wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wycinanie zdjęć cyfrowych :>
Autor Wiadomość
an 
spec od łudzenia się

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 12 Lip 2008
Posty: 1316
Wysłany: 2012-02-24, 22:40   Wycinanie zdjęć cyfrowych :>

Lily podawała mi kiedyś sposób chyba w irfanie, ale potrafię wycinać tylko w ten sposób, że po wycięciu pozostaje czarne tło, czyli jeśli chcę wybrać i zostawić mały fragment ze zdjęcia, to to co wytnę i usunę, zostaje zamienione w czarne tło :->

A chciałabym zrobić tak, żeby tylko wyciąć to co chcę i aby reszty nie było.

Proszę o rady i z góry dziękuję :>
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18036
Wysłany: 2012-02-24, 22:44   

an, to wytnij sobie w Picasie. Tzn. tej Picasie hxxp://www.dobreprogramy.pl/Picasa,Program,Windows,12733.html - nie w albumie internetowym ;)
Ostatnio zmieniony przez Lily 2012-02-24, 22:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2012-02-24, 22:45   

w paint można wycinać kawałek
wydaje mi się że w irfanie też się jakoś da, ale nie mam tego programu żeby sprawdzić
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
an 
spec od łudzenia się

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 12 Lip 2008
Posty: 1316
Wysłany: 2012-02-24, 22:50   

Dzięki
Picassy nie mam, ale mam Painta - tylko nie wiem jak to zrobić :roll:

Może ktoś doświadczony podpowiedzieć zupełnie "zielonej" w tych sprawach?
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-02-24, 23:00   

Właśnie sprawdziłam jak to zrobić w Paint'cie. Zatem tak:
1) otwierasz zdjęcie z "Pliku" w Menu
2) klikasz w narzędziach po lewej taki kwadracik narysowany przerywaną linią (=zaznaczenie)
3) rysujesz tym kwadratem obszar na zdjęciu, który chcesz "okroić", puszczasz kursor i
4) wchodzisz w "Obraz" w Menu i tam wybierasz opcję "Przytnij"

jeśli masz Painta po angielsku to spodziewam się, że będą to odpowiednio:
Plik - File
Obraz - Image
Przytnij - Crop

Nie wiem dokładnie, bo ja to zwykle robię w PhotoShopie.

Jeśli coś niejasno napisałam to daj znać :)
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2012-02-24, 23:03   

otwierasz zdjęcie w paincie (ja mam po polsku)
klikasz taki prostokąt z linii przerywanych - "zaznacz"
najeżdżasz na zdjęcie i rozciągasz prostokąt - to co ma zostać jest w srodku
naciskasz "przytnij"
zapisujesz obrazek jako ten sam lub kopię
i gotowe

powodzenia

[ Dodano: 2012-02-24, 23:04 ]
o zdublowałyśmy się z Mali :mrgreen:
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
an 
spec od łudzenia się

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 12 Lip 2008
Posty: 1316
Wysłany: 2012-02-24, 23:05   

Dziękuję Wam wszystkim ogromnie, będę w takim razie próbować :)
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-02-24, 23:08   

roska :mryellow:
an, dasz radę! :)
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
an 
spec od łudzenia się

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 12 Lip 2008
Posty: 1316
Wysłany: 2012-02-24, 23:27   

A czy to w porządku, że ten fragment który chcę zostawić i go zaznaczam, robi się zamazany?

Mam wersję po angielsku
Nie wiem dlaczego w menu nie widzę tych pozostałych opcji typu File Image crop :->

edit

Udało mi się wyciąć i zapisać (opcje crop mam na wierzchu, dlatego w menu nie znalazłam ;)

ale ... zapisało się takie zamazane, bo kiedy najeżdżam na ten prostokąt (mam go w images, nie w tools) i zakreślam na zdjęciu, to obraz zostaje zniekształcony
Może to ma być inny prostokąt?
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-02-25, 12:09   

Hmmmm, nie wiem dlaczego masz zamazane..
Czy ten prostokąt jest narysowany linią przerywaną? I jak na niego najedziesz to jest coś napisane, do czego służy?
Może jakimś sposobem zmienia Ci się rozdzielczość tego zaznaczonego fragmentu... hmm. Czy od razu po zaznaczeniu staje się zamazane?
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
an 
spec od łudzenia się

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 12 Lip 2008
Posty: 1316
Wysłany: 2012-02-25, 12:25   

Malinetshka napisał/a:
Hmmmm, nie wiem dlaczego masz zamazane..
Czy ten prostokąt jest narysowany linią przerywaną? I jak na niego najedziesz to jest coś napisane, do czego służy?
Może jakimś sposobem zmienia Ci się rozdzielczość tego zaznaczonego fragmentu... hmm. Czy od razu po zaznaczeniu staje się zamazane?


