wegekolacja dla mięsojadów |
Autor |
Wiadomość |
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2011-09-24, 09:35 wegekolacja dla mięsojadów
|
|
|
Muszę się pochwalić moim sukcesem
Wczoraj mieliśmy na kolacji ciocię i wujka, totalnych mięsożerców, bardzo konserwatywnych żywieniowo, którym wegetarianizm kojarzy się z brakiem kotleta na talerzu z ziemniakami i surówką, ewentualnie kostką sojową i niedoborami. Ogólnie oni żywią się mięsem rano, w południe i wieczorem, jedzą bardzo dużo. Poprzedniego dnia była mięsna kolacja robiona przez moich rodziców, a ja zapowiedziałam, że następnego dnia będzie kolacja wege. Co postawiłam na stole:
- zapiekanka z dyni w sosie śmietanowo-serowym (ser wędzony, żeby był swojski zapach wędzonki , sos zapiekł się mocno w taką chrupiącą skórkę)
- "klops" soczewicowo-gryczany, na zimno, krojony w plastry
- "kiełbasa" z czerwonej fasoli, jw.
- jajka na twardo
- sałatka makaronowa z surową młodą cukinią (dość tradycyjna, z ogóreczkiem konserwowym, groszkiem, kukurydzą i sosem majonez+jogurt)
- pomidory
- chleb
Ciotka i wujek przeżyli ciężki szok, że niemięsne może być takie dobre i takie do mięsa podobne Ciotka przyznała, że teraz rozumie, jak dieta wegetariańska może być zdrowa i odżywcza. Wujek kręcił nosem, że on takich rzeczy nie je i w ogóle, ale wziął dwie dokładki. Na koniec ciotka poprosiła o przepisy. Autentycznie im smakowało |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2011-09-24, 10:41
|
|
|
Aleee faaajnie! MartaJS - gratulacje wielkie! Tak, najbardziej uwielbiam te dokładki! I takie niedowierzanie, "że to naprawdę jest bez mięsa i może mi smakować"? Super! |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-09-24, 11:30
|
|
|
MartaJS, super, że udało Ci się pokazać cioci i wujkowi jak smaczne jest wege jedzenie. |
|
|
|
|
mandy_bu
Pomogła: 23 razy Dołączyła: 30 Gru 2008 Posty: 1260
|
Wysłany: 2011-09-24, 12:47
|
|
|
MartaJS, fantastycznie skomponowałas menu. Bardzo podoba mi się, że "poszłaś" za smakiem gości. Gratulacje . |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2011-09-24, 13:09
|
|
|
Gratuluję i proszę o przepisy na wszystko oprócz jajek i sałatki (na pomidory i chleb też nie dawaj) |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2011-09-24, 14:05
|
|
|
Marta: miło Moja rodzina przyzwyczajona i ciotki często biorą przepisy, podają swoje. Dokładki zawsze mnie cieszą a największe komplementy to te od wuja (twardy mięsny): lepiej się czuję po twoim jedzeniu; nie wiedziałem, że to zielsko takie smaczne; fajna taka chłodna zupa (to o chłodniku w upalne dni). Ja staram się dobierac potrawy do osób, schorzeń, preferencji - zapalenie wątroby, ktoś nie jadający surowych ogórków, maluch z alergią...
Zawsze mnie cieszy jak komuś smakuje, prosi o powtórki dań, chce przepis. Lubię jak tata patrzy, jak idę na wsi po warzywa i cieszy się, że wykorzystane i domowe plony użyte (oczywiście zawsze burczy: zasadziłem, dbam i robię to sam a ty tylko gotujesz) ale i tak co roku pyta: co Wam wsadzic . |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2011-09-24, 14:33
|
|
|
MartaJS, super!! fanie że docenili twoje potrawy |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
lilias [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-24, 16:26
|
|
|
MartaJS, gratulacje cieszy taki apetyt u gości i ich zadowolenie, a niedowierzanie, cóż wegetarianizm ma je w pakiecie |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2011-09-24, 16:30
|
|
|
MartaJS, gratuluję i zazdroszczę, bo u mnie to raczej wszyscy wybrzydzają na nowości, więc jest b. mało prawdopodobne, żeby odnieść taki sukces.
Można się wprosić na następną imprezę? |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2011-09-24, 16:57
|
|
|
Zapiekanka z dyni
Dynię obrałam, pokroiłam w dość grube plastry. Lekko obgotowałam, ułożyłam w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, posoliłam. Sos: kubek śmietany, 100 g żółtego sera wędzonego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, trochę oleju słonecznikowego - zamieszałam, polałam dynię. Piekłam w 200 stopniach jakąś godzinę, aż dynia zmiękła, a sos zamienił się w rumianą skorupkę.
Klops
Kaszę gryczaną niepaloną z soczewicą czerwoną (połówki) gotowałam razem w sporej ilości wody na paciaję z pokrojonym ząbkiem czosnku. Posoliłam, popieprzyłam, dodałam natkę pietruszki, sporo czerwonej papryki słodkiej, gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy, pokrojoną drobno surową cebulę. Do tego sporo oleju. Dla konsystencji - jajko, bułka tarta, trochę mąki kukurydzianej, taka ilość żeby się uformował klops. Piekłam klopsa w piekarniku w 180 stopniach - jakieś 45 min. Ostudziłam, pokroiłam w plastry.
