wolnowar |
Autor |
Wiadomość |
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-02-06, 09:33
|
|
|
edysqa napisał/a: | kofi, jabłka wkładasz w całości? |
Tak, na 3 godz. na high, ślicznie się pieką.
gosia no właśnie widziałam na amozonie, ale w granicach 20-25 funtów, taniej kupiłaś? |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-02-06, 11:43
|
|
|
mój 3,5 l kosztował 18,44 z VATem, za przesyłkę nie płaciłam, bo przy okazji kupiłam sobie książkę, którą polecała devil_doll |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2012-02-06, 11:47
|
|
|
Cześć,
Smakowicie piszecie,...Ciemna masa ze mnie - sądziłam, że jak zakupię wolnowar dla Babci, to mnie samej przejdzie pożądanie tegoż agiede. A tu nie... O co chodzi z tymi dużymi wolnowarami - do przetworów? Znaczy słoiki będziecie wekować w nich?
I (tu widać pogłębiające się szaleństwo wolnowarowe) - czy sądzicie, że dałoby się, bez szkody, do dużego wstawić małe, kamionkowe, niewysokie naczynie aby robić jakby dwa dania w jednym dużym wolnowarze na raz? (wiem wymyślam ). Ale teoretycznie to powinno być możliwe (są wolnowary z przegródkami), np. w małym naczyniu 4 jabłka a naokoło, we właściwym wolnowarze, ziemniaki?
Mnie nie przeszło na ten mały (1,5)...
Kofi, no tymi jabłkami to mi przywróciłaś nałóg wolnowarowy.
Jak ktoś pisze: wolnowaruję to ja czytam "wolnoczaruje te ziemniaczki z rozmarynem..." . Czarodziejki kuchenne
ps. jak ktoś obecnie szuka na all, to był jeszcze wolnowar pod hasłem "kamionkowy garnek podgrzewacz " - dla mnie za duży... |
Ostatnio zmieniony przez zou 2012-02-20, 10:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-02-06, 11:59
|
|
|
zou, ja powidła śliwkowe robiłam w moim małym wolnowarze - wrzucałam śliwki i gotowały się całą noc na low, rano kończyłam i do słoików. Można do większego wolnowaru wstawić kamionkowy garnek, ale pomiędzy powinna być woda (tak czytałam, nie praktykowałam). |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-02-06, 12:00
|
|
|
Oj, chyba coś dziś wolnowyczaruję |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-02-06, 12:08
|
|
|
Do przetworów, to taki 6,5 l myślałam, żeby mieć - tak jak pisze gosia - można na całą noc zostawić powidła jakieś... marrrrmolady - jak zobaczyłam ten gęsty sok z jabłek to mi się zamarzył taki dżem bez cukru - a w wolnowarze = bez "pilnowania"... |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-02-06, 12:14
|
|
|
Przyznam Wam ze mnie z wolnowara najbardziej smakują tzw dania jednogarnkowe, zupy średnio, najmniej bulion warzywny. przedwczoraj zrobiłam i nie przypasowal mi więc pomidorowke zrobiłam na nim. |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
maharetefka
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 19 Gru 2008 Posty: 1566
|
Wysłany: 2012-02-06, 12:26
|
|
|
a ja najczesciej wrzucam do mojego kasze. gryczka wychodzi najlepsza na swiecie. ziemniaki mi nie smakowaly za bardzo, leczo pyszne.
a dzisiaj wolnowyczaruje jabluszka! |
_________________ go vegan!
|
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-02-06, 12:29
|
|
|
maharetefka, napisz proszę jak robisz kaszę? Wody tyle co do normalnego gotowania? Nie robisz tego chyba w nocy lub jak jestes w pracy? Chodzi mi o to ze pewnie krócej sie robi kasza. |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
maharetefka
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 19 Gru 2008 Posty: 1566
|
Wysłany: 2012-02-06, 12:33
|
|
|
edysqa, dolewam wody "na oko" ale duzo wiecej niz na zwykle gotowanie. zmierze dzis wieczorem. i nastawiam na low na cala noc. |
_________________ go vegan!
|
|
|
|
|
Gudi
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 01 Cze 2011 Posty: 1893 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2012-02-06, 12:35
|
|
|
Mam pytanie - przyszedł mi wolnowar i... Pokrywka w ogóle nie przylega, jest jakaś taka chwiejna, jak z jednej strony przylega to z drugiej jest duża luki i odwrotnie. Efekt nie będzie taki, że wszystko mi będzie wyparowywać itp? Nie wiem czy reklamować czy tak może być... Nie nastawię, bo nie mam przejściówki jeszcze, więc nie mogę sprawdzić... |
_________________
|
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-02-06, 14:30
|
|
|
Gudi, moja tez idealna nie jest, z jednej strony tez trochę odstaje ale robi sie w nim wszystko i nie zauważyłam zeby parowalo. |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-02-06, 14:37
|
|
|
maharetefka napisał/a: | edysqa, dolewam wody "na oko" ale duzo wiecej niz na zwykle gotowanie. zmierze dzis wieczorem. i nastawiam na low na cala noc. |
Ojeeej, a ja mniej, dlatego dzisiejsza była taka sobie...
