Zupa krem z czerwonej papryki |
Autor |
Wiadomość |
szo
Pomogła: 38 razy Dołączyła: 15 Lut 2008 Posty: 2532 Skąd: PL
|
Wysłany: 2010-08-29, 15:09
|
|
|
YolaW, dzięki za przepis pyszota |
|
|
|
|
daria
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 19 Lis 2007 Posty: 4783
|
Wysłany: 2010-08-29, 15:13
|
|
|
z nieba mi ten przepis spadł |
_________________ wariatka! |
|
|
|
|
dagajaga
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 07 Wrz 2009 Posty: 172 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-08-31, 15:36
|
|
|
niebo w gębie... poezja... mniammmm
dzięki za przepis
moje dziecię się zajadało dzisiaj z kuskusem razowym a jutro chyba z jakimś makaronem podam
oj często będzie u nas gościła na talerzach |
|
|
|
|
ina
Pomogła: 51 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2936 Skąd: południe
|
Wysłany: 2010-09-02, 08:14
|
|
|
dżo, dzięki za odświeżenie tematu
Zupa bardzo smaczna i prosta |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://www.mineralcosmetics.pl]KOSMETYKI MINERALNE |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2010-09-02, 11:46
|
|
|
dzisiaj u nas na obiad, mniam mniam mniam
chłopcy co prawda średnio lubią zupy-kremy, ale jak im wrzucę groszku ptysiowego to wchłoną, poza tym jest jeszcze wczorajsza kapusta jakby komuś jednak zupka nie podeszła |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
moony
wyjątek od reguły
Pomogła: 49 razy Dołączyła: 25 Lis 2009 Posty: 3740 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-09-04, 20:20
|
|
|
Zrobiłam i ja. Doprawiłam po swojemu. Ale ogólnie - pyszności Zapomniałam zabrać ptysiowego z domu i jadłam samą. Rewelacyjna i tak
Też miałam w łapkach książkę Słomy i Trymbulaka, wypisywałam sobie z niej przepisy. Szczerze mówiąc, nie pamiętam, czy ten też wypisałam. Nawet jeśli tak - dzięki za przypomnienie. |
_________________ mój muzyczny blog ---> www.ewabujak.blogspot.com
hxxps://www.facebook.com/they.can.rock.me?ref=hl |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-09-17, 11:55
|
|
|
Mam w planach dzisiaj na kolację, tylko że zrobię z pieczonej papryki, bo wtedy łatwo zdjąć skórkę. Ciekawe, co powie na tą zupę moje nie-zupowe-dziecko, które bardzo lubi paprykę. Dodam jej kolorowy makaron i zobaczymy, |
|
|
|
|
śliwka
Iw
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 22 Sie 2010 Posty: 954
|
Wysłany: 2010-09-17, 13:21
|
|
|
gosia_w a czemu zdejmujesz skórkę z papryki? Coś z nią nie tak? |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-09-17, 13:24
|
|
|
Iw , jakiś czas temu zauważyłam, że źle się czuję po zjedzeniu papryki ze skórą (pieczonej, duszonej, gotowanej, surowa jest ok). Najpierw myślałam, że sama papryka mi szkodzi, ale metodą prób i błędów doszłam do tego, że chodzi o skórkę. Nic nie wiem o jej szkodliwych właściwościach dla pozostałych ludzi |
|
|
|
|
śliwka
Iw
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 22 Sie 2010 Posty: 954
|
Wysłany: 2010-09-17, 13:28
|
|
|
Aha, myślałam, że ta skórka jakaś szkodliwa w ogóle. No to współczuję. Masz dodatkową pracę z obieraniem. Niektórzy mają wrażliwe na skórki warzyw żołądki, ja u siebie jeszcze na szczęście nie zauważyłam. Dzieciom też nie obieram ani papryki ani pomidorów. |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2010-09-17, 13:34
|
|
|
rosa napisał/a: | dzisiaj u nas na obiad, mniam mniam mniam
chłopcy co prawda średnio lubią zupy-kremy, ale jak im wrzucę groszku ptysiowego to wchłoną, poza tym jest jeszcze wczorajsza kapusta jakby komuś jednak zupka nie podeszła |
U mnie kapusta na drugie spowodowałaby, że bardzo by podeszła - w przypadku Daniela i mnie przynajmniej. No ale my bardzo lubimy tę zupę, nawet bez groszku ptysiowego. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-09-17, 13:36
|
|
|
pomidora ze skórką nie mogę nawet surowego Ale suszone już tak |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-09-17, 19:43
|
|
|
Dałam 1,2l wody, a następnym razem dam jeszcze mniej (lubię takie raczej konkretne zupy). Nie wpadłam tylko na pomysł, żeby dać trochę mniej przypraw i wyszła mocno pikantna. Dla mnie ok, ale dziecku nie dałam, bo nie lubi ostrych. |
|
|
|
|
samaja
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 14 Gru 2009 Posty: 94
|
Wysłany: 2010-09-18, 01:19
|
|
|
Uwielbiam ta zupę , ale na potrzeby własne (również nie toleruję skórki z papryki ) zmodyfikowałam przepis
-paprykę zapiekam w piekarniku , aż do ściemnienia skóry ,
następnie studzę ( można włożyc do małego garnka i przykryć pokrywką ) i ściągam skórę.
Schodzi idealnie taka cienka błonka- wystarczy lekko pociagnąć
schodzi tak jak skórka z pomidora sparzonego wrzatkiem , bez kłopotu i bez użycia wiekszej siły i straty pewnej ilości papryki.
