wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak szkodzi rafinowany cukier ?
Autor Wiadomość
krzysztof

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 259
Wysłany: 2013-01-07, 23:09   Jak szkodzi rafinowany cukier ?

Cześć :-o

Kilka sporych fragmentów z książki "Sugar Blues" Williama Duftiego
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=475808#475808

Co godne podkreślania o jego wpływie na zdrowie zaczynają mówić publicznie dość znaczące osoby w świecie lekarskim/ medycznym jak np.: prof Robert H. Lustig, MD.
Robert H. Lustig,jest profesorem pediatrii Zakładzie Pediatrii Endokrynologii Uniwersytetu Kalifornijskiego i bada m.in. szkody wyrządzone przez słodkie pokarmy w odniesieniu do zdrowia człowieka .
Jest także dyrektorem programu zdrowotnego oceny wagi dzieci i młodzieży prowadzonego na Uniwer. w S.F. ramach programu WATCH .
Sylweta profesora i publikacje
hxxp://profiles.ucsf.edu/ProfileDetails.aspx?Person=5291002

Is Sugar Toxic?
hxxp://www.nytimes.com/2011/04/17/magazine/mag-17Sugar-t.html?pagewanted=all

Wykład Lustiga Sugar: The Bitter Truth
hxxp://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM
<object width="420" height="315"><param name="movie" value="hxxp://www.youtube.com/v/dBnniua6-oM?hl=pl_PL&version=3"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="hxxp://www.youtube.com/v/dBnniua6-oM?hl=pl_PL&version=3" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

:-o
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-23, 14:17   

"Osobom, które mają wątpliwości jakoby cukier działał kwasotwórczo w organizmie polecam przeczytać jakikolwiek podręcznik do biochemii lub fizjologii zamiast trolować na blogu. Owszem cukier działa kwasotwórczo w jamie ustnej, dlatego trzeba dzieci uczyć higieny zębów i paszczy. Natomiast w organizmie glukoza i fruktoza są utleniane do dwutlenku węgla, a ich produkty przemiany (kwas pirogronowy) są niezbędne do usuwania ciał ketonowych pochodzących z metabolizmu tłuszczów i białek, które to właśnie powodują zakwaszenie organizmu. Zakwaszenie, a co za tym idzie ubytek wapnia z organizmu, wiąże się nie z cukrem, tylko cukrzycą, czyli stanem, kiedy komórki nie mogą spalać glukozy, tylko zużywają kwasy tłuszczowe i aminokwasy.
Natomiast nietolerancja fruktozy występująca u części dzieci, nie jest powodem, dla którego nikomu nie wolno jeść cukru, miodu czy syropu z agawy w moderowanych ilościach i z zachowaniem zasad higieny żywienia."
stąd hxxp://pinkcake.blox.pl/2013/02/Czekoladowy-tort-dla-alergika-bez-jajek-i-bez.html

wydaje mi się, że autorka jet biochemikiem, ale mogę się mylić
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 13