wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
przetwory z wolnowara
Autor Wiadomość
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2012-08-15, 12:06   

Uwielbiam te podłużne, mam nadzieję, że u nas też niedługo się pojawią, też bym chętnie ze 30 kg przerobiła, jak nie więcej, zobaczymy po ile będą.
I na jabłka też czekam i na brzoskwinie tanie.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2012-08-15, 17:27   

Wolnowarowe bym pasteryzowała zwłaszcza jak mają być na dłużej, są bez cukru i brak chłodnego miejsca. Ja dopiero zaczynam z wolnowarem ale jak będę na wsi zobaczę czy coś zostało z jabłkowo mieszanych i jaki stan (mam tam chłodne pomieszczenie)
kofi: brzoskwinie, nie wiem czy jeszcze będą tańsze
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-08-15, 18:22   

W zeszłym roku robiłam powidła borówkowe z wanilią w wolnowarze, nie pasteryzowałam, przechowywałam w kuchni, nie popsuły się (ostatni słoiczek właśnie zjedliśmy). To tak eksperymentalnie było, co do zasady pasteryzuję.
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2012-08-25, 09:58   

Super wychodzą te rzeczy z wolnowara. Od paru dni ciągle coś w nim jest, różne kombinacje gruszek, śliwek, jabłek, aronii, dyni... Właściwie nie trzeba słodzić, do dżemu jab-gru-dyn dodałam trochę cukru, żeby był bardziej wyrazisty.
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2012-08-25, 10:08   

Czy jak robilyscie ten dzem szwedzki to tez duzo wody wam puściły owoce. Ja robie od wczorajszego wieczora na high i ciagle zamiast dżemu mam kompot :-(
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2012-08-25, 10:47   

edysqa, chyba dużo zależy od owoców. Ja z tych samych gruszek robiłam dżem w jednym tygodniu - błyskawicznie się zagęścił, tydzień później gruszki dojrzały i też miałam kompot (ale w końcu się zrobił).
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2012-08-25, 19:42   

Taki kompot miałam wczoraj z węgierek, dość długo się odparowywały.
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2012-08-25, 19:48   

Mnie juz mijaja 24 h i ciagle kompot z drobinkami owoców.
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2012-08-25, 20:22   

edysqa, to rzeczywiście długo. Dla pewności zapytam: wolnowarujesz bez przykrycia, tak? Masz nastawione na high czy low?
Moje śliwki robiły się prawie 30 godzin.
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2012-08-25, 20:37   

dżo, mam przykryty wolnowar, a powinnam odkryc żeby lepiej odparowywalo? Mam nastawione na high. Gruszki miały duzo wody.
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2012-08-25, 20:50   

edysqa, tak, tak, musi być odkryty, to dlatego wciąż masz zupę ;-) (woda nie ma jak się wydostać).
Zasada jest mniej więcej taka: po wrzuceniu owoców przykrywasz wolnowar i nastawiasz na high na 3-4 godziny, potem odkrywasz i wolnowarujesz na low aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2012-08-25, 20:57   

dżo, dzięki Ci bardzo :-) nie doczytalam tego ;-) teraz juz odkryłam :-) co jakis czas podnosilam pokrywke, ale nie pomyslalam żeby całkowicie odkryć. Z pomidorami tez tak zrobic i innymi owocami?
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2012-08-25, 21:13   

Ja robię tylko na low, wolnowara nie odkrywam całkiem, tylko trzymam uchyloną pokrywkę i raz na jakiś czas mieszam. Chodzi o to, żeby odparowało.
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-09-08, 17:45   

Robię powidła śliwkowe i zostawiłam pokrywkę tak jak pisała Marta - przesuniętą, ale jednak częściowo przykrywającą garnek.
Wydaje mi się, że w ten sposób szybciej odparowuje (albo mam bardzo suche śliwki ;-) )

W małym robię gęsty mus jabłkowy - i tu uwaga: wykipiał! Nie zostawiajcie musu jabłkowego wychodząc z domu (mi na szczęście wykipiał przed wyjściem).
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2012-09-08, 17:58   

Gosia, super ze napisalas o tym ze kipi, bo ja zamierzam na noc wstawić mus jabłkowy :-)

Powidla zaczęłam 3 dni temu, ale miałam odkryta cala pokrywke.
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-04, 05:06   

zauważyłam, że jeśli wolnowaruje się powidła z przerwami, to robią się szybciej (tzn. krócej się je gotuje, bo czasu zajmuje to więcej)
po gotowaniu 2-3 godziny na high z pokrywką, gotuję ok.2 godzin na low z pokrywką uchyloną, potem wyłączam, po kilku godzinach włączam na godzinę i powtarzam to aż do zgęstnienia
 
 
gosssia221 

Dołączyła: 30 Lis 2012
Posty: 4
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-11-30, 18:29   

Ja wolnowaruje na taki sprzęcie hxxp://www.avengroup.pl/wolnowar-slow-cooker.html ale dopiero się uczę tworzyć. Co trzeba przyznać, że warzywka z wolnowara smakują wyśmienicie!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 14