nie znalazłam w wyszukiwarce, a piekę namiętnie ostatnimi dniami, chciałabym się z Wami podzielić tym przepisem. Są to pycha bułeczki. Expresowe w wykonaniu. Przepis pochodzi z blogu hxxp://brulionzprzepisami.blox.pl/html

razowe sconsy z feta i szczypiorkiem
(8 sztuk)
120g maki pszennej
150g maki razowej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
szczypta soli
75g sera feta
2 lyzki drobno posiekanego szczypiorku
150ml mleka + 1 lyzka do posmarowania buleczek
lyzka maku do posypania buleczek

oba rodzaje maki i proszek do pieczenia przesiac do miski. dodac szczypte soli, wkruszyc sera feta i rozetrzec go ze suchymi skladnikami palcami. nastepnie wsypac szczypiorek i wymieszac wszystko lyzka. wlac mleko. zagniesc ciasto. wylozyc je na oproszony maka blat i wyrabiac rekoma. nastepnie rozwalkowac na placek o mniej wiecej 2cm grubosci i wyciac szklanka krazki (wyszlo mi 8 sztuk).
blaszke wylozyc papierem do pieczenia. ulozyc na nim buleczki. posmarowac mlekiem i posypac z wierzchu makiem.
piec w 220 stopniach przez 15-20 minut.

Osobiście trochę go zmodyfikowałam, ponieważ zamiast maku na końcu posypałam płatkami, sezamem i siemieniem. I robiłam na dwa sposoby (chodzi o mąkę): 1 - tak jak w przepisie, 2 - mniej razowej, więcej pszennej - wyszły bardziej pulchne, ale obydwie wersje pycha :) Polecam

[ Dodano: 2011-06-20, 10:54 ]
Jakieś dziwnie brzydkie zdjęcie mi się zrobiło :( Ale jak się na nie kliknie to jest ok. O co chodzi???

[ Dodano: 2011-06-20, 10:55 ]
Ach i nie napisałam, że zdjęcie mojego autorstwa ;)

sconsy.jpg
Plik ściągnięto 433 raz(y) 88,95 KB

 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2011-06-20, 10:59   

AnkaL24 napisał/a:
wlac mleko
Jakie mleko?
Bułeczki piękne, można dać coś zamiast szczypiorku? Pewnie tak ;) Piekłam kiedyś podobne z płatków owsianych chyba i twarogu, w czasach studenckich jeszcze, czyli daaawno ;)
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
AnkaL24 

Dołączyła: 09 Cze 2011
Posty: 8
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 2011-06-20, 11:54   

Ja dałam zwykłe krowie, ale myślę, że można dać każde i zapewne wyjdą ciekawe smaki. A gdzieś widziałam też na słodko z rodzynkami, bez fety i szczypiorku
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2011-06-20, 11:55   

AnkaL24, ale w przepisie nie ma - ani mleka, ani jego ilości :P
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
AnkaL24 

Dołączyła: 09 Cze 2011
Posty: 8
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 2011-06-20, 11:57   

Nasunął mi się teraz pomysł aby dać mleko sojowe waniliowe + rodzynki Hmmm... muszę wypróbować :)

[ Dodano: 2011-06-20, 11:58 ]
Przedostatni wiersz przed łyżką maku jest 150ml mleka + 1 lyzka do posmarowania buleczek
 
 
moony 
wyjątek od reguły


Pomogła: 49 razy
Dołączyła: 25 Lis 2009
Posty: 3740
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-06-20, 14:39   

Buły fajskie :) Feta jest dla smaku czy dla konsystencji? Nie ukrywam, że chętnie obyłabym się bez niej.
_________________
mój muzyczny blog ---> www.ewabujak.blogspot.com
hxxps://www.facebook.com/they.can.rock.me?ref=hl
 
 
AnkaL24 

Dołączyła: 09 Cze 2011
Posty: 8
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 2011-06-20, 14:57   

Raczej dla konsystencji bo ja tam jej nie czuję specjalnie :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 14