Ciecierzyca - królowa strączków |
Autor |
Wiadomość |
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2007-12-15, 20:31 Ciecierzyca - królowa strączków
|
|
|
kocham, kocham, kocham
-zwyczajnie ugotowaną z kurkumą
-falafel
-pakorę
A Wy? |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
|
pao [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-15, 20:33
|
|
|
ano królowa
ja lubię taką podgotowaną lekko chrupiącą
no i oczywiście w paście wasabi |
|
|
|
|
Lady_Bird
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2077 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2007-12-15, 20:35
|
|
|
falafle rulezzz |
|
|
|
|
martka
Pomogła: 88 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 3822 Skąd: UK
|
Wysłany: 2007-12-15, 20:55
|
|
|
i hummus |
|
|
|
|
magdusia
Pomogła: 42 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 1992 Skąd: HRLM
|
Wysłany: 2007-12-15, 21:03
|
|
|
ja właśnie zrobiłam ciecierzycowe kiełki,macie sposób na fajne ich przyrządzenie? |
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein |
|
|
|
|
frjals
ískalt tófa
Pomogła: 23 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1706 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2007-12-15, 21:31
|
|
|
martka napisał/a: | i hummus |
o to, to! |
_________________
|
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2007-12-15, 22:37 Re: Ciecierzyca - królowa strączków
|
|
|
Karolina napisał/a: | kocham, kocham, kocham
-zwyczajnie ugotowaną z kurkumą
-falafel
-pakorę
A Wy? |
Także samo.
Dzisiaj była z kapustą czerwoną. Pyszna!
Chciaż Danielowi hummus już się z lekka przejadł. |
|
|
|
|
bodi
lucky lucky me :)
Pomogła: 91 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 4234 Skąd: UK
|
Wysłany: 2007-12-15, 23:09
|
|
|
ja uwielbiam pastę cieciorkową z ogórkiem kiszonym, jutro będzie, cieciora już się moczy |
_________________
|
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2007-12-15, 23:25
|
|
|
bodi napisał/a: | ja uwielbiam pastę cieciorkową z ogórkiem kiszonym, jutro będzie, cieciora już się moczy |
Mmmm, pyszna jest z ogórkiem... Też ją lubię |
|
|
|
|
kasienka
Pomogła: 123 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 8362 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2007-12-15, 23:49
|
|
|
Nie robiłam z ogórkiem, jak to?
hummus uwielbiam...i to jedyna pasta, którą zjada Zuzia Samą cieciorkę tez lubię do chrupania, albo ze szpinakiem. Falafele też są super. Dla mnie przegrywa tylko z soczewicą, z powodu trudniejszej obróbki |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2007-12-15, 23:52
|
|
|
A ja wolę soczewicę |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
Kreestal
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1497 Skąd: Oxford
|
Wysłany: 2007-12-15, 23:56
|
|
|
Lily napisał/a: | A ja wolę soczewicę |
Lily, czytasz mi w myślach. Dokładnie to samo miałam napisać Przygotowanie krócej trwa. |
|
|
|
|
zojka3
Pomógł: 30 razy Dołączył: 21 Cze 2007 Posty: 1916
|
Wysłany: 2007-12-16, 08:23
|
|
|
A mnie boli po ciecierzycy brzuch i też wolę soczewicę |
|
|
|
|
pao [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-16, 09:58
|
|
|
dla mnie ciecierzyca i soczewica czerwona to podstawa |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2007-12-16, 11:24
|
|
|
Nie wiem dlaczego czasem jest miękka i rozpływa się w ustach, a czasem twarda mimo długiego gotowania. Też tak macie? |
|
|
|
|
kasienka
Pomogła: 123 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 8362 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2007-12-16, 19:00
|
|
|
puszczyk, może zależy która? Ostatnio nie mogłam znaleźć tej, co lubię, i kupowałam taka mniejszą...ona nie była zbyt dobra |
|
|
|
|
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2007-12-16, 19:31
|
|
|
Bardzo ją lubimy. Przekonałam się, że warto ją gotować z przerwą. Trochę pogotować, odstawić. Po jakimś czasie znowu gotować. Żeby była miękka podczas jedzenia musi być gotowana tak długo, aż prawie się rozpada, inaczej jest w potrawie twardawa. Zawsze gotuję z kawałkiem kombu.
Jest dla mnie tak uniwersalna, że można z niej zrobić wszystko. |
|
|
|
|
ań
Berserk fan
Pomogła: 90 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 6991
|
Wysłany: 2007-12-16, 21:04
|
|
|
my najbardziej lubimy po prostu z masłem! Ale hummus tez zajadam pasjami! Generalnie staram się by zawsze była w kuchni bo jest super. Kupujemy u tego samego dziadka na targu, Ona ma przeróżne strączki na wagę i zawsze pyszne |
_________________ Jag 2004; Lefo 2008; Dobr 2012 |
|
|
|
|
quatrolibro
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 324 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2007-12-17, 00:06
|
|
|
pao napisał/a: |
dla mnie ciecierzyca i soczewica czerwona to podstawa |
dla mnie też na trzecim miejscu jest zielona soczewica, reszty strączkowych mógłbym nie jeść
cieciorka + oliwa z oliwek + kasza kukurydziana
cieciorka + oliwa z oliwek + ryż
cieciorka + oliwa z oliwek + makaron + czosnek + oregano
humus + chleb
właśnie się moczy i będzie jutro |
_________________ nie mam podpisu |
|
|
|
|
Capricorn
2radical4u
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 6526
|
Wysłany: 2007-12-17, 00:14
|
|
|
ciecierzyca ugotowana, podsmażona z pomidorami (na cząstki), papryką (w paski), makaronem muszelki (wcześniej ugotowanym), można jeszcze czosnku dodać, i co tam komu pasuje, jak kto używa, to posypać żółtym serem. Odjazd!
A ja strączkowych jeszcze nie mogę, buuuuuuu..... |
_________________ this is the strangest life I've ever had...
Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę. |
|
|
|
|
pao [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-17, 09:08
|
|
|
Cytat: | dla mnie też na trzecim miejscu jest zielona soczewica, reszty strączkowych mógłbym nie jeść |
zatem mamy dokładnie takie same preferencje strączkowe
no jeszcze zielony groszek jest pyszny |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2007-12-17, 09:18
|
|
|
Ja jeszcze lubię taką duuużą fasolę: mamut się nazywa.
A ze świeżych - najbardziej taką fioletową w płaskich strąkach (która zielenieje podczas gotowania ) |
|
|
|
|
pao [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-17, 09:21
|
|
|
jeszcze fasolka azuki ale i tak pierwsza 3 wygrywa |
|
|
|
|
dort
Pomogła: 56 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2569 Skąd: okolice
|
Wysłany: 2007-12-20, 11:35
|
|
|
Karolina ty lepiej napisz ja robisz te falafle, na Mikołajkach znikneły bardzo szybko, dzieciaki brały po kilka kulek na raz
ja probowałam robic po powrocie do domu i nie wyszly mi takie dobre, może błedem było smażenie w frytkownicy |
_________________ syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r. |
|
|
|
|
pao [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-20, 11:38
|
|
|
te karolinowe falafele doskonale sie komponują z sezamkami bajaderki bartek jadł oba a raz |
|
|
|
|
|