Domowe wege-plasterki |
Autor |
Wiadomość |
ropuszka
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 17 Maj 2012 Posty: 576 Skąd: Wro / B-c
|
Wysłany: 2012-07-03, 12:59 Domowe wege-plasterki
|
|
|
Ostatnio zamarzyły mi się kanapki z czymś plasterkowym (zamiast past past past). Polsojowe szynki drogie i przetworzone...
Pomyślałam o zrobieniu czegoś podobnego w domu. (Zbyt szalony pomysł?)
Jak myślicie: czy masa sojowo-warzywno-agarowa by się ładnie kroiła? jak z proporcjami?
szukałam podobnego przepisu w googlach ale nie widać |
|
|
|
|
śliwka
Iw
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 22 Sie 2010 Posty: 954
|
Wysłany: 2012-07-03, 13:38
|
|
|
ropuszka, a to już wypróbowałaś: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=9736 ? |
|
|
|
|
ropuszka
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 17 Maj 2012 Posty: 576 Skąd: Wro / B-c
|
Wysłany: 2012-07-03, 13:41
|
|
|
Iw, dzięki na pewno się przyda - jak nie wprost, to jako porada
[ Dodano: 2012-07-06, 12:26 ]
sukces
na razie podaję szkic przepisu - ale myślę że warto
puszkę fasoli zblendowałam i przyprawiłam - no i tu wyłania się kwestia smaku. pasta mi smakowała przed dodaniem agaru, a po przyrządzeniu ten smak jakoś uciekł. trzeba chyba przyprawić do smaku a potem dać drugi rzut tych przypraw, albo doprawić gorące - ale tu jest ryzyko albo poparzenia albo zapomnienia o szybkostygnącej masie
potem zagotowałam agar (10g - półtora łyżki)pogotowałam ok 5 minut i wymieszałam łyżką z masą fasolową i wrzuciłam do wysmarowanej olejem miarki kuchennej
wczoraj wyglądało na zastygnięte, dzisiaj po przelodówkowaniu nocy ładnie się kroi, można pomagać plasterkiem itp.
następnym razem poeksperymentuję z innymi strączkami, może wymienię część na warzywa porosołowe czy coś. myślę że większość past, baz pasztetów itp da rady w ten sposób zrobić
drżyj polsojo |
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2012-07-09, 19:27
|
|
|
ja szukam też plasterkowej alternatywy do sera - na kanapkę pod pomiroda np. dla mojego A. Udało dość mocno ograniczyć się jego spożywanie glutaminianu sodu, czas na kolejny krok
Pasztety/pasty zjada, ale częściej ma ochotę sięgnąć po plastra jakiegoś |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-07-09, 20:29
|
|
|
ropuszka, a ile wody dalas do tego agaru? Chyba mniej niż normalnie? |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
moony
wyjątek od reguły
Pomogła: 49 razy Dołączyła: 25 Lis 2009 Posty: 3740 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-07-09, 20:46
|
|
|
gosia z badylem napisał/a: | plasterkowej alternatywy do sera |
Wędzone tofu? |
_________________ mój muzyczny blog ---> www.ewabujak.blogspot.com
hxxps://www.facebook.com/they.can.rock.me?ref=hl |
|
|
|
|
seminko
samosiejka
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 18 Lip 2010 Posty: 2027 Skąd: znad rzeki
|
Wysłany: 2012-07-09, 20:49
|
|
|
Marynowane tofu?
