Wapń na diecie wegańskiej - źródła |
Autor |
Wiadomość |
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2012-09-30, 21:52
|
|
|
Z tymi danymi odnośnie ilości wapnia w sezamie jest coś nie tak. Od zawsze wiedziałam i trzymałam się wersji, że wapń ma ponad 1000 mg wapnia, a jakiś czas temu znalazłam w fachowej literaturze (wykorzystywanej przez dietetyków i żywieniowców) pt. " Tabele składu i wartości odżywczej żywności" ilość 114.
Nie mam gdzie tego zweryfikować a jestem bardzo ciekawa jak jest naprawdę. |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2012-09-30, 22:34
|
|
|
dżo napisał/a: | wapń ma ponad 1000 mg wapnia | Sezam?
hxxp://lubimyczytac.pl/ksiazka/98827/nasze-zdrowie-poradnik-dla-calej-rodziny - tu piszą, że 1500 na 100 gramów. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
an
spec od łudzenia się
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 12 Lip 2008 Posty: 1316
|
Wysłany: 2012-09-30, 22:44
|
|
|
Cytat: | unhulled sesame seeds offer more calcium than hulled sesame seeds. However, this calcium oxide is less readily absorbed by the body. |
Read more: Hulled Vs. Unhulled Sesame Seeds | eHow.com hxxp://www.ehow.com/about_5479910_hulled-vs-unhulled-sesame-seeds.html#ixzz27zIaoErB
hxxp://www.ehow.com/about_5479910_hulled-vs-unhulled-sesame-seeds.html |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2012-09-30, 22:47
|
|
|
an, ale przetłumacz, proszę. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
an
spec od łudzenia się
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 12 Lip 2008 Posty: 1316
|
Wysłany: 2012-09-30, 23:14
|
|
|
Przepraszam : >
Niełuskany sezam ma więcej wapnia niż łuskany, jednak to tlenek wapnia gorzej przyswajalny przez organizm |
|
|
|
|
krzysztof
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Posty: 259
|
Wysłany: 2013-01-13, 11:50 Re: Wapń na diecie wegańskiej - źródła
|
|
|
WITAM
Gdy chodzi o sezam warto wybierać rożne jego odmiany
hxxp://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=5164#130052
Mniej lub bardziej zapomniana żywność bogata w wapń zaliczana do dobrych , bardzo dobrych i doskonałych źródeł wapnia, którą warto wykorzystywać w/do codziennych posiłków ( zdecydowana większość jest tez nafaszerowana innymi minerałami itd.) :
Cynamon sproszkowany 2łyżeczki ok. 50 mg ( 100ok. 1000 mg )
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/180/2
Pomarańcz średni owoc o wadze ok.130 g to ok 52mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1966/2
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1968/2
Koperek suszony 2 łyżeczki to ok. 60 mg ( dodatkowo napompowany magnezem , żelazem , fosforem , 1784 mg w 100gr )
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/187/2
Suszone nasiona kopru 1 łyżka stołowa to ok. 100 mg ( j.w napompowany różnościami 1516 mg w 100g )
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/186/2
Surowy świeży koperek to 208 mg w 100 g
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/214/2
Melasa czarna ( Blackstrap Molasses )2 łyżeczki ok.13-14g to117,56 mg wapnia ( z tym ,że rożne źródła podają inny poziom co ma związek z stopniem zagęszczenia melasy jaką analizowano)
hxxp://nutrition.indobase.com/articles/blackstrap-molasses-nutrition.php
Kminek 1 łyżeczka 39 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/184/2
Rzepa zielenina gotowana 1 filiżanka ok.200mg ( jest bogata nie tylko w wapń -turnip green )
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2704/2
surowa 1 szklanka posiekana to 105 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2703/2
Różne odmiany kapusty niegłowiastej tzw. Collard Greens-1 filiżanka gotowanych to ok. 266 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2411/2
surowa -100gr ok 145 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2410/2
Seler gotowany 1 szklanka ok 40-60 mg ( pokrojony w kostkę )
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2397/2
surowy 100 g ok.40
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2396/2
Nasiona selera 1 łyżeczka to ok. 35 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/177/2
Burak liściowy surowy zwany boćwiną ( ale to nie to samo co młode liście buraka zwyczajnego )ok.101 mg w filiżance gotowanej
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2400/2
surowa 100g 51 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2399/2
Goździki mielone ok. 2 łyżeczki 27 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/181/2
Sałata rzymska ok.31 mg w dwóch szklankach
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2475/2
Nasiona kolendry - popularna u nas przyprawa , zioło ok 30,w dwóch łyżeczkach
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/183/2
Por surowa 1 szklanka ok. 52 mg.
