chleb żytni na zakwasie z ziemniakami |
Autor |
Wiadomość |
loika
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 20 Paź 2007 Posty: 346
|
Wysłany: 2007-10-25, 10:26 chleb żytni na zakwasie z ziemniakami
|
|
|
Pozwalam sobie wkleić tutaj przepis na mój ulubiony chlebek. Chleb wg tego przepisu jest naprawdę wyśmienity- znakomicie wyrasta, jest wilgotny, ale nie za bardzo, ma chrupiącą skórkę. A posypany czarnuszką nabiera wyrazistego smaku. Polecam!
chleb żytni na zakwasie z ziemniakami
Składniki:
400 g ciasta zakwaszonego z maki żytniej
250 g ziemniaków
600 g mąki żytniej chlebowej
ok 200 ml wody niechlorowanej (albo wiecej, tyle ile maka zabierze *)
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki ziół wg uznania
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować na miękko ok. 40-45 minut, obrać, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Mąkę przesiać na miskę i zmieszać z ziemniakami. W mieszaninie zrobić zagłębienie, dodać 400 zakwaszonego ciasta, sól oraz zioła i wszystko lekko zagnieść. Wodę dodawać stopniowo, tak, aby uzyskać lekko klejące ciasto. Nie wyrabiać za długo i nie za mocno!
Ciasto włożyć do miski, lekko oprószyć mąką i zostawić przykryte na ok. 40 minut.
Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak długo aż uzyskamy podwojenie objętości.
Pieczenie:
Powierzchnię chleba lekko zwilżyć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st C i piec w tej temperaturze 50 do 60 minut.
Po upieczeniu wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
Inne wersje tego chleba:
- zamiast ziół można dodać 2 łyżki kminku
- lub 2 łyżki grubo mielonego zielonego pieprzu
(Przepis zamieszczony Mirabbelkę na portalu ciccin.cc, a pochodzący z forum www.der-Sauerteig.de) |
|
|
|
|
frjals
ískalt tófa
Pomogła: 23 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1706 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2007-10-25, 12:23
|
|
|
loika napisał/a: | 400 g ciasta zakwaszonego z maki żytniej |
to znaczy zakwasu? ile to będzie, ze 2 szklanki? |
_________________
|
|
|
|
|
loika
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 20 Paź 2007 Posty: 346
|
Wysłany: 2007-10-25, 13:39
|
|
|
frjals napisał/a: | to znaczy zakwasu? ile to będzie, ze 2 szklanki? |
Ciasto zakwaszone to nie to samo co zakwas. Aby zrobić ok 400 g ciasta zakwaszonego należy zmieszać niecałą szklankę mąki z ok 150ml wody oraz połową szklanki zakwasu, tak aby powstała mieszanina o konsystencji ciasta racuchowego. Ciasto odstawić na ok 8 godzin i postępować dalej zgodnie z ww instrukcją.
pozdrawiam |
|
|
|
|
frjals
ískalt tófa
Pomogła: 23 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1706 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2007-10-25, 14:23
|
|
|
oj, to utrudnienie jakieś, nie można zwykłego zakwasu? bo czym to sie od siebie różni?
Dzisiaj już zrobię normalny ale ten przepis jest ciekawy i chciałabym go wypróbować. |
_________________
|
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2007-10-26, 09:58
|
|
|
frjals, jeśli przy pieczeniu ostatniego chleba zostawiłaś odrobinę ciasta na kolejny chleb to masz już ciasto zakwaszone , no chyba, że nie zostawiłaś .... |
|
|
|
|
frjals
ískalt tófa
Pomogła: 23 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1706 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2007-10-26, 10:07
|
|
|
dżo napisał/a: | no chyba, że nie zostawiłaś .... |
no raczej odlewam zakwas do słojeczka i do lodówki. |
_________________
|
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2007-10-26, 10:49
|
|
|
czyli możesz wypróbować nowy przepis |
|
|
|
|
bodi
lucky lucky me :)
Pomogła: 91 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 4234 Skąd: UK
|
Wysłany: 2007-10-26, 15:37
|
|
|
u mnie chlebek właśnie wjechał do pieca
nie obyło się bez modyfikacji, bo nie miałam dośc mąki zytniej, no i zakwas tylko pszenny akurat pod ręką
a zatem chlebek pszenno (zakwas)-żytnio-gryczano-ziemniaczany będziemy próbować |
_________________
|
|
|
|
|
|