Teraz robię zupę mając na uwadze to , że papryka już jest termicznie obrobiona.
-W dużym rondlu rozgrzewam olej i przesmażam marchew z kolendrą i pieprzem
-następnie zalewam to wrzącą wodą , wkładam pokrojone ziemniaki , solę
i gotuję 20 minut
-po tym czasie zestawiam zupę i wkładam do niej tą upieczoną i obrana ze skóry czerwoną paprykę , całość zostawiam na pewien czas do lekkiego przestygnięcia, następnie blenderuję
- posypuję drobno pokrojoną natką i gotowe
Polecam wszystkim , którzy nie tolerują bądż nie lubią papryki ze skórą,
zupa wychodzi pyszna i aksamitna,
poza tym papryka jest tylko pieczona , w ogóle nie jest poddawana gotowaniu ,
więc na pewno ma więcej witamin , niż ta gotowana razem z ziemniakami i marchwią przez 20 minut |
|
|
|
|
daria
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 19 Lis 2007 Posty: 4783
|
Wysłany: 2010-09-19, 09:54
|
|
|
wczoraj jadłam zupę z pieczonej papryki ze szpinakiem, pychaaaaaaa, szkoda, że nie znam przepisu |
_________________ wariatka! |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2010-09-25, 21:25
|
|
|
zrobiłam dziś
mnie bardzo smakuje, Adzie nie - nie jada ostatnio papryki ach te smaki dzieciowe
podałam z makaronem (muszelki bezglutenowe)
oczywiście nie obyło się bez modyfikacji, nie miałam kolendry ale zastosowałam pieprz ziołowy
piekłam ziemniaki do II dania więc i paprykę wsadziłam (ściąganie skórki idzie szybko i zgrabnie jak upieczoną wsadzi się jeszcze ciepłą do foliowej torebki na kilka minut)
dziękuję za przepis |
|
|
|
|
nieznajowa
Pomógł: 7 razy Dołączył: 17 Lip 2010 Posty: 204 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2010-09-25, 21:44
|
|
|
ile porządnych porcji wychodzi z tej ilości składników? Ja gotuje na 2 dni dla 4 osób i zastanawiam sie czy na te 8 porcji podwajac ilośc skladniów czy wystarczy razy 1,5? |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2010-09-25, 23:06
|
|
|
nie dam odpowiedzi, u mnie all na oko
marchewka była jedna duża, ziemnikaów pewnie 5 sporych, papryki 2 duże a robiłam w garze co ma chyba 3 litry pojemności
krem to nie był ale konsystencja po miksowaniu ok, z dodatkiem makaronu tym bardziej, taka zupa, która dla mnie bardzo smaczna
zazwyczaj gotuję w takich garnkach, dla dwóch osób i jest na 2 dni. Czasem się trafi ktoś znajomy albo dzieci jakieś wówczas muszę popełnić nową zupę (moje dziecko lubi zupy i zawsze musi być) |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2010-09-26, 11:39
|
|
|
nieznajowa, ja robię z podanej przez Yolę ilości składników na dwa dni dla 2 dorosłych i 2 dużych dzieci
ale jeżeli ktos bierze dokładkę to już na dwa dni nie starcza |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2010-09-26, 13:06
|
|
|
rosa napisał/a: | nieznajowa, ja robię z podanej przez Yolę ilości składników na dwa dni dla 2 dorosłych i 2 dużych dzieci
ale jeżeli ktos bierze dokładkę to już na dwa dni nie starcza |
Ja tak samo, o 1 dziecko mniej, więc może być z dokładką.
Kurcze, miała być w Tesco tania papryka i nie ma, w ogóle żadnej, a tak chciałam popełnić tę zupę. A nie chce mi się jechać gdzieś dalej po zakupy. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-09-28, 18:07
|
|
|
Zrobiłam, pyszna. Dzięki. |
|
|
|
|
Irokezik91
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Lip 2009 Posty: 403 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-07, 11:50
|
|
|
Dałam mniej wody i podałam z ziemniakami i prażonymi pestkami. Wyszła pyyyszna! |
|
|
|
|
nieznajowa
Pomógł: 7 razy Dołączył: 17 Lip 2010 Posty: 204 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2010-10-14, 16:48
|
|
|
zrobiłam dziś. Przepyszna Zrobiłam z 1,5 ilości składników, dodałam jeszcze 3 małe cebulki, uprażone pestki dyni (ok 10 dkg), 2 serki topione (przepraszam za te teksty wszystkich wegan, ja wege nie jestem), trochę czosnku i sporo ostrej papryki (była ostra, dla mnie akurat taka jak lubię a moja mama sie popłakala od ostrości ), podałam z groszkiem ptysiowym.
Wyszedł mi pełen gar gęstej zupy |
|
|
|
|
gemi
Matka Polka ;)
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 30 Wrz 2008 Posty: 2460
|
Wysłany: 2011-08-20, 23:18
|
|
|
pyszności
Posypałam prażonymi dyniowymi pestkami. I w składzie znalazł się czosnek oraz 2 łodygi selera naciowego. Zupa ma piękny kolor pobudzający do akcji "dokładka" |
Ostatnio zmieniony przez gemi 2011-08-22, 22:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
karmelowa_mumi
Pomogła: 41 razy Dołączyła: 12 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2011-08-21, 21:39
|
|
|
wypróbuję koniecznie, dzięki za przepis i odświeżenie tematu |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]
ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE |
|
|
|
|
|