Kiełbacha z czerwonej fasoli
Fasolę namoczyłam, ugotowałam - pewnie mogłaby być z puszki. Wrzuciłam do malaksera, zmiksowałam na pastę, do tego - też zmiksowane razem - pół cebuli, 2 pomidory bez skórki, sól, pieprz, majeranek, olej, jajko i dobrych parę łyżek mąki ziemniaczanej. Masę nałożyłam do szklanek (pewnie dobrze byłoby wysmarować je olejem, następnym razem tak zrobię), szklanki ustawiłam w garnku wyłożonym pieluszką tetrową, zalałam wodą do 3/4 szklanek i gotowałam - nie wiem ile, pół godziny minimum, chyba dłużej. Ostudziłam, wyjęłam ze szklanek, schłodziłam w lodówce i pięknie się pokroiło w plastry. Posypałam jeszcze zieloną czubricą. |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2011-09-24, 17:44
|
|
|
Oooo, dzięki, zacznę od tej kiełbasy chyba.
Ale Ty jesteś pracuś Marta. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
blamagda
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 10 Sty 2009 Posty: 1034 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-09-25, 15:58
|
|
|
Marta, super. Jednak świetnie miec wyczucie izdolności kulinarne. Ja może ze dwa razy usłyszałam komplement od konsumentów swoich wyrobów, ale od rodziny - nigdy. Szaco kochana. Menu jak z hotelu Ritz albo co |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-09-25, 17:31
|
|
|
blamagda napisał/a: | Ja może ze dwa razy usłyszałam komplement od konsumentów swoich wyrobów | a liczyłaś ten raz, kiedy chwaliłam Twoją przepyszną koftę z genialnym sosem pomidorowym? |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2011-09-26, 13:19
|
|
|
blamagda, no bez przesady, ja też chwaliłam koftę, i ciasto i kotlety, |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2011-09-26, 15:28
|
|
|
MartaJS, łał! niezłe te przepisy.
A fasoli to mniej więcej ile dałaś? |
_________________
|
|
|
|
|
karmelowa_mumi
Pomogła: 41 razy Dołączyła: 12 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2011-09-26, 15:37
|
|
|
MartaJS, genialne przepisy, ja bym się bała o te szklanki, czy nie pękna, no ale skoro to wypróbowane, to chyba pyknę tę kiełbachę |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]
ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE |
|
|
|
|
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2011-09-26, 16:38
|
|
|
Fajnie Marta, brawo. I dzięki za przepisy. Ja wprawdzie bezjajeczna, ale spróbuję Twoje przepisy wykorzystać i czymś te jaja zastąpić bo brzmią zachęcająco |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2011-09-26, 18:18
|
|
|
maga, ja wiem, ze 100-150 g suchej?
karmelowa_mumi, takie grubsze szklanki to były.
priya, jajko na pewno nie jest niezbędne. |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2011-09-26, 18:33
|
|
|
Zamiast jajek można zmodyfikowc bazę klopsa (dodając szczypiorek, ugotowany ryż, duszone warzywa, inny zestaw przypraw...) i zastosowac jako farsz do pieczonych pieczarek czy papryki. Smakowac też powinna sojowa tektura w zalewie. Jeśli goście lubią sałatki można jeszcze jakąś popełnic. Nie jestem fanem jajek ale jeśli moi goście jadają to dostają.
Zastępników jajowych jest trochę; kasza jaglana, agar... |
|
|
|
|
malva
vegan warrior
Pomogła: 35 razy Dołączyła: 27 Gru 2007 Posty: 1445
|
Wysłany: 2011-09-26, 18:34
|
|
|
MartaJS, obłędna kolacja i przepisy też ,dzięki za nie, muzę zrobić ,szczególnie kielbsa z fasoli i dniowa zapiekanka! |
|
|
|
|
Ptaszka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Kwi 2010 Posty: 144
|
Wysłany: 2011-09-26, 20:10
|
|
|
ale super. Mnie jeszcze ortodoksów nie udało się przekonać. Pomysł na kiełbachę genialny. Wypróbuję |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2011-09-27, 13:46
|
|
|
Łoooch. No to moj Kochany Tato poje, oj poje .Dzięki |
|
|
|
|
@Lilith
Dołączyła: 22 Wrz 2011 Posty: 129 Skąd: Wroc
|
Wysłany: 2011-09-29, 08:47
|
|
|
MartaJS napisał/a: |
Kiełbacha z czerwonej fasoli
|
MartaJS kiełabacha jest genialna!!! Byłam przekonana, że mi nie wyjdzie, bo jakoś tak mam że zawsze z czymś przekombinuję, ale wyszło super i naprawdę rewelka! Masa była dość rzadka ale podczas gotowania się zwarła. Dodałam od siebie czosnku;-)
Zrobie jeszcze dynię;-))) |
|
|
|
|
magcha
A to Futro właśnie
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 06 Mar 2008 Posty: 1007 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-09-30, 11:51
|
|
|
A tego klopsa to jak zapiekać? W jakieś foremce jak pasztet? Luzem? Brzmi fantastycznie ale nie wiem jak się do niego zabrać? |
_________________ hxxp://www.baby-gaga.com/]
hxxp://www.suwaczek.pl/]
To jest nasze, przez nas zrobione i to nie jest nasze ostatnie słowo. |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2011-09-30, 12:04
|
|
|
@Lilith, cieszę się że wyszła. Masa faktycznie wydaje się rzadka, ale mąka ziemniaczana robi swoje.
magcha, można w foremce, ja piekłam luzem, zależy ile dasz bułki tartej czy innych zagęszczaczy. |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
|