Morszczyn |
Autor |
Wiadomość |
patasznikowa
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Lis 2009 Posty: 254 Skąd: Londyn, a kiedyś Gdańsk
|
Wysłany: 2010-01-05, 18:19
|
|
|
no to nie jest tu tak jeszcze zle
kupuje zatem i gotuje, mam nadzieje ze to zjadliwe jest |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2010-01-05, 20:31
|
|
|
patasznikowa napisał/a: | mam nadzieje ze to zjadliwe jest |
Dla mnie bardzo Z wakame to robię tak, że namaczam na jakieś pół godziny i wcinam jak sałatę siup na ziemniaczki czy inne składowe obiadu. Można też zupkę ugotować oczywiście. Cały czas się do miso przyczajam i jakoś jeszcze nie ugotowałam |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
patasznikowa
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Lis 2009 Posty: 254 Skąd: Londyn, a kiedyś Gdańsk
|
Wysłany: 2010-01-05, 21:18
|
|
|
oo, jak mowisz (piszesz ) ze jak salate, to nie moge sie doczekac az przysla!
a miso (takie z brazowym ryzem od clearspring) to juz uzywam do zup, bardzo lubie ten smak,
(moj niemąż to nawet chleb smaruje i wsuwa)
ale chcialam taka miso zupe z prawdziwego zdarzenia uwarzyc.
a swoja droga, to wlasnie odkrylam, ze clearspring tez ma glony |
|
|
|
|
krzysztof
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Posty: 259
|
Wysłany: 2010-01-07, 18:15
|
|
|
WITAM
W tym miejscu jest trochę o morszczynie i innych glonach:
hxxp://www.forumveg.pl/topics50/wodorosty-glony-etc-vt1994.htm
oraz
hxxp://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=hxxp://en.wikipedia.org/wiki/Fucus_vesiculosus&ei=ycrxSZeEEofN-QanjYieDw&sa=X&oi=translate&resnum=6&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dfucus%2Bvesiculosus%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3DjGh
hxxp://en.wikipedia.org/wiki/Fucus_vesiculosus
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY
tutaj działa pierwszy link
hxxp://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=1994#24373 |
Ostatnio zmieniony przez krzysztof 2012-10-02, 19:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
lamialuna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 16 Cze 2010 Posty: 1396 Skąd: Eire
|
Wysłany: 2011-05-20, 23:46
|
|
|
Lily napisał/a: | Cytat: | Morszczyn
(Lat: Fukus vesiculosus)
W kuchni znany jako kelp, kombu lub wakame. Na ogół używany w potrawach gotowanych - zupach, jarzynach strączkowych. Wodorost ten bogaty w jod ma przypuszczalnie właściwości pobudzające układ odpornościowy i gruczoły tarczycy. Nadmiar morszczynu (a więc i jodu) jest nie wskazany, zwłaszcza jeśli cierpi się na nadczynność tarczycy. | |
a ja myslalam, ze kazdy z nich to inny glon... wszystko przede mna widze |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://pierwszezabki.pl]
Zapraszam na profile Facebook'owe
FreeThePuppets & Vegeluna & SlingShoe |
|
|
|
|
M
Dołączyła: 21 Maj 2011 Posty: 2
|
Wysłany: 2011-05-21, 19:18
|
|
|
Nie martwiłabym się tym, że traficie na morszczyny z Bałtyku, bo już dawno u nas wyginęły [mimo, że wikipedia twierdzi inaczej]. |
|
|
|
|
melba
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 11 Lut 2009 Posty: 531
|
Wysłany: 2011-12-13, 20:43
|
|
|
Nabylam 'niechcacy' w bardzo atrakcyjnej cenie 200g (albo 150g nie pamietam, a torebke wyrzucilam) morszczynu za atrakcyjna cene dwa zlote dziesiec groszy nabylam w aptece bo zobaczylam ze lezy w koszyku z promocjami.
i zamierzam zjesc! tylko jeszcze nie wiem w jakiej postaci. marzy mi sie zupa 'rybna' z glonow czy cos... |
_________________ hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6249&postdays=0&postorder=asc&start=0 |
|
|
|
|
|