Do jaglanki więcej niż dwukrotna objętość kaszy? |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2012-02-06, 16:37
|
|
|
Dziewczyny - dzięki za odp. Już widzę te słoiki z musem jabłkowym na zimę...A Babcia by mogła sobie robić marmoladę pomarańczową sama, na jeden słoiczek na jeden tydzień...Mmmmm...pomarzyć....
Gudi,
W tym co kupowałam dla babci, też "lata". To nie jest szczelne naczynie, no chyba że u Ciebie jest ewidentnie taka przerwa, że można brzegiem włożyć do wewnątrz łyżkę - to może być pomyłka...Ale pokrywki nie mają dziurki- lufcika, więc gdzieś nieco pary musi uchodzić, chociaż jej nie widać ani nie czuć. Nie martw się, pewnie wszystko będzie ok z Twoim wolnowarem! Daj znać, jak już zdobędziesz przejściówkę! |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-02-06, 21:47
|
|
|
A ja chyba sobie zrobię na jutro do pracy kaszę gryczaną z porem i pieczarkami.
Jakby sos pomidorowy dodać od razu do tego, będzie dłużej się robiło i może kasza się nie rozgotuje dzięki temu? |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
melba
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 11 Lut 2009 Posty: 531
|
Wysłany: 2012-02-13, 19:47
|
|
|
mnie moj facet zapytal dzisiaj: 'a co tam znowu wolno-warzysz?' i strasznie mi sie to okreslenie spodobalo |
_________________ hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6249&postdays=0&postorder=asc&start=0 |
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2012-02-19, 15:44
|
|
|
Dzisiaj zauważyłam, że mój wolnowar jest pęknięty. Ma potężną szczelinę, której NIE BYŁO jak go kupowałam. Musiało się to zrobić podczas użytkowania. Poza tym - po każdym użyciu wolnowar jest dokładnie myty, dzisiaj chciałam upiec w nim jabłka i okazało się, że jest w nim pleśń No i niestety - jeżeli dam coś "mokrego" do miski kamiennej przecieka - sączy do tej miski urządzenia Jabłka w nim piekę (po uwczesnym dokładnym wyczyszczeniu z pleśni), ale nie wiem jak długo jeszcze pociągnie nie używałam go za często, ani za dużo. |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-02-19, 15:51
|
|
|
Może np. postawiłaś gorący wolnowar na mokrym, zimnym podłożu? |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2012-02-19, 17:02
|
|
|
MartaJS napisał/a: | Może np. postawiłaś gorący wolnowar na mokrym, zimnym podłożu? |
nic takiego nigdy nie nastąpiło. Mam 6,5 litra. Gorącego wcale nie wyjmuję. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-02-19, 17:13
|
|
|
Pipii, złóż reklamację, tak nie powinno być. Mój mały jest użytkowany już piąty miesiąc, prawie codziennie, a czasem dwa razy dziennie, a nic nie pękło, żadnej pleśni nie ma, wszystko ok. |
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2012-02-19, 17:25
|
|
|
gosia_w to był prezent - od taty na gwiazdkę. Tata to kupował, musiałabym poinformować Tatę - on może złożyć reklamację. Nie mamy paragonu ani nic - tata wyrzucił.. |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2012-02-20, 10:33
|
|
|
Pipi - przykro mi. Może był trącony w trakcie transportu a gorąco rozszerzyło szczelinę...Albo wada fabryczna, źle wypalony... Szkoda. Może ta misa może służyć jeszcze na sucho do przechowywania np. jabłek, a dół z grzałkami - jeśli działa można odsprzedać na allegro (widziałam takie aukcje) jako części i kupić inny? |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-03-17, 07:46
|
|
|
Upiekłam wczoraj jabłka - przepyszne! Dzięki kofi |
|
|
|
|
melba
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 11 Lut 2009 Posty: 531
|
Wysłany: 2012-03-17, 12:52
|
|
|
dziewczyny dziewczyny to jak z ta kasza wolnowarowa?? bo przyznam ze kasza mi slabo wychodzi... albo zupa albo wierzch twardy jak kamien... a ja chce kaszy!
wzielam sie za czytanie o wolnowarach i okazalo sie, ze mozna jogurt w wolnowarze robic! ale czad...
hxxp://funkyfoodallergies.blogspot.com/2009/02/allergen-free-yogurt-recipe.html]jogurt |
_________________ hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6249&postdays=0&postorder=asc&start=0 |
|
|
|
|
jaszka
Dołączyła: 10 Lis 2009 Posty: 69 Skąd: Katochy
|
Wysłany: 2012-10-06, 13:22
|
|
|
a jak zupy? gotujecie w nich? i czy do tych wolnowarów dodają jakieś instrukcje gotowania? jesteśmy prawie zdecydowani na zakup;) |
_________________ hxxp://www.alterna-tickers.com] hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
|