Zupa ze świeżej kukurydzy |
Autor |
Wiadomość |
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2012-09-20, 19:52 Zupa ze świeżej kukurydzy
|
|
|
Kopiuję z tego bloga: hxxp://blogweganski.pl/zupa-krem-ze-swiezej-kukurydzy/ bo jest naprawdę pyszna.
Składniki:
4 duże kolby słodkiej kukurydzy
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
6 sporych ziemniaków
szczypiorek
świeża papryka
oliwa z oliwek
1 łyżeczka curry łagodnego
świeży imbir – ok 2 cm
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
sól
Wykonanie:
Zagotować 3,5 litra wody, dodać pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki i kukurydzę odkrojoną z kolby. Ja zwykle wkładam pionowo kolbę kukurydzy do miski i ostrym dużym nożem obkrajam kolbę z każdej strony. Gotować pod przykryciem ok 20 minut. W tym czasie przygotować przyprawy: na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przez ok 1 min obsmażać bardzo drobno posiekany imbir i czosnek, następnie dodać curry, kurkumę i kolendrę, podsmażać wszystko ok 30 sek. Przyprawy dodać do zupy, dosolić do smaku. Po ugotowaniu zmiksować i przetrzeć przez sitko. |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-09-20, 20:26
|
|
|
Po raz kolejny się przymierzam bo przepis zaintrygował ale co kupię kukurydzę, to zjadamy i nie może trafić do zupy |
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2012-09-21, 08:02
|
|
|
Robiłam tę zupę, jak dla mnie - przeszkadzają "fusy" po zmiksowaniu, ale smak jest b. fajny |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-09-21, 19:24
|
|
|
Dziś się udało, dzieć zamlaskał i poprosił o dokładkę. Wyszło gładko przy użyciu brauna. Dodatkiem był szczypiorek i grzanki czosnkowe (zmniejszyłam udział czosnku w zupie na rzecz w/w grzanek)
Wg mnie innym wariantem może być dodanie mleka kokosowego (lub robiąc bitą śmietanę płynu, który pozostał) i mielonego kuminu (nie za dużo żeby nie zdominował smaku) |
|
|
|
|
|