Swoją drogą, pyszne jest |
_________________ "wiara w to,że okoliczności działają na naszą korzyść, ostatecznie sprawia, że tak jest." Chris Prentiss |
|
|
|
|
moony
wyjątek od reguły
Pomogła: 49 razy Dołączyła: 25 Lis 2009 Posty: 3740 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-07-09, 20:53
|
|
|
Tantra napisał/a: | Marynowane tofu? |
Wstyd, nie próbowałam jeszcze Może dlatego, że kojarzy mi się z octem |
_________________ mój muzyczny blog ---> www.ewabujak.blogspot.com
hxxps://www.facebook.com/they.can.rock.me?ref=hl |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2012-07-09, 20:56
|
|
|
Mnie marynowane nie podchodzi Wędzone... mmm... nie ma życia bez tofu wędzonego dla mnie |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-07-09, 20:56
|
|
|
moony, marynowane tofu nie jest marynowane w occie tylko sosie sojowym |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
moony
wyjątek od reguły
Pomogła: 49 razy Dołączyła: 25 Lis 2009 Posty: 3740 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-07-09, 20:59
|
|
|
edysqa napisał/a: | marynowane tofu nie jest marynowane w occie tylko sosie sojowym |
No a własnie mi się wszelkie marynaty kojarzą z octem Czas spróbować, w środę będziemy mieć dostawę świeżego, więc sobie zjem.
A marynowane - SunFood, Polsoja? |
_________________ mój muzyczny blog ---> www.ewabujak.blogspot.com
hxxps://www.facebook.com/they.can.rock.me?ref=hl |
|
|
|
|
seminko
samosiejka
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 18 Lip 2010 Posty: 2027 Skąd: znad rzeki
|
Wysłany: 2012-07-09, 20:59
|
|
|
moony napisał/a: | Może dlatego, że kojarzy mi się z octem |
A skąd Marynowane w przyprawach i shoyu. Mrrrrr.... Ale kiedy nie ma, wędzone nie jest gorsze |
_________________ "wiara w to,że okoliczności działają na naszą korzyść, ostatecznie sprawia, że tak jest." Chris Prentiss |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2012-07-09, 21:03
|
|
|
A może coś takiego? hxxp://thriftyliving.net/2008/12/16/vegan-ham-deli-slices/
Ja korzystam z gotowców, ale jak się ktoś chce bawić, to czemu nie |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
moony
wyjątek od reguły
Pomogła: 49 razy Dołączyła: 25 Lis 2009 Posty: 3740 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-07-09, 21:05
|
|
|
O mamo, próbowałam vegan kiełbasy ostatnio - czuć w nosie i na języku mięsem. I może to siła sugestii, ale pół dnia czułam charakterystyczny posmak w buzi i było mi niedobrze |
_________________ mój muzyczny blog ---> www.ewabujak.blogspot.com
hxxps://www.facebook.com/they.can.rock.me?ref=hl |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2012-07-09, 21:09
|
|
|
moony napisał/a: | O mamo, próbowałam vegan kiełbasy ostatnio - czuć w nosie i na języku mięsem. I może to siła sugestii, ale pół dnia czułam charakterystyczny posmak w buzi i było mi niedobrze | Hmm, aromat dymu wędzarniczego i czosnku jest i w mięsnej, i w wege "kiełbasie", właściwie głównie to nadaje smak. Wędzony tempeh jak dla mnie też był baaardzo kiełbasiany |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
ropuszka
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 17 Maj 2012 Posty: 576 Skąd: Wro / B-c
|
Wysłany: 2012-07-09, 22:44
|
|
|
edysqa napisał/a: | ropuszka, a ile wody dalas do tego agaru? Chyba mniej niż normalnie? |
1,5 szklanki. |
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2012-07-10, 08:32
|
|
|
moony napisał/a: |
Wędzone tofu? |
on nie lubi wędzonych rzeczy w ogóle Ja z kolei tylko wędzone pochłaniam.
A tofu klasyczne to tylko smażone- mówi, że mu kurczaka wtedy przypomina
Cytat: |
O mamo, próbowałam vegan kiełbasy ostatnio - czuć w nosie i na języku mięsem. I może to siła sugestii, ale pół dnia czułam charakterystyczny posmak w buzi i było mi niedobrze |
mój niedawno kupił salami sojowe i mówi, że nigdy po wyglądzie/zapachu/smaku by nie poznał gdyby sam nie kupił, że to bezmięsne
I mieliśmy ostatnio hot dogi z parówkami Polgruntu, dla mnie same są niezjadliwe, jak się do "hot doga" napcha zielska i zaleje sosem czosnkowym, i ich nie czuć dopiero są ok |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-07-10, 10:25
|
|
|
A dlaczego nie padła tutaj jeszcze kiełbasa fasolowa MartyJS?
