Jaki sererk, serk homogenizowany? |
Autor |
Wiadomość |
osomaniak
Dołączył: 11 Gru 2012 Posty: 2
|
Wysłany: 2012-12-11, 22:35 Jaki sererk, serk homogenizowany?
|
|
|
Witajcie.
Wiele się czyta, że słynne danonki, serki danio, monte itp. są niezdrowe. Stąd do Was pytanie - jaka jest zdrowa alternatywa, jaki serek lub serek homogenizowany jest zdrowy? Gdzieś czytałem o serkach Bieluch i Bielusiach ale takich u mnie w regionie znaleźć nie można. Co polecicie innego z tego typu? |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-12-11, 22:49
|
|
|
osomaniak, zapraszamy do działu "Powitania" - jest taki zwyczaj na forum, żeby najpierw się przedstawić
Moim zdaniem im mniej przetworzony ser, tym lepiej. Czyli naturalny, normalny twaróg, taki w kostce, powiedzmy półtłusty. Można zmieszać z jogurtem (albo z niewielką ilością śmietany), rozetrzeć na gładką masę, zmielić, zblendować, dodać coś (owoce czy dżem, jeśli na słodko, przyprawy, czosnek itp. jeśli na ostro). Większość tych kupnych serków ma mnóstwo zbędnych dodatków, zagęstników itp. |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2012-12-11, 22:51
|
|
|
Akurat Bieluch o ile pamiętam nie ma żadnych dodatków, nawet soli/cukru.
Myślałam, że jest dostępny wszędzie (nie jadam, dawałam kotu czasem, u mnie jest). |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
ropuszka
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 17 Maj 2012 Posty: 576 Skąd: Wro / B-c
|
Wysłany: 2012-12-11, 22:56
|
|
|
a taki ser "mój ulubiony" - nie pamiętam czy ma jakieś dodatki (chyba nie ma - musiałabyś sprawdzić ), a nie trzeba go mielić |
|
|
|
|
AZ
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 17 Sty 2011 Posty: 353 Skąd: kielce/wrocław
|
Wysłany: 2012-12-11, 23:56
|
|
|
"mój ulubiony" nie ma żadnych dodatków. sól tylko.
ale nie sprawdzę, bo wywaliłam dzisiaj śmieci.
hxxp://kaczuszka.co.uk/thumb/moj-ulubiony-twarozek-wielun__5904903000677.jpg o ten chodzi. |
_________________ ćwicz mięśnie kegla kiedy czytasz moje posty, kiedyś mi za to podziękujesz |
|
|
|
|
adriane
Pomogła: 51 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3064 Skąd: teraz Irlandia
|
Wysłany: 2012-12-12, 00:04
|
|
|
Każdy serek homogenizowany z zasady jest niezdrowy ponieważ homogenizacja jest niezdrowa.
Oto fragment artykułu dr Andrzeja Janusa o mleku krowim.
"Proces homogenizacji polega na polega na wytwarzaniu jednolitej, trwałej mieszaniny składników nie mieszających się z sobą w warunkach normalnych, przy zastosowaniu środków mechanicznych (przyp. Encyklopedia PWN). Krótko mówiąc, polega to na rozdrabnianiu wielkocząsteczkowego białka do mniejszych jego fragmentów i tworzenia jednorodnej mieszaniny z rozdrobnionymi kuleczkami tłuszczu. Ma to na celu poprawienie walorów smakowych mleka i jego przetworów. Wydzielany przez krowę wraz z mlekiem enzym oksydaza ksantynowa, posiada dużą cząsteczkę i po spożyciu nieprzetworzonego mleka wydalana jest z organizmu z kałem. Kiedy mleko poddane zostanie procesowi homogenizacji, cząsteczki oksydazy ksantynowej stają się znacznie mniejsze, przez co wiele z nich zostaje wchłonięte z przewodu pokarmowego do krwi. Donald Ross i współpracownicy, jako pierwsi opublikowali pracę, w której zwrócili uwagę na występowanie w ogniskach miażdżycowych oksydazy ksantynowej pochodzącej z mleka krowiego. Stwierdzono zwiększoną jego aktywność w większości zmienionych miażdżycowo naczyniach układu tętniczego. Zdaniem autorów przyczynia się do powstawania stanów zapalnych tych naczyń. To właśnie wprowadzenie technologii homogenizacji mleka przyczyniło się do znacznego wzrostu śmiertelności z powodu zawałów serca. Oksydaza ksantynowa może przyczyniać się do zwężenia światła naczyń wieńcowych na wskutek ich skurczu, co z kolei może wywoływać tworzenie zakrzepów i zawału. Sfermentowane produkty mleczne znacząco różnią się od innych produktów nabiałowych pod względem ich wpływu na poziom cholesterolu we krwi."
