wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
mąka razowa a mąka graham
Autor Wiadomość
majster525

Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 16
Wysłany: 2010-02-26, 08:49   

Większość składników popiołu znajduje się w okrywie owocowo nasiennej. A mąka z pełnego przemiału oznacza że mlemy całe ziarno, łącznie z tą okrywą. Bo jeżeli ją oddzielimy otrzymamy mąkę jasną o niskiej popiołowości. A z jakiej literatury korzystasz?
 
 
Arielka.v 


Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 27 Sie 2009
Posty: 525
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-06-29, 11:29   

Wydaje mi się iz ten temat jest najbardziej odpowiedni do tego pytania.
A mianowicie:
mam zrobić ciasteczka z mąki razowej.
Wszystko byłoby ok, gdyby w przepisie ilośc mąki była podana w szklankach, łyzkach, itp.
Niestety jest podana wagowo a ja nie mam wagi.
Jak wpisuję w internecie przelicznik wagowy to wyświetla mi się tylko mąka pszenna biała.
W związku z tym moje pytanie czy mąka pszenna biała ma dokładnie taką samą wagę jak maka pełnoziarnista czy ta druga jest cięższa?
Chodzi mi o to czy np. łyżka mąki białej wazy tyle samo co łyżka mąki pełnoziarnistej?
A jeśli nie to może ktoś się orientuje jakiej ilości szklanek (łyżek) odpowiada 225 g maki typ 1850?
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2010-06-29, 11:33   

A może to Ci coś podpowie? hxxp://www.ilewazy.pl/szklanka-maki-razowej
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
Arielka.v 


Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 27 Sie 2009
Posty: 525
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-06-29, 11:44   

Lily, dziękuję :mryellow:
Jesteś "Wielka" :mryellow:
 
 
moritura 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 18 Wrz 2011
Posty: 499
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-03-17, 10:13   

Wszyscy piszecie, że grahamka jest drobniutko przemielona i "lżejsza" od razowej.
Tymczasem ja kupuję mąkę graham z Frysztaka - i mało, że wcale nie jest "jednorodna", tzn. widać w niej wyraźnie otręby, to jeszcze ciasta/chleby z niej wychodzą znacznie ciemniejsze, niż np. z pełnoziarnistej (czyli razowej, tak?) Lubelli. Zastanawia mnie to od jakiegoś czasu. Czy to możliwe, że mąki są jednak mimo wszystko "oszukane" - i że pisze na nich 2000, a w środku jest mniej niż 1850?

lit.
Ostatnio zmieniony przez moritura 2012-03-17, 11:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-03-17, 11:41   

Jadłam makaron Lubelli, który nazywał się razowy i zdecydowanie różnił się od innego makaronu razowego, który kupuję. Był mniej razowy. ;-) Jadłam również wypieki z mąki Lubelli, która nazywa się razowa i były one w znacznym stopniu mniej razowe od mąki, którą uzyskuję po zmieleniu ziarna (czyli mam pełnoziarnistą mąkę).
 
 
sunflower_ren 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 13 Lip 2010
Posty: 869
Skąd: Grudziądz
Wysłany: 2012-03-17, 13:09   

No, Lubella to trochę ściema, ale czasem kupuję. Nie jest na opakowaniu chyba napisane jaki to typ, ale ponoć graham. Nie pamiętam już gdzie to wyczytałam, chyba ktoś pisał z tym pytaniem do nich. Nie wiem ile w tym prawdy z tym typem, ale różni się od innych grahamek. Swoją drogą to powinni określić typ na opakowaniu, żeby człowiek wiedział, co kupuje :evil:
_________________
"Nie wystarczy patrzeć, aby widzieć, ani wiedzieć, aby rozumieć"
---------------------------------
 
 
moritura 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 18 Wrz 2011
Posty: 499
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-03-17, 13:57   

Ale na mące jest napisane, że pełnoziarnista, czyli 2000, a nie - grahamka. Jest nawet skład i nie ma mowy o żadnych domieszkach.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-03-17, 14:55   

moritura, jest napisane pełnoziarnista czy typ 2000? A co jest w składzie?
 
 
moritura 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 18 Wrz 2011
Posty: 499
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-03-17, 15:00   

W składzie mąka pszenna pełnoziarnista. Typu nie podali.

