Mleko migdalowe |
Autor |
Wiadomość |
rastalioness
Dołączyła: 05 Mar 2009 Posty: 10 Skąd: Montreal
|
Wysłany: 2009-03-05, 20:35 Mleko migdalowe
|
|
|
1 szklanka migdalow
1l wody
szczypta soli morskiej
1/8 szklanki soku z trzciny cukrowej lub lyzka brazowego cukru
Migdaly zamocz w goracej wodzie, pozostaw na noc. Nastepnie odcedz i usun skorki. Wloz do blendera , zalej 0.5 l wody i dobrze zmiel w blenderze. Przecedz przez bardzo drobne sitko. Dodaj pozostala wode,sol, sok z trzciny cukrowej lub cukier. Wspaniale! Mozna takze dodac odrobine ekstraktu waniliowego by uzyskac mleko waniliowe lub wlozyc do blendera z bananem lub truskawkami, by uzyskac smaki owocowe. |
_________________ rastalioness |
|
|
|
|
Ptaszka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Kwi 2010 Posty: 144
|
Wysłany: 2010-11-23, 22:18
|
|
|
moim zdaniem mleko migdałowe jest predestynowane do kakao, z wanilią i brązowym cukrem nic nie smakuje lepiej. Nigdy nie piłam lepszego kakao jak właśnie tego przygotowanego na mleczku migdałowym |
|
|
|
|
mama maria
Antoshkowe Smaczki
Dołączyła: 14 Cze 2011 Posty: 2
|
Wysłany: 2011-06-15, 16:55
|
|
|
Przyjęłam proporcje 10 migdałów na 100 ml wody
Namaczamy 100 g migdałów na noc i 3 suszone morele bez siarkowe
- 100 g namoczonych migdałów
- 3 suszone namoczone morele razem z wodą
- szczypta soli morskiej
- łyżka stołowa oleju lnianego lub rydzowego
- łyżka stołowa syropu z agawy lub innego słodu ( byle nie melasy)
- 1 l wody
Są różne wersje robienia mleka, zawsze jednak namaczamy migdały na noc, obojętnie czy są blanszowane czy też w skórkach.
Można namoczyć blanszowane na noc i miksować z wodą od moczenia
Sparzyć wieczorem, obrać, namoczyć na noc i miksować z wodą od moczenia
Lub namoczyć na noc, rano obrać – wtedy wylewamy wodę od moczenia.
Ja preferuje opcję 3 - w ten sposób nie poddaje migdałów obróbce termicznej i nie tracę cennych kwasów tłuszczowych.
Migdały miksujemy z morelami i wodą od ich moczenia i połową wody mineralnej. Przecedzamy przez gęste sitko z gazą lub pieluszkę tetrową. Dodajemy szczyptę soli, syrop i olej i mieszamy, resztę wody. Gotowe. Możemy dać mniej wody wtedy będzie gęstsze. Ja robię tak, że to co mi zostaje na gazie wrzucam ponownie do blendera i ponownie miksuje i znów na gazę i tak 2-3 razy, w ten sposób nie zostaje mi nic masy i wszystko zamienia się w mleko.
do mleka można dodawać słonecznik, sezam, figi - wszystko to można razem namoczyć na noc jeśli migdały są wcześniej obrane. Ja moczę ziarna i owoce osobno.
WERSJA MLEKA BOGATEGO W WAPŃ
100 g migdałów, pięć suszonych fig, łyżka stołowa sezamu
U nas mleka zbożowe i orzechowe całkowicie zastąpiły mleko modyfikowane i po ok miesiącu nie było śladu po uczuleniach oraz atopowym zapaleniu skóry z którym się borykaliśmy. |
_________________ jestem tym co jem:)
www.antoshkowesmaczki.pl |
|
|
|
|
krzysztof
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Posty: 259
|
Wysłany: 2011-06-21, 10:42
|
|
|
WITAM
Przepis na mleczko migdałowe
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=419249#419249
Woda nie może być zbyt gorąca - migdały zalewa się ciepła wodą .
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY |
|
|
|
|
lamialuna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 16 Cze 2010 Posty: 1396 Skąd: Eire
|
Wysłany: 2011-08-04, 18:03
|
|
|
mama maria napisał/a: | Ja preferuje opcję 3 - w ten sposób nie poddaje migdałów obróbce termicznej i nie tracę cennych kwasów tłuszczowych. |
czy skorka wtedy rowniez lschodzi tak latwo jak przy blanszowaniu? |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://pierwszezabki.pl]
Zapraszam na profile Facebook'owe
FreeThePuppets & Vegeluna & SlingShoe |
|
|
|
|
|