mąka razowa a mąka graham |
Autor |
Wiadomość |
majster525
Dołączył: 23 Lut 2010 Posty: 16
|
Wysłany: 2010-02-26, 08:49
|
|
|
Większość składników popiołu znajduje się w okrywie owocowo nasiennej. A mąka z pełnego przemiału oznacza że mlemy całe ziarno, łącznie z tą okrywą. Bo jeżeli ją oddzielimy otrzymamy mąkę jasną o niskiej popiołowości. A z jakiej literatury korzystasz? |
|
|
|
|
Arielka.v
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 27 Sie 2009 Posty: 525 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2010-06-29, 11:29
|
|
|
Wydaje mi się iz ten temat jest najbardziej odpowiedni do tego pytania.
A mianowicie:
mam zrobić ciasteczka z mąki razowej.
Wszystko byłoby ok, gdyby w przepisie ilośc mąki była podana w szklankach, łyzkach, itp.
Niestety jest podana wagowo a ja nie mam wagi.
Jak wpisuję w internecie przelicznik wagowy to wyświetla mi się tylko mąka pszenna biała.
W związku z tym moje pytanie czy mąka pszenna biała ma dokładnie taką samą wagę jak maka pełnoziarnista czy ta druga jest cięższa?
Chodzi mi o to czy np. łyżka mąki białej wazy tyle samo co łyżka mąki pełnoziarnistej?
A jeśli nie to może ktoś się orientuje jakiej ilości szklanek (łyżek) odpowiada 225 g maki typ 1850? |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2010-06-29, 11:33
|
|
|
A może to Ci coś podpowie? hxxp://www.ilewazy.pl/szklanka-maki-razowej |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
Arielka.v
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 27 Sie 2009 Posty: 525 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2010-06-29, 11:44
|
|
|
Lily, dziękuję
Jesteś "Wielka" |
|
|
|
|
moritura
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 18 Wrz 2011 Posty: 499 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2012-03-17, 10:13
|
|
|
Wszyscy piszecie, że grahamka jest drobniutko przemielona i "lżejsza" od razowej.
Tymczasem ja kupuję mąkę graham z Frysztaka - i mało, że wcale nie jest "jednorodna", tzn. widać w niej wyraźnie otręby, to jeszcze ciasta/chleby z niej wychodzą znacznie ciemniejsze, niż np. z pełnoziarnistej (czyli razowej, tak?) Lubelli. Zastanawia mnie to od jakiegoś czasu. Czy to możliwe, że mąki są jednak mimo wszystko "oszukane" - i że pisze na nich 2000, a w środku jest mniej niż 1850?
lit. |
Ostatnio zmieniony przez moritura 2012-03-17, 11:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-03-17, 11:41
|
|
|
Jadłam makaron Lubelli, który nazywał się razowy i zdecydowanie różnił się od innego makaronu razowego, który kupuję. Był mniej razowy. Jadłam również wypieki z mąki Lubelli, która nazywa się razowa i były one w znacznym stopniu mniej razowe od mąki, którą uzyskuję po zmieleniu ziarna (czyli mam pełnoziarnistą mąkę). |
|
|
|
|
sunflower_ren
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 13 Lip 2010 Posty: 869 Skąd: Grudziądz
|
Wysłany: 2012-03-17, 13:09
|
|
|
No, Lubella to trochę ściema, ale czasem kupuję. Nie jest na opakowaniu chyba napisane jaki to typ, ale ponoć graham. Nie pamiętam już gdzie to wyczytałam, chyba ktoś pisał z tym pytaniem do nich. Nie wiem ile w tym prawdy z tym typem, ale różni się od innych grahamek. Swoją drogą to powinni określić typ na opakowaniu, żeby człowiek wiedział, co kupuje |
_________________ "Nie wystarczy patrzeć, aby widzieć, ani wiedzieć, aby rozumieć"
--------------------------------- |
|
|
|
|
moritura
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 18 Wrz 2011 Posty: 499 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2012-03-17, 13:57
|
|
|
Ale na mące jest napisane, że pełnoziarnista, czyli 2000, a nie - grahamka. Jest nawet skład i nie ma mowy o żadnych domieszkach. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-03-17, 14:55
|
|
|
moritura, jest napisane pełnoziarnista czy typ 2000? A co jest w składzie? |
|
|
|
|
moritura
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 18 Wrz 2011 Posty: 499 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2012-03-17, 15:00
|
|
|
W składzie mąka pszenna pełnoziarnista. Typu nie podali.