Nie mogę znaleźć linka |
|
|
|
|
śliwka
Iw
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 22 Sie 2010 Posty: 954
|
Wysłany: 2012-07-10, 16:02
|
|
|
bronka napisał/a: | A dlaczego nie padła tutaj jeszcze kiełbasa fasolowa MartyJS?
Nie mogę znaleźć linka | hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=11245&postdays=0&postorder=asc&start=0
cytat: "Kiełbacha z czerwonej fasoli
Fasolę namoczyłam, ugotowałam - pewnie mogłaby być z puszki. Wrzuciłam do malaksera, zmiksowałam na pastę, do tego - też zmiksowane razem - pół cebuli, 2 pomidory bez skórki, sól, pieprz, majeranek, olej, jajko i dobrych parę łyżek mąki ziemniaczanej. Masę nałożyłam do szklanek (pewnie dobrze byłoby wysmarować je olejem, następnym razem tak zrobię), szklanki ustawiłam w garnku wyłożonym pieluszką tetrową, zalałam wodą do 3/4 szklanek i gotowałam - nie wiem ile, pół godziny minimum, chyba dłużej. Ostudziłam, wyjęłam ze szklanek, schłodziłam w lodówce i pięknie się pokroiło w plastry. Posypałam jeszcze zieloną czubricą."
Sama chyba zrobię. Tylko bez jajka. |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-07-11, 00:04
|
|
|
Iw, jak zrobisz wegańską wersję to daj znać jak Ci wyszla Mnie sie nie chce na razie gotować stawiam teraz głównie na surowe warzywa lub gotowane na parze, ostatnio sie nie przemeczam w kuchni |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
śliwka
Iw
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 22 Sie 2010 Posty: 954
|
Wysłany: 2012-07-11, 18:33
|
|
|
edysqa, jasne. Tylko nie mam szklanek. Muszę chyba kupić. Czy może da się w czymś innym? Nie mam pomysłu... |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-07-11, 18:59
|
|
|
ja robiiłam w kubkach. Też nie mam szklanek |
|
|
|
|
Kawonka
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 26 Maj 2011 Posty: 284
|
Wysłany: 2012-07-11, 19:06
|
|
|
W słoikach robiłam. |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-07-11, 19:13
|
|
|
jak w słoikach? Przecież się zwężają u góry. Nie miałaś kłopotu z wyjęciem? |
|
|
|
|
Kawonka
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 26 Maj 2011 Posty: 284
|
Wysłany: 2012-07-12, 00:21
|
|
|
Szczęście początkującego Z rozpędu ugotowałam w zakręconych, kiełbasa zmniejszyła objętość i po prostu wyszła.
Słoików po takim chrzanie użyłam, jeśli ma to znaczenie.
hxxp://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1280&bih=664&tbm=isch&tbnid=NiMTEuyHTn2GyM:&imgrefurl=hxxp://dziennik-konsumenta.blogspot.com/2012/01/mikado-chrzan-sarmacki-z-lidla.html&docid=9wF7GAi8EtCXdM&imgurl=hxxp://3.bp.blogspot.com/-PTG-1dkNDz8/Tw8ifxxRxTI/AAAAAAAAA8I/0SB7vAGV3Zw/s1600/Chrzan-Sarmacki.jpg&w=480&h=640&ei=7Pv9T66dM9Desgb04fWFBQ&zoom=1&iact=hc&vpx=174&vpy=124&dur=1171&hovh=259&hovw=194&tx=118&ty=147&sig=111083746771055760484&page=1&tbnh=148&tbnw=111&start=0&ndsp=19&ved=1t:429,r:0,s:0,i:68]Klik. |
|
|
|
|
|