hxxp://www.masaz-wroclaw.pl/pl,odzywianie/polecam-przepisy-na-mleko-zastepcze-smaczne-i-zdrowe,d11.html |
_________________ Ada, mama Emila 2002, Karoliny 2000 i Filipa 1991. |
|
|
|
|
gemi
Matka Polka ;)
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 30 Wrz 2008 Posty: 2460
|
Wysłany: 2012-12-12, 12:58
|
|
|
adriane, bardzo Ci dziękuję za to wyjaśnienie. Czułam intuicyjnie, że homogenizacja przetworów mlecznych jest nie ok, bo jest nienaturalnym procesem, ale nigdzie nie doczytałam o co dokładnie chodzi. |
_________________ "Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow) |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-12-12, 13:21
|
|
|
A w ogóle to jeśli ktoś jada i lubi takie serki-twarożki, to taki domowy twarożek jest ponoć jedną z najlepszych form do spożywania oleju lnianego, tzn. roztarty z twarogiem w postaci pasty jest doskonale przyswajalny. Ja właśnie tak robię - twaróg półtłusty, łyżka czy dwie oleju lnianego, trochę soli, trochę przypraw (np. zielona czubryca) i na chlebek - mniam mniam. |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
adriane
Pomogła: 51 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3064 Skąd: teraz Irlandia
|
Wysłany: 2012-12-12, 17:28
|
|
|
gemi napisał/a: | adriane, bardzo Ci dziękuję za to wyjaśnienie. Czułam intuicyjnie, że homogenizacja przetworów mlecznych jest nie ok, bo jest nienaturalnym procesem, ale nigdzie nie doczytałam o co dokładnie chodzi. |
Cieszę się, że mogłam pomóc |
_________________ Ada, mama Emila 2002, Karoliny 2000 i Filipa 1991. |
|
|
|
|
osomaniak
Dołączył: 11 Gru 2012 Posty: 2
|
Wysłany: 2012-12-12, 23:38
|
|
|
Nie chodziło mi o serki kanapkowe tylko deserowe Dlatego też pytam o zdrowe alternatywy dla danio, danonków, monte. A wielu podaje tu właśnie kanapkowe.
To są jakieś alternatywy dla danio, danonków, monte itp. ? |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-12-13, 08:39
|
|
|
zmiksowana z owocami kasza jaglana |
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2012-12-13, 08:42
|
|
|
w sezonie letnim (tofu wychładza) zmiksowane naturalne tofu z mleczkiem migdałowym i owocami
albo twarożek migdałowy czy z nerkowców czy słonecznikowy z owocami suszonymi
albo awocado zmiksowane z karobem, słodem ryżowym i esencją waniliową |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2012-12-13, 20:13
|
|
|
osomaniak napisał/a: | jaka jest zdrowa alternatywa |
niejedzenie serków |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-12-13, 20:23
|
|
|
osomaniak, to samo, tylko np. zmiksowane z owocami. |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
Poli
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 07 Mar 2011 Posty: 1315 Skąd: Dania
|
Wysłany: 2012-12-14, 22:59
|
|
|
osomaniak kup naturalny jogurt , czy to bedzie roslinny czy zwykly i zmiksuj w domu z owocami, aby byl slodszy dorzuc suszonych owocow i takze zmiksuj , ewentulanie miod jesli jadacie . |
_________________
|
|
|
|
|
liquorice
Dołączyła: 14 Maj 2012 Posty: 28 Skąd: Myszyniec
|
Wysłany: 2016-01-22, 13:42
|
|
|
Przepis z bloga cookingforemily.pl
Serek jaglany z nerkowcami i truskawkowym sosem
Serek z orzechów nerkowca i kaszy jaglanej, podany z sosem truskawkowym
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
⅔ szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka ryżowego
⅔ szklanki orzechów nerkowca
350 g jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu albo syropu z agawy (lub więcej – do smaku)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sos truskawkowy:
½ kg truskawek
2 łyżki miodu
Instructions
Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić na całą noc.
Kaszę jaglaną włożyć do garnka i prażyć na małym ogniu przez ok 5-7 minut, mieszając często. Następnie zalać mlekiem. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie całe mleko ( ok 15-20 min), nie mieszać tylko sprawdzać czy jest jeszcze płyn – w razie potrzeby dodać mleka. Ugotowaną, miękka kaszę ostudzić.
Orzechy odsączyć a następnie zmiksować na gładko. Do orzechów dodać kaszę, jogurt, miód i ekstrakt waniliowy – całość razem zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dosłodzić. Przełożyć do słoiczków.
Truskawki zagotować z miodem. Przegotować ok 5 minut aż puszczą sok a następnie zblendować. Gotować kolejne 10 -15 minut aż sos zgęstnieje.
Lekko przestudzony sos wyłożyć na wierzch słoiczków. |
_________________ hxxp://malomiasteczkowaa.blogspot.com |
|
|
|
|
|