Twarożek wegański |
Autor |
Wiadomość |
rozmaryna
Dołączyła: 10 Sty 2012 Posty: 415 Skąd: woj. Mazowieckie
|
Wysłany: 2012-06-10, 19:48 Twarożek wegański
|
|
|
Kochani Weganie, to działa! Trzeba tylko wejść w posiadanie grzybka tybetańskiego.
Potrzebujemy:
- kefir z grzybka tybetańskiego (sojowy) -im więcej tym lepiej
- rondel
- gaza
- sitko
Wlewamy sojowy kefir z grzybka tybetańskiego do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy, ale nie gotujemy go. Wyłączamy gaz, gdy kefirek zaczyna robić takie bulwy i ogólnie się rozwarstwia. Przelewamy naszą miksturę przez wyłożone gazą sitko. Ingerujemy w masę łyżką i powodujemy odsączenie się jej. To co nam zostaje na gazie to prawdziwy WEGAŃSKI SEREK!! A to co przepłynęło przez gazę to serwatka.
Podajemy z czym tylko chcemy! Serek jest wspaniały w smaku! Jeśli planujecie zrobić go na słodko, radzę grzybka tybetańskiego zalać już słodkim mlekiem sojowym. Jeśli na ostro, lepiej zalewać domowym sojowym z odrobiną soli.
Ps. Nie wiem, czy ktoś już to wcześniej wymyślił i opatentował, ale strasznie się cieszę, że sama wpadłam na taki pomysł.
100_5751.jpg Zdjęcie zrobiłam na szybko, tuż przed tajemniczym zniknięciem :) |
|
Plik ściągnięto 405 raz(y) 83,45 KB |
|
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
Sprzedam/oddam (ciążowo, dziecięco)
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=15400 |
|
|
|
|
jagodzianka
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 03 Wrz 2011 Posty: 2731 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-06-10, 20:28
|
|
|
Ja taki robiłam, ale ze szklanki kefirku stykało ledwo na posmarowanie kanapki więc sobie odpuściłam. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
rozmaryna
Dołączyła: 10 Sty 2012 Posty: 415 Skąd: woj. Mazowieckie
|
Wysłany: 2012-06-10, 20:48
|
|
|
euridice, Nie gotujemy, tylko podgrzewamy i wyłączamy jak wygląda na to, że niedługo zacznie się gotować. Jest przepyszny! Parę dni temu oddałam znajomej część grzybolka, bo mi się rozrósł, a teraz żałuję troszkę, bo już oczami wyobraźni widzę swoją kuchnię w roli wielkiej fabryki twarożku! No nic, urośnie przecież.
jagodzianka, Mnie to nie odstrasza! Wszystko i tak robię zawsze sama, bo nie mam zaufania do produktów sklepowych, więc mnie takie numery nie zniechęcają. Poza tym seruś jest tak pyszny, że raz na jakiś czas korona z głowy mi nie spadnie jak zrobię. |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
Sprzedam/oddam (ciążowo, dziecięco)
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=15400 |
|
|
|
|
Jadłonomia
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 01 Kwi 2012 Posty: 145 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-06-11, 15:51
|
|
|
Szkoda, że cały czas nie ogarnęłam grzybka tybetańskego, chętnie bym spróbowała!
Na razie ciągle robię mój sprawdzony twarożek z tofu naturalnego zakwaszony sokiem z ogórków kiszonych |
_________________ Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.
hxxp://www.jadlonomia.com |
|
|
|
|
alton
Dołączyła: 16 Paź 2012 Posty: 1
|
Wysłany: 2012-10-16, 12:09
|
|
|
Nice post. I like it. Thanks for sharing these information. Keep it up.
|
_________________ hxxp://www.braindumps.co/1Y0-370.htm
hxxps://www.isaca.org/
hxxp://duke.edu/
hxxp://en.wikipedia.org/wiki/Brescia_University |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-10-16, 20:39
|
|
|
Oj, chętnie bym go zjadła ale grzybek którego zamrozilam, niestety sie zepsul bo rozmrozila sie niechcący zamrażarka. |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
sanderrra
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 20 Sty 2012 Posty: 222 Skąd: Opole
|
Wysłany: 2012-10-31, 22:12
|
|
|
O rany! A mi się tak właśnie tęskni za twarożkiem... Czas pomyśleć o tym grzybku! |
|
|
|
|
|