[ Dodano: 2012-03-17, 15:01 ]
Przy grahamce z Frysztaka jest typ 1850. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-03-17, 15:09
|
|
|
Zastanawiające. Dlaczego w takim razie ta mąka jest inna od mąki powstałej ze zmielonych ziaren? Nie chodzi mi o wchłanianie wody, itp. bo to oczywiste, ale chociażby o kolor wypieku. |
|
|
|
|
moritura
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 18 Wrz 2011 Posty: 499 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2012-03-17, 15:17
|
|
|
Nie wiem właśnie. Te wypieki z grahamki - na chlebach to widać najlepiej - są gołym okiem ciemniejsze od "pełnoziarnistych". Pomyślałabym nawet o jakichś "dobarwiaczach" w tej grahamowej, ale to nie jest produkt komercyjny, ta mąka z młynu z Frysztaka. Więc obawiam się, że jednak Lubella po prostu oszukuje i ta mąka nie jest czysto pełnoziarnista |
|
|
|
|
Robi
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 27 Paź 2011 Posty: 153 Skąd: Dublin
|
Wysłany: 2012-03-17, 18:08
|
|
|
Tez czasami pieke z lubelli 3 zboza pelne ziarno i chleb wydaje mi sie dosyc jasny, chociaz w smaku nie najgorszy. Szperalam troche w necie zeby dowiedziec sie o typie mak pelnych lubelli i znalazlazlam na jednym forum takie info Cytat: | Haha dzwonilem tam, panie odslylaly mnie corac badziej w glab fabrykii lubelli , wkoncu zostalem polaczony z laboratorium, dopiero 3 pani potrafila odpowiedziec na moje pytanie, ilosc popiolu wacha sie w granicach 1,8-2,0 czyli maka ta to typ 1800-2000 | hxxp://hxxp://www.sfd.pl/M%C4%85ka_Lubella_Pe%C5%82ne_Ziarno_-t692574.html]forum sfd |
|
|
|
|
mizumo
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 27 Mar 2008 Posty: 326 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2012-03-18, 19:24
|
|
|
może lubella robi z pszenicy durum dlatego jest jaśniejsza? semolina też ma różne typy... |
_________________ "Czasem więcej dobrego może zrobić jeden serdeczny uśmiech, dobre życzliwe słowo, aniżeli bogaty dar pochmurnego dawcy..." |
|
|
|
|
noelka
Dołączyła: 10 Maj 2013 Posty: 25 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2013-07-01, 00:26
|
|
|
Ile płacicie za kg mąki typu 1850 lub 2000? (jesli nie pochodzi prosto od młynarza )
Mam na osiedlu sklep ze zdrową żywnością i pytałam, to 6,5 zł za kg.
Znalazłam natomiast w internecie sklep w którym jest typ 1850 za 2,17 i sie zastanawiam czy to nie jakiś podstęp, bo tanio jakoś w porównaniu do ceny w sklepie u mnie.
hxxp://www.mlynystoislaw.pl/index.php/maki-do-domowego-wypieku-chleba-c-324 |
|
|
|
|
Juana
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 17 Sty 2013 Posty: 41
|
Wysłany: 2013-07-01, 06:45
|
|
|
Ja w sklepie ze zdrową żywnością kupiłam żytnią 2000 ekologiczną za 6,50. W Topazie natomiast, taką samą mąkę, tyle że nieekologiczną można nabyć za 2,30. |
|
|
|
|
sunflower_ren
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 13 Lip 2010 Posty: 869 Skąd: Grudziądz
|
Wysłany: 2013-07-01, 14:08
|
|
|
najtaniej spotkałam w auchan, niecałe 3zl (pszenna 1850, żytnia 2000), firma Gdańskie młyny chyba
Lubella to podobno też grahamka tylko jakaś jasna się wydaje |
_________________ "Nie wystarczy patrzeć, aby widzieć, ani wiedzieć, aby rozumieć"
--------------------------------- |
|
|
|
|
|