wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Orkiszowy piernik z jabłkami i bakaliami
Autor Wiadomość
Katioczka 


Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 15 Kwi 2010
Posty: 1494
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-16, 23:39   Orkiszowy piernik z jabłkami i bakaliami

Składniki:

2 szkl. mąki orkiszowej
3/4 szkl. miodu lub słód/cukier brązowy/inne
1 szkl. mleka sojowego/zbożowego lub wody
1/3 szkl. oleju
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika (niekoniecznie)
łyżka cynamonu (koniecznie!)
2 płaskie łyżeczki sody
2 średnie jabłka
bakalie-ja najczęściej daję rodzynki i płatki migdałów

Nastawić piekarnik na 190 st., lub trochę mniej,
jeśli pieczecie na termoobiegu. Rodzynki zalać wrzątkiem.
Obrać jabłka, pokroić w kostkę, wsypać do miski i wymieszać
z odrobiną gałki muszkatołowej i imbiru.
Wymieszać mąkę, miód, mleko, olej, kakao, przyprawy, sodę.
Kiedy jabłka "przejdą" przyprawami, wymieszać je z ciastem, dodać bakalie.
Przełożyć ciasto do wyłożonej pergaminem formy.
Piec ok. 40 minut (w termoobiegu krócej, jakieś 20-25 min.)

Robiłam jeszcze w wersji z truskawkami, śliwkami, malinami.
Za każdym razem pyszne!
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=420918#420918]made by Katioczka
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-17, 07:12   

Katioczka, to jest to ciasto, które zrobiłaś do rosy, prawda? Pyszne było! Fajnie, że wpisałaś przepis :-)
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2010-12-17, 07:21   

dzięki za przepis :-)
lubię takie zimowe ciasta (moja opona również ]:-> )
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2010-12-17, 07:55   

Aisha, czy ty nie pisałaś że masz problemy ze wzrokiem? ;-)
może byłam zamaskowana, ale opona jest i ma się dobrze :mrgreen:
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
zojka3

Pomógł: 30 razy
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 1916
Wysłany: 2010-12-17, 12:01   

roska, z taką osobowością to Ty możesz mieć pięć opon i nikt nie zauważy :-P

A ciacho jest silnym kandydatem na zmaterializowanie się na święta!
 
 
lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2010-12-17, 12:34   

rosa, na zdjęciach widziałam na sportowo ubrana młodą mamę, a nie jakieś tam oponki :-D a jak masz to się nie chwal, bo nie widać :-D (nie prowokuj ;-) bo zaczniemy se wirtualnie oglądać oponki i zobaczymy kto ma większą, ha :mryellow: ).

ciasto ciekawe i wypróbuję na pewno :-)
 
 
daria 


Pomogła: 29 razy
Dołączyła: 19 Lis 2007
Posty: 4783
Wysłany: 2010-12-17, 12:44   

mniam :mryellow:
_________________
wariatka!
 
 
sweet cherry 


Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 18
Skąd: za górami za lasami
Wysłany: 2013-01-31, 22:26   

Mam pytanie do osób, które robiły to ciasto: jakiej mąki orkiszowej użyłyście - pszennej czy razowej? Czy to ciasto jest raczej takie miękkie-wilgotne, czy może bardziej sucho - kruche... akurat z samej orkiszowej nigdy żadnego ciasta nie piekłam dlatego do końca nie wiem czego się spodziewać ;) I w jakiej blaszce? Takiej "tradycyjnej" prostokątnej czy może w keksówce?
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2013-02-01, 13:02   

sweet cherry napisał/a:
jakiej mąki orkiszowej użyłyście - pszennej czy razowej?


maka orikosza to orkiszowa, a pszenna to pszenna

miało być chyba białej czy razowej ;-)

używam orkiszowej razowej i wszystko mi pięknie wychodzi
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
sweet cherry 


Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 18
Skąd: za górami za lasami
Wysłany: 2013-02-01, 20:11   

dort napisał/a:
sweet cherry napisał/a:
jakiej mąki orkiszowej użyłyście - pszennej czy razowej?


maka orikosza to orkiszowa, a pszenna to pszenna

miało być chyba białej czy razowej ;-)

używam orkiszowej razowej i wszystko mi pięknie wychodzi


Tak dort, chodziło mi oczywiście o orkiszową białą i razową, pomyliłam się;) dzięki, na początek pewnie wypróbuję pół na pół i zobaczymy co mi z tego wyjdzie
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2013-02-01, 20:31   

w takim razie życzę dobrej zabawy z eksperymentowaniem i smacznego :-D
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 12