Artykuł o rozpuszczalności witamin w tłuszczach |
Autor |
Wiadomość |
ropuszka
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 17 Maj 2012 Posty: 576 Skąd: Wro / B-c
|
Wysłany: 2012-06-22, 14:39 Artykuł o rozpuszczalności witamin w tłuszczach
|
|
|
Potrzebuję rzetelnego artykułu o wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Dzisiaj przy okazji robienia kanapki z masłem lnianym, moja mama wytknęła mi że nie ma ono witaminy A jak zwykłe masło. ( Powiedziała też że jest za tłuste ale to już pomińmy milczeniem). Powiedziałam jej że jak się położy pomidora , który ma witaminę A, to się jej spokojnie dostarczy. A ona na to że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach wchłaniają się tylko bezpośrednio z produktów zawierających witaminę A. Zawsze byłam pewna, że np. duszenie marchwi na oleju sprawia że spokojnie wszystkie witaminy "wejdą". |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2012-06-22, 14:46
|
|
|
W warzywach takich jak np. marchewka nie ma witaminy A, lecz prowitamina A ( hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Prowitamina ), która organizm musi dopiero przetworzyć, ale spokojnie, da sobie z tym radę W dodatku prowitaminy nie można przedawkować, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach tak - i są toksyczne. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
|