[ Dodano: 2012-03-17, 15:01 ]
Przy grahamce z Frysztaka jest typ 1850.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-03-17, 15:09   

Zastanawiające. Dlaczego w takim razie ta mąka jest inna od mąki powstałej ze zmielonych ziaren? Nie chodzi mi o wchłanianie wody, itp. bo to oczywiste, ale chociażby o kolor wypieku.
 
 
moritura 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 18 Wrz 2011
Posty: 499
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-03-17, 15:17   

Nie wiem właśnie. Te wypieki z grahamki - na chlebach to widać najlepiej - są gołym okiem ciemniejsze od "pełnoziarnistych". Pomyślałabym nawet o jakichś "dobarwiaczach" w tej grahamowej, ale to nie jest produkt komercyjny, ta mąka z młynu z Frysztaka. Więc obawiam się, że jednak Lubella po prostu oszukuje i ta mąka nie jest czysto pełnoziarnista :(
 
 
Robi 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 27 Paź 2011
Posty: 153
Skąd: Dublin
Wysłany: 2012-03-17, 18:08   

Tez czasami pieke z lubelli 3 zboza pelne ziarno i chleb wydaje mi sie dosyc jasny, chociaz w smaku nie najgorszy. Szperalam troche w necie zeby dowiedziec sie o typie mak pelnych lubelli i znalazlazlam na jednym forum takie info
Cytat:
Haha dzwonilem tam, panie odslylaly mnie corac badziej w glab fabrykii lubelli , wkoncu zostalem polaczony z laboratorium, dopiero 3 pani potrafila odpowiedziec na moje pytanie, ilosc popiolu wacha sie w granicach 1,8-2,0 czyli maka ta to typ 1800-2000
hxxp://hxxp://www.sfd.pl/M%C4%85ka_Lubella_Pe%C5%82ne_Ziarno_-t692574.html]forum sfd
 
 
mizumo 

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 27 Mar 2008
Posty: 326
Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-03-18, 19:24   

może lubella robi z pszenicy durum dlatego jest jaśniejsza? semolina też ma różne typy...
_________________
"Czasem więcej dobrego może zrobić jeden serdeczny uśmiech, dobre życzliwe słowo, aniżeli bogaty dar pochmurnego dawcy..."
 
 
 
noelka 

Dołączyła: 10 Maj 2013
Posty: 25
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-07-01, 00:26   

Ile płacicie za kg mąki typu 1850 lub 2000? (jesli nie pochodzi prosto od młynarza ;) )
Mam na osiedlu sklep ze zdrową żywnością i pytałam, to 6,5 zł za kg.
Znalazłam natomiast w internecie sklep w którym jest typ 1850 za 2,17 i sie zastanawiam czy to nie jakiś podstęp, bo tanio jakoś w porównaniu do ceny w sklepie u mnie.
hxxp://www.mlynystoislaw.pl/index.php/maki-do-domowego-wypieku-chleba-c-324
 
 
Juana 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 17 Sty 2013
Posty: 41
Wysłany: 2013-07-01, 06:45   

Ja w sklepie ze zdrową żywnością kupiłam żytnią 2000 ekologiczną za 6,50. W Topazie natomiast, taką samą mąkę, tyle że nieekologiczną można nabyć za 2,30. :-/
 
 
sunflower_ren 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 13 Lip 2010
Posty: 869
Skąd: Grudziądz
Wysłany: 2013-07-01, 14:08   

najtaniej spotkałam w auchan, niecałe 3zl (pszenna 1850, żytnia 2000), firma Gdańskie młyny chyba
Lubella to podobno też grahamka tylko jakaś jasna się wydaje
_________________
"Nie wystarczy patrzeć, aby widzieć, ani wiedzieć, aby rozumieć"
---------------------------------
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 12