|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
wegańskie bezy |
Autor |
Wiadomość |
Maple Leaf
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2013-03-23, 17:29
|
|
|
gosia_w napisał/a: | Tą pianę (bez pieczenia) można używać do nadania lekkości deserom (np. mieszać z bitą śmietaną kokosową), jako piankę do czekolady pitnej itp. |
Ja zrobiłam krem do ciasta a'la mus z masła orzechowego. Chciałam zrobić to na podobnej zasadzie, jak robi się Swiss Meringue Buttercream, czyli najpierw ubiłam gluta z cukrem, a jak był sztywny, zaczęłam dodawać porcjami masło orzechowe w temp. pokojowej. W smaku super i konsystencja też bardzo fajna- wyszedł rzeczywiście mus, lekki, z widocznymi pęcherzykami powietrza. Tylko jednak podchodził po czasie wodą Może wina gluta, może za krótko gotowałam... Czyli jeszcze muszę to dopracować, ale myślę, że zmierzam w niezłym kierunku
A myślicie, że ten glut ubije się na ciepło? |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-03-23, 19:36
|
|
|
Autorka receptury pisze na blogu, że trzeba go zużyć szybko po przygotowaniu, bo się woda oddziela, więc Twój glut był w porządku A nie oklapło po wymieszaniu z masłem orzechowym?
Znalazłam info, że autorka nie wstawia do lodówki, miksuje taki ostudzony do temp. pokojowej. |
|
|
|
|
Maple Leaf
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2013-03-23, 20:47
|
|
|
gosia_w, o dziwo nie opadł, a nie obchodzilam się z nim szczególnie delikatnie. Cały czas mieszalam mikserem, a masło wrzucilam na 3 razy, szybko zmiksowalam i wstawilam do lodówki. Następnym razem spróbuje wykorzystać zaraz po ugotowaniu kusi mnie jeszcze zrobienie musu czekoladowego |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2014-01-09, 08:04
|
|
|
Bezy wychodzą świetne , piekłam je kilka razy i rewelacja , smak cukrowej waty , moja mała siostrzenica lat 6 bardziej je lubi niż te zwykłe ,a dziecko teoretycznie mięsożerne ,ale z zadatkami na wegankę wręcz bo z moją druga siostrzenic, weganką na równi wcinają takie rarytasy jak glony(na surowo!!!!!!!!!!), awokado, nerkowce , owoce prosto z krzaczka, tofu prosto z opakowania
Kochani marzą mi się wegańskie ptysie dla wegańskiej siostrzenicy , bo bardzo je lubiła jak była tylko wegeterianką, znalazłam dwa przepisy , jeden wegański , drugi bez jajek ,ale chyba łatwo przerobić , może ktoś piekł jakieś i ma sprawdzony przepis?
a te dwa to te
hxxp://www.maplespice.com/2009/09/vegan-cream-puffs.html
hxxp://priyaeasyntastyrecipes.blogspot.com/2013/08/eggles-choux-with-eggless-chocolate.html
jest szansa na powodzenie? i tą gumę ksantowa jakbym ominęła to klapa? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|