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2470/2
100 gr. parowanej , ew ugotowanej ok. 30 mg (pod warunkiem ,że wykorzysta się też wodę spod gotowania - przenikanie związków do wody)
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2471/2
Brukselka 1 szklanka surowej ok.37 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2362/2
Gotowana - 100 gr.ok.36 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2363/2
Zielona fasolka szparagowa 1 szklanka surowego ok.37
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2341/2
gotowana 1 szklanka to ok. 55mg.
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2342/2
Czosnek surowy 28g. to ok.50 wapnia
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2446/2
Szparagi 1 szklanka surowych ok. 32.
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2311/2
gotowane 1 szklanka ok 32 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2316/2
suszone zioła
Bazylia suszona 2łyżeczki ok.60 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/173/2
Tymianek 2łyzeczki ok.53 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/211/2
Oregano 2 łyżeczki ok.57 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/197/2
Majeranek ok.2 łyżeczki 30 - 40 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/193/2
Kto ma dostęp to także warzywa morskie ćwierć szklanki to ok. 33 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2316/2
Także kto ma dostęp do kapusty sitowej tzw. mustard greens ( poniżej zdjęcie )
hxxps://www.google.pl/search?q=Mustard+Greens&hl=pl&client=firefox-a&hs=Ww4&rls=org.mozilla:pl:official&prmd=imvnse&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=E8-oUKasFs-Lswbsh4HwDQ&ved=0CCAQsAQ&biw=1024&bih=629
gotowana 1 szklanka to ok. 104 mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2490/2
surowa 1 szklanka to ok.57.mg
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2489/2
Jak widać jest w czym wybierać ,przebierać ,wymyślać i komponować najróżniejsze ciekawe dania bez ciągłej presji lobbysty mlecznego ( gdzieś tam pojawiającej się w głowie, zwłaszcza u młodych stażem bądź wiekiem wegan ) oraz strachu o jakieś tam niedobory .
|
|
|
|
|
Alispo
Pomogła: 127 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5941 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-02-06, 10:24
|
|
|
Chyba nie bylo o wodzie mineralnej,a niektore sa dobrym zrodlem. |
_________________ facebook.com/dtogon |
|
|
|
|
jarzynajarzyna
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 11 Sie 2010 Posty: 2549
|
Wysłany: 2013-02-06, 10:42
|
|
|
np. staropolanka magnezowo-wapniowa, jest na niej napisane nawet, żeby nie pić >1l dziennie. tylko strasznie niedobra.
można podawać dziecku rok i 4 miechy mleczko makowe? |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2013-03-11, 14:39
|
|
|
Mąka z żołędzi : Wapń 740 mg/kg |
|
|
|
|
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2013-03-11, 15:57
|
|
|
Nie wiem jak to się dzieje (a wątku nie czytałam jeszcze dokładnie, przyznaję), ale wydawało mi się, że nie dostarczam dzieciom tyle wapnia ile się zaleca, a mimo to w ostatnim badaniu u Nata wyszedł poziom ponad normę. |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2013-03-11, 16:19
|
|
|
priya, a jakie robiłaś badania? |
|
|
|
|
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2013-03-11, 16:29
|
|
|
bronka, miał między innymi właśnie poziom wapnia, magnezu i potasu we krwi. Wapń i magnez wyszły ponad normę. Czy to miarodajne? |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2013-03-11, 16:37
|
|
|
priya, to chyba dość skomplikowana sprawa... hxxp://www.labtestsonline.pl/tests/wapn.html?tab=3 Tu też są różne rzeczy na ten temat hxxp://diagnostyka.wieszjak.pl/elektrolity
Gdzie indziej piszą o całodobowej zbiórce moczu i badaniu poziomu wydalanego wapnia. Ale może np. akurat mało pił i stąd większe stężenie we krwi? Podajesz witaminę D? |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
agnesik12
Dołączył: 26 Cze 2013 Posty: 18
|
Wysłany: 2013-07-23, 13:23
|
|
|
Bardzo ciekawe informacje. Zastanawiam się nad tym makiem. Ileż on ma wapnia. Co z niego robicie i jak często?
Pozdrawiam,
Agnieszka |
|
|
|
|
|