krzysztof
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Posty: 259
|
Wysłany: 2013-01-07, 23:09 Jak szkodzi rafinowany cukier ?
|
|
|
Cześć
Kilka sporych fragmentów z książki "Sugar Blues" Williama Duftiego
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=475808#475808
Co godne podkreślania o jego wpływie na zdrowie zaczynają mówić publicznie dość znaczące osoby w świecie lekarskim/ medycznym jak np.: prof Robert H. Lustig, MD.
Robert H. Lustig,jest profesorem pediatrii Zakładzie Pediatrii Endokrynologii Uniwersytetu Kalifornijskiego i bada m.in. szkody wyrządzone przez słodkie pokarmy w odniesieniu do zdrowia człowieka .
Jest także dyrektorem programu zdrowotnego oceny wagi dzieci i młodzieży prowadzonego na Uniwer. w S.F. ramach programu WATCH .
Sylweta profesora i publikacje
hxxp://profiles.ucsf.edu/ProfileDetails.aspx?Person=5291002
Is Sugar Toxic?
hxxp://www.nytimes.com/2011/04/17/magazine/mag-17Sugar-t.html?pagewanted=all
Wykład Lustiga Sugar: The Bitter Truth
hxxp://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM
<object width="420" height="315"><param name="movie" value="hxxp://www.youtube.com/v/dBnniua6-oM?hl=pl_PL&version=3"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="hxxp://www.youtube.com/v/dBnniua6-oM?hl=pl_PL&version=3" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-02-23, 14:17
|
|
|
"Osobom, które mają wątpliwości jakoby cukier działał kwasotwórczo w organizmie polecam przeczytać jakikolwiek podręcznik do biochemii lub fizjologii zamiast trolować na blogu. Owszem cukier działa kwasotwórczo w jamie ustnej, dlatego trzeba dzieci uczyć higieny zębów i paszczy. Natomiast w organizmie glukoza i fruktoza są utleniane do dwutlenku węgla, a ich produkty przemiany (kwas pirogronowy) są niezbędne do usuwania ciał ketonowych pochodzących z metabolizmu tłuszczów i białek, które to właśnie powodują zakwaszenie organizmu. Zakwaszenie, a co za tym idzie ubytek wapnia z organizmu, wiąże się nie z cukrem, tylko cukrzycą, czyli stanem, kiedy komórki nie mogą spalać glukozy, tylko zużywają kwasy tłuszczowe i aminokwasy.
Natomiast nietolerancja fruktozy występująca u części dzieci, nie jest powodem, dla którego nikomu nie wolno jeść cukru, miodu czy syropu z agawy w moderowanych ilościach i z zachowaniem zasad higieny żywienia."
stąd hxxp://pinkcake.blox.pl/2013/02/Czekoladowy-tort-dla-alergika-bez-jajek-i-bez.html
wydaje mi się, że autorka jet biochemikiem, ale mogę się mylić |
|