amarantus |
Autor |
Wiadomość |
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-12-11, 17:38
|
|
|
Z samego nie, ale często dodaję mąki amarantusowej do pieczywa - ogólnie używana jest jako polepszacz, poprawia strukturę chleba. |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
Bellis_perennis
stokrotka polna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 20 Wrz 2010 Posty: 121 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-12-11, 18:02
|
|
|
Tylko, że ja chciałam upiec pieczywo bezglutenowe więc jeśli amarantus miałby być dodatkiem to tylko do mąki kuku itp.
Dodam, że nigdy nie piekłam chleba |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-12-15, 18:26
|
|
|
Bellis_perennis: pewnie za późno odpowiadam. Amarantus jest specyficzny i nie każdemu pasuje (nam nie bardzo).
Robiłam chleby bezglutenowe na zakwasach bezglutenowych (zakwasy fajnie się też sprawdzają w innych rzeczach np. placki) i trochę było na forum o tym; zerknij np.: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3050
Najbardziej nam smakowały z kukurydzianego, ryżowego, jaglanego (każdy nastawiany osobno, mieszane w cieście podobnie jak różne mąki ze zbóż bezglutenowych). Te chleby wymagają prób i wprawy (mój pierwszy córka nazwała pasztetem ). Oczywiście można wykonać również na drożdżach. Jakikolwiek wariant wybierzesz wg. mnie warto mieszać mąki, szukać własnych proporcji i smaku, eksperymentować z dodatkami. |
|
|
|
|
Bellis_perennis
stokrotka polna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 20 Wrz 2010 Posty: 121 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-12-21, 16:33
|
|
|
Nie odpisałaś za późno raz próbowałam zrobić chleb gryczany, nie wyszedł mi i się troszkę zniechęciłam. Dzięki za odpowiedź |
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2012-12-25, 09:47
|
|
|
u mnie lubia takie jogurtowe musli, na grzybie tybetanskim na sojowym, do tego pęczak, migdały, amarantus, i opcjonalnie, raczej żadko cynamon i jakiś suszony owoc, morelka, zurawina czy banan najchetniej |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
Bellis_perennis
stokrotka polna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 20 Wrz 2010 Posty: 121 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-12-26, 10:51
|
|
|
Udało mi się upiec chleb i to całkiem smaczny o dobrej konsystencji, drożdżowy. Dokładny przepis sobie zapisałam, to była improwizacja bo link do przepisów bajaderki nie działa sugerowałam się wpisami o siemieniu lnianym i proporcjach mąki w temacie który podałaś Agnieszka.
Zrobię zdjęcia i wrzucę gdzieś ten przepis (i pewnie inne które wypróbuje) dla innych bo wiem jakie są problemy z tym aby zrobić dobry chleb bezglutenowy. Ale to za jakiś czas bo nie mam chwilowo aparatu. |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-12-27, 15:44
|
|
|
Bellis_perennis: super, że się udało i czekam na przepis(y)
Szkoda, że strona bajaderki nie działa zawierała bardzo ciekawe i smaczne przepisy |
|
|
|
|
agus
Pomogła: 44 razy Dołączyła: 11 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Biała Podl./So'ton
|
Wysłany: 2012-12-27, 17:02
|
|
|
Cytat: | Szkoda, że strona bajaderki nie działa zawierała bardzo ciekawe i smaczne przepisy | Bardzo szkoda Pisałam nawet do bajaderki z prośbą o przepisy bezglutenowe z dawnego bloga. Może warto napisać do niej tak od nas i spytać, czy chciałaby jakoś te przepisy udostępnić może, bo naprawdę szkoda... |
|
|
|
|
Bellis_perennis
stokrotka polna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 20 Wrz 2010 Posty: 121 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-01-13, 19:02
|
|
|
Bezglutenowy chleb z amarantusem
2 szklanki bezglutenowej mąki schar
1 szklanka mąki z amarantusa
4 łyżki oleju
4 czubate łyżki zmielonego lnu (nie mam młynka aby sama zmielić dlatego użyłam kupionego odtłuszczonego)
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
30gram drożdży
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Resztę składników DOKŁADNIE wymieszać, dodać rozpuszczone drożdże, wyrobić na gładką masę. Uwaga ciasto się klei! Przykryć miseczkę ręcznikiem, odłożyć na 40min w ciepłe miejsce. Przełożyć do wysmarowanej olejem keksówki i piec najpierw 40min w temp 220st a potem 30min w temp 160-180st.
Daje się kroić nawet na ciepło, z wierzchu jest chrupiący a w środku miękki.