Jest czworokątem o przerywanej lini
pod nim jest select a w nim
selection shapes w którym jest rectangular selection (kwadratowa/prostokątna) i free-form selection (dowolny kształt)
a dalej - niżej kwadracik select all - ale on nie działa w ten sposób, on przesuwa całe foto

zarówno po kliknięciu od razu na prostokąt jak i na shapes (rectangular), zaznaczany obraz (po rozciąganiu konturów), ulega rozmyciu
Może ja nie umiem zaznaczać, może to trzeba zrobić za jednym zamachem, a nie później rozciągać kontury??
Aha, bo nie od razu się zniekształca, ale jak zaznaczam, to jest najpierw wąski kwadrat nie zupełnie takich kształtów jakie potrzebuje, i przy rozciąganiu go tak się psuje
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-02-25, 12:47   

Uuu, w takim razie to rozciąganie zmienia jakość obrazu. Ja bym nic a nic nie rozciągała tylko od razu zaznaczyła to, co potrzebuję.
Możesz zerknąć na ten tutorial do PS: hxxp://www.youtube.com/watch?v=AQTncnecxfQ
W 40 sekundzie widać jak należy zaznaczyć przy opcji elipsy, ale przy prostokącie jest podobnie. Klikasz w jednym miejscu, trzymasz lewy klawisz myszki, przeciągasz i upuszczasz dopiero w miejscu, w którym potrzebujesz. Jak Ci się nie uda to jeszcze raz, aż będzie to taki fragment, który Ci się od razu spodoba, ewentualnie później możesz jeszcze go przyciąć, ale już nie odzyskasz tego co odcięłaś ;) chyba, że klikniesz ctrl+z :> lub nie zapiszesz obrazu po zmianach.
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
an 
spec od łudzenia się

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 12 Lip 2008
Posty: 1316
Wysłany: 2012-02-25, 13:22   

Ok, tylko w taki sposób się udaje, więc będę to tak robić :)
Przy okazji takich tematów zawsze wychodzi, jak bardzo nieobyta w świecie techniki i komputeryzacji jestem :>

Jeszcze raz dziękuję za pomoc :)
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-02-25, 14:09   

Cytat:
Przy okazji takich tematów zawsze wychodzi, jak bardzo nieobyta w świecie techniki i komputeryzacji jestem :>

"Kto pyta nie błądzi", że tak klasyką polecę :D
Ja mam w sumie tylko jakąś małą część owej wiedzy i to głównie poprzez metodę prób i błędów, ewentualnie działań z serii "dopytanie brata informatyka"..
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
Mia 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 20 Sie 2010
Posty: 843
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-26, 00:16   

an, ponieważ powyższe programy jak dla mnie mają zbyt wiele funkcji ;-) i jak widać pojawiają się różne problemy polecam najprostszy darmowy programik: hxxp://www.instalki.pl/programy/download/Windows/edycja_grafiki/JPEGCrops.html]JPEGCrops
Jest przeznaczony właśnie do kadrowania zdjęć i bajecznie prosty, super!
_________________
<img src="hxxp://lpmf.lilypie.com/k22pp2.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie Premature Baby tickers" /><img src="hxxp://lbdf.lilypie.com/t1frp2.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie Pregnancy tickers" /><img src="hxxp://davm.daisypath.com/f7xmp2.png" width="200" height="80" border="0" alt="Daisypath Anniversary tickers" />

Mój blog parentingowy: hxxp://ronja.pl/
 
 
an 
spec od łudzenia się

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 12 Lip 2008
Posty: 1316
Wysłany: 2012-02-26, 00:25   

Dzięki Mia :) na razie wykorzystałam Painta, ale chętnie tez wypróbuję to co proponujesz :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 13