wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Płatki ziemniaczane-niekoniecznie wegańskie,weget.
Autor Wiadomość
krzysztof

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 259
Wysłany: 2013-04-03, 21:54   Płatki ziemniaczane-niekoniecznie wegańskie,weget.

Cześć :-o

Płatki ziemniaczane są powszechnie wykorzystywane w piekarnictwie i w rożnej innej przetworzonej żywności jako dodatek - warto czytać etykiety .
hxxp://www.platkiziemniaczane.pl/receptury.html
Cytat:
Płatki ziemniaczane są produktem znanym i stosowanym od wielu lat w różnych gałęziach przetwórstwa, jako dodatek uszlachetniający, niezbędny w wielu produkowanych asortymentach przetworzonej żywności.
Od bardzo dawna stosowano dodatek ziemniaków jako szczególny, naturalny "ulepszacz" pieczywa powodujący znaczne wydłużenie okresu jego świeżości...
...dodatek 3% płatków ziemniaczanych w stosunku do mąki daje w efekcie ponad 7% wzrostu wydajności,
a także skraca czas fermentacji o 20 - 30 %.
Tak uzyskane pieczywo jest bardziej pulchne i dłużej świeże...
Wykorzystywane są także w gotowych recepturach do :
Cytat:
Chleb wiejski...
Chleb żytni wileński...
Chleb żytni staropolski...
Chleb wiejski...
Chleb pułtuski...
Chleb pszenny mokotowski...
Chleb wilanowski...
Chleb wilanowski...
Chleb mieszany słonecznikowy...

Ogólnie produkt nafaszerowany dodatkami niekoniecznie wegańskimi , weget. - trzeba pytać producenta i uwierzyć na słowo - o ile ktoś raczy się wyrobami z dodatkiem pł.ziemniaczanych .
SPECYFIKACJA WYROBU
hxxp://www.jantar.slupsk.pl/zpz_stolon/platki_ziemniaczane/
Cytat:
Produkt :
Płatki ziemniaczane standard
Opis:
Płatki ziemniaczane wyprodukowane z jadalnych odmian ziemniaków
Składniki:
Ziemniaki min. 99%
Emulgator: monoglicerydy kwasów tłuszczowych E 471 max 0.5 %
Stabilizatory: difosforan disodu E 450(i) max. 0,1%, kwas cytrynowy E 330 max. 75 ppm
Substancje konserwujące: SO2 E 221, E 222 max 200 ppm

Chodzi oczywiście o nieszczęsne mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych w tym przypadku o e471
hxxp://www.food-info.net/pl/e/e471.htm
Cytat:
Pomimo, że w produkcji E471 wykorzystywane są głównie oleje roślinne, zdarza się, że stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe). Niektóre grupy jak np. weganie, Muzułmanie czy Żydzi muszą unikać tych produktów. Jedynie producent tych dodatków może udzielić dokładnych informacji na temat pochodzenia kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego i zwierzęcego są chemicznie identyczne.

Temat z forum :
Co z E471?
hxxp://forum.empatia.pl/viewtopic.php?p=10759#p10759

:->
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 13