Powinien wyjść też w wersji wegan. |
Ostatnio zmieniony przez Bellis_perennis 2013-01-15, 10:56, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-01-13, 20:04
|
|
|
co to za mąka shar? |
|
|
|
|
Bellis_perennis
stokrotka polna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 20 Wrz 2010 Posty: 121 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-01-13, 21:19
|
|
|
Przepraszam, poprawiłam błąd w przepisie, chodzi oczywiście o hxxp://www.hipernet24.pl/sklep/img_items/b/457/45791.jpg]schar, to mieszanka bezglutenowa. Jak raz zrobiłam na innej to mi nie wyszło. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-01-13, 21:22
|
|
|
dziękuję za wyjaśnienie
chleb wygląda bardzo apetycznie |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2013-01-14, 21:34
|
|
|
Bellis_perennis: ładnie się prezentuje . Dziel się doświadczeniem w bezglutenowych bo wiele osób szuka i chętnie z porad korzysta. |
|
|
|
|
seminko
samosiejka
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 18 Lip 2010 Posty: 2027 Skąd: znad rzeki
|
Wysłany: 2013-01-14, 21:54
|
|
|
Bellis_perennis, it looks good |
_________________ "wiara w to,że okoliczności działają na naszą korzyść, ostatecznie sprawia, że tak jest." Chris Prentiss |
|
|
|
|
Bellis_perennis
stokrotka polna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 20 Wrz 2010 Posty: 121 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-01-15, 10:55
|
|
|
Dzisiaj sprawdzę czy na pewno wyjdzie wegański bo nie chcę robić na mleku i przepis pójdzie dalej w świat
Miałam małe przejścia z tym chlebem bo za 1 razem był dobry a później miałam problemy prawdopodobnie z powodu zbyt dużej ilości amarantusa i drożdży. Ale wg proporcji tutaj podanych wyszedł perfect
Mam jeszcze kilka pomysłów m.in na bułeczki jaglane.
Dziękuję Wam dziewczyny za uznanie, to dla mnie dobry motywator
W marketach można kupić mieszankę przypraw do chleba staropolskiego, czasami dorzucam jej troszkę, smakuje mi taki.
Ps mleko nie ma absolutnie żadnego wpływu na chleb, lepiej robić na wodzie właśnie wcinam wegańską wersję ♥ |
|
|
|
|
Mimblabla
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Sty 2013 Posty: 574 Skąd: Gryb.
|
Wysłany: 2013-05-16, 11:28
|
|
|
Wygrzebuję stary wątek, ale liczę, że może ktoś coś poradzi
Jestem po próbie samodzielnego zrobienia poppingu z amarantusa. prażyłam go na suchej patelni, część ziarenek się przeobraziła, ale znakomita większość została ziarenkami i w dodatku się przypaliła, bo za długo czekałam.
Ma ktoś jakieś praktyczne rady ? |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
Handmade mój własny, dla dzieci i nie tylko, słowem - różności!
hxxps://www.facebook.com/t.roznosci |
|
|
|
|
lucy
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 16 Wrz 2008 Posty: 95 Skąd: Silesia
|
Wysłany: 2013-05-16, 17:04
|
|
|
Mimblabla, a próbowałas taki zwykły nazwę go kaszowym? mi leży w słoiku już z 5 miesięcy i tak sobie własnie przypomniałam o nim... może bym też spróbowała go uprażyć... |
_________________
|
|
|
|
|
Mimblabla
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Sty 2013 Posty: 574 Skąd: Gryb.
|
Wysłany: 2013-05-16, 17:35
|
|
|
No właśnie taki kaszowy zwyczajny prażyłam. skacze jak popcorn, ale nie tak wysoko wiec nie potrzeba garnka zakrywać.
Część robi się taka jak kupny popping a reszta lekko się powiększa i da się ją zgryźć, ale wolałabym, żeby wszystkie robiły się "dmuchane"... |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
Handmade mój własny, dla dzieci i nie tylko, słowem - różności!
hxxps://www.facebook.com/t.roznosci |
|
|
|
|
-kreska-
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 11 Sty 2013 Posty: 320 Skąd: toruń
|
Wysłany: 2013-09-26, 17:50
|
|
|
Czy muszę gotować płatki z amarantusa wg opakowania? Czy moję z nich sobie zrobić "musli" na "surowo"? |
_________________ Przepraszam za notoryczny brak polskich znakow. Cora mi "alt" wydlubala.
hxxp://www.suwaczki.com/]hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
panikanka
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 24 Mar 2012 Posty: 888 Skąd: Toronto
|
Wysłany: 2014-04-16, 15:12
|
|
|
mam pół gara amarantusowego gluta - tzn. ugotowanego amaranta i nie wiem czy to ma tak wyglądać czy nie, bo gotowałam pierwszy raz to cudo. Czy ktoś ma pomysł jak to na jakieś ciasteczka przerobić? Miał być do obiadu jako kasza, ale jakoś mi całkiem nie podchodzi ta konsystencja... Help |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
www.wegeblw.pl
www.zdrowieodkuchni.info |
|
|
|
|
Space
Dołączyła: 25 Lut 2014 Posty: 36 Skąd: z lasu
|
Wysłany: 2014-04-24, 16:16
|
|
|
Czy płuczecie amarantus przed gotowaniem? |
|
|
|
|
inna
Dołączył: 25 Maj 2015 Posty: 1
|
Wysłany: 2015-05-25, 10:53
|
|
|
Ja amarantus płatki hxxp://sklepzezdrowiem.pl/platki_amarantusowe.html dodaję do jogurtu czy musli, bardzo fajnie smakuje i ma niesamowicie dużo właściwości odżywczych. Można też zrobić sobie batoniki łącząc amarantus i miód. |
|
|
|
|
|