wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Morszczyn
Autor Wiadomość
patasznikowa 


Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 05 Lis 2009
Posty: 254
Skąd: Londyn, a kiedyś Gdańsk
Wysłany: 2010-01-05, 18:19   

no to nie jest tu tak jeszcze zle ;)

kupuje zatem i gotuje, mam nadzieje ze to zjadliwe jest :mrgreen:
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-01-05, 20:31   

patasznikowa napisał/a:
mam nadzieje ze to zjadliwe jest :mrgreen:

Dla mnie bardzo :P Z wakame to robię tak, że namaczam na jakieś pół godziny i wcinam jak sałatę :D siup na ziemniaczki czy inne składowe obiadu. Można też zupkę ugotować oczywiście. Cały czas się do miso przyczajam i jakoś jeszcze nie ugotowałam :oops:
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
patasznikowa 


Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 05 Lis 2009
Posty: 254
Skąd: Londyn, a kiedyś Gdańsk
Wysłany: 2010-01-05, 21:18   

oo, jak mowisz (piszesz ;) ) ze jak salate, to nie moge sie doczekac az przysla!

a miso (takie z brazowym ryzem od clearspring) to juz uzywam do zup, bardzo lubie ten smak,
(moj niemąż to nawet chleb smaruje i wsuwa)
ale chcialam taka miso zupe z prawdziwego zdarzenia uwarzyc.

a swoja droga, to wlasnie odkrylam, ze clearspring tez ma glony :)
 
 
krzysztof

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 259
Wysłany: 2010-01-07, 18:15   

WITAM :-o

W tym miejscu jest trochę o morszczynie i innych glonach:
hxxp://www.forumveg.pl/topics50/wodorosty-glony-etc-vt1994.htm
oraz
hxxp://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=hxxp://en.wikipedia.org/wiki/Fucus_vesiculosus&ei=ycrxSZeEEofN-QanjYieDw&sa=X&oi=translate&resnum=6&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dfucus%2Bvesiculosus%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3DjGh
hxxp://en.wikipedia.org/wiki/Fucus_vesiculosus


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :-o
tutaj działa pierwszy link
hxxp://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=1994#24373
Ostatnio zmieniony przez krzysztof 2012-10-02, 19:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
lamialuna 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 16 Cze 2010
Posty: 1396
Skąd: Eire
Wysłany: 2011-05-20, 23:46   

Lily napisał/a:
Cytat:
Morszczyn
(Lat: Fukus vesiculosus)
W kuchni znany jako kelp, kombu lub wakame. Na ogół używany w potrawach gotowanych - zupach, jarzynach strączkowych. Wodorost ten bogaty w jod ma przypuszczalnie właściwości pobudzające układ odpornościowy i gruczoły tarczycy. Nadmiar morszczynu (a więc i jodu) jest nie wskazany, zwłaszcza jeśli cierpi się na nadczynność tarczycy.
:)


a ja myslalam, ze kazdy z nich to inny glon... wszystko przede mna widze ;)
_________________
hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://pierwszezabki.pl]
Zapraszam na profile Facebook'owe
FreeThePuppets & Vegeluna & SlingShoe
 
 
 
M 

Dołączyła: 21 Maj 2011
Posty: 2
Wysłany: 2011-05-21, 19:18   

Nie martwiłabym się tym, że traficie na morszczyny z Bałtyku, bo już dawno u nas wyginęły [mimo, że wikipedia twierdzi inaczej].
 
 
melba 

Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 11 Lut 2009
Posty: 531
Wysłany: 2011-12-13, 20:43   

Nabylam 'niechcacy' w bardzo atrakcyjnej cenie 200g (albo 150g nie pamietam, a torebke wyrzucilam) morszczynu za atrakcyjna cene dwa zlote dziesiec groszy :) nabylam w aptece bo zobaczylam ze lezy w koszyku z promocjami.
i zamierzam zjesc! tylko jeszcze nie wiem w jakiej postaci. marzy mi sie zupa 'rybna' z glonow czy cos...
_________________
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6249&postdays=0&postorder=asc&start=0
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 12