Razowe sconsy |
Autor |
Wiadomość |
AnkaL24
Dołączyła: 09 Cze 2011 Posty: 8 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2011-06-20, 10:53 Razowe sconsy
|
|
|
Witam, ponieważ nie znalazłam w wyszukiwarce, a piekę namiętnie ostatnimi dniami, chciałabym się z Wami podzielić tym przepisem. Są to pycha bułeczki. Expresowe w wykonaniu. Przepis pochodzi z blogu hxxp://brulionzprzepisami.blox.pl/html
razowe sconsy z feta i szczypiorkiem
(8 sztuk)
120g maki pszennej
150g maki razowej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
szczypta soli
75g sera feta
2 lyzki drobno posiekanego szczypiorku
150ml mleka + 1 lyzka do posmarowania buleczek
lyzka maku do posypania buleczek
oba rodzaje maki i proszek do pieczenia przesiac do miski. dodac szczypte soli, wkruszyc sera feta i rozetrzec go ze suchymi skladnikami palcami. nastepnie wsypac szczypiorek i wymieszac wszystko lyzka. wlac mleko. zagniesc ciasto. wylozyc je na oproszony maka blat i wyrabiac rekoma. nastepnie rozwalkowac na placek o mniej wiecej 2cm grubosci i wyciac szklanka krazki (wyszlo mi 8 sztuk).
blaszke wylozyc papierem do pieczenia. ulozyc na nim buleczki. posmarowac mlekiem i posypac z wierzchu makiem.
piec w 220 stopniach przez 15-20 minut.
Osobiście trochę go zmodyfikowałam, ponieważ zamiast maku na końcu posypałam płatkami, sezamem i siemieniem. I robiłam na dwa sposoby (chodzi o mąkę): 1 - tak jak w przepisie, 2 - mniej razowej, więcej pszennej - wyszły bardziej pulchne, ale obydwie wersje pycha Polecam
[ Dodano: 2011-06-20, 10:54 ]
Jakieś dziwnie brzydkie zdjęcie mi się zrobiło Ale jak się na nie kliknie to jest ok. O co chodzi???
[ Dodano: 2011-06-20, 10:55 ]
Ach i nie napisałam, że zdjęcie mojego autorstwa
sconsy.jpg
|
|
Plik ściągnięto 433 raz(y) 88,95 KB |
|
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2011-06-20, 10:59
|
|
|
AnkaL24 napisał/a: | wlac mleko | Jakie mleko?
Bułeczki piękne, można dać coś zamiast szczypiorku? Pewnie tak Piekłam kiedyś podobne z płatków owsianych chyba i twarogu, w czasach studenckich jeszcze, czyli daaawno |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
AnkaL24
Dołączyła: 09 Cze 2011 Posty: 8 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2011-06-20, 11:54
|
|
|
Ja dałam zwykłe krowie, ale myślę, że można dać każde i zapewne wyjdą ciekawe smaki. A gdzieś widziałam też na słodko z rodzynkami, bez fety i szczypiorku |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2011-06-20, 11:55
|
|
|
AnkaL24, ale w przepisie nie ma - ani mleka, ani jego ilości |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
AnkaL24
Dołączyła: 09 Cze 2011 Posty: 8 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2011-06-20, 11:57
|
|
|
Nasunął mi się teraz pomysł aby dać mleko sojowe waniliowe + rodzynki Hmmm... muszę wypróbować
[ Dodano: 2011-06-20, 11:58 ]
Przedostatni wiersz przed łyżką maku jest 150ml mleka + 1 lyzka do posmarowania buleczek |
|
|
|
|
moony
wyjątek od reguły
Pomogła: 49 razy Dołączyła: 25 Lis 2009 Posty: 3740 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2011-06-20, 14:39
|
|
|
Buły fajskie Feta jest dla smaku czy dla konsystencji? Nie ukrywam, że chętnie obyłabym się bez niej. |
_________________ mój muzyczny blog ---> www.ewabujak.blogspot.com
hxxps://www.facebook.com/they.can.rock.me?ref=hl |
|
|
|
|
AnkaL24
Dołączyła: 09 Cze 2011 Posty: 8 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2011-06-20, 14:57
|
|
|
Raczej dla konsystencji bo ja tam jej nie czuję specjalnie |
|
|
|
|
|