|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
...marchwi... |
Autor |
Wiadomość |
Juana
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 17 Sty 2013 Posty: 41
|
Wysłany: 2013-01-20, 09:52 ...marchwi...
|
|
|
Co dobrego z marchwi?
Najlepiej na szybko, ale nie koniecznie. Prosilabym o jakis szybki pryepis. |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2013-01-20, 09:56
|
|
|
Robiłam niedawno kotleciki takie: hxxp://wegetarianskiblog.blox.pl/2013/01/Kotlety-z-marchewki-i-platkow-owsianych.html
A dziś planuję frytki z marchewki, w piekarniku
Z forum hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=13015
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1375
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=8771
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=9336 |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2013-01-20, 10:58
|
|
|
Juana, możesz zrobić zupę krem - cebula + czoch podsmażyć, wrzucić marchew w kawałkach, ugotować w małej ilości wody, zblendować, doprawić. Można podać z grzankami, makaronem, ryżem... |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2013-01-20, 13:03
|
|
|
Używam do różnych pieczonych kombinacji warzyw. Mamy temat "kuchnia indyjska" i polecam lekturę, my jadamy w wersji pakory ale jest i deser Gadżar (?) halawa (zależnie od preferencji można zmienić na wegan). Przepis na zupę: hxxp://matkaweganka.blogspot.com/ |
|
|
|
|
Juana
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 17 Sty 2013 Posty: 41
|
Wysłany: 2013-01-20, 17:18
|
|
|
koko napisał/a: | Juana, możesz zrobić zupę krem - cebula + czoch podsmażyć, wrzucić marchew w kawałkach, ugotować w małej ilości wody, zblendować, doprawić. Można podać z grzankami, makaronem, ryżem... |
Chciałoby się, ale blendera nie mam.
Frytki marchewkowe zawsze robiłam na patelni, więc będzie miła odmiana zrobić coś lżejszego.:)
Czy ktoś zna może przepis na wegańską marchwiankę? Nie mam pojęcia jak się do marchwianki zabrać, jeszcze nigdy nie robiłam. |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2013-01-20, 17:44
|
|
|
Juana, możesz to zrobić tłuczkiem do kartofli, albo przez sitko przetrzeć. |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
olgasza
królowa życia
Pomogła: 124 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3140
|
Wysłany: 2013-01-20, 18:14
|
|
|
Juana, gotujesz bulion warzywny lub do wrzątku bazy dodajesz kurkumę, sól, trochę przypraw ulubionych, no i sporo marchewki startej na tarce (grube oczka). Zagęszczasz kaszą manną (wsypywać powolutku wciąż mieszając, bo inaczej się grudy zrobią) lub jaglanką, żeby miało konsystencję grysiku.
Pomijając etap ścierania marchewki (nie cierpię), to jest to szybka zupa |
_________________ hxxp://ekostyl.blogspot.com/ |
|
|
|
|
pałczi
Dołączyła: 26 Gru 2012 Posty: 122 Skąd: Pzn
|
Wysłany: 2013-01-20, 18:31
|
|
|
Juana:
pęczak (lub ryż albo inna kasza)
pokrojona w talarki marchew - pół kilo
1 cebula w kostkę
3 ziemniaki w kostkę
(opcjonalnie: starty seler, pieczarki, fasolka szparagowa, pietruszka,...)
Pęczak gotujemy, podsmażamy cebulę, dorzucamy ziemniaki i marchew, dusimy pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie. Przyprawiamy: majeranek, rozmaryn, pietruszka suszona, papryka czerwona, sól, pieprz. Mieszamy z ugotowanym pęczakiem. Posypujemy siemieniem lnianym lub pestkami dyni, dobre jest też z suszonymi pomidorami drobno pokrojonymi. |
_________________ hxxp://tosmutne.pl/ |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2013-07-17, 17:51
|
|
|
Pasta, która uzależnia:
Kilogram marchwi zetrzeć na drobnej tarce
na patelnie wlać olej (nie oliwę) około 10-15 łyżek
wrzucić marchew i smażyć pod przykryciem ok 10 minut, jak oklapnie odkryć i mieszać co 10 minut. Smażyć tyle aż puści sok, odparuje a drobniutkie wiórki zaczną się rozpuszczać, a olej stanie się czerwony. (około 20 minut, może 25)
Dodać 2-3 (lub więcej) ząbki czosnku pokrojone nożem w plasterki (z wyciskarki zbyt zdominują smak) i przemieszać , smażyć jeszcze z 1O minut aż czosnej przestanie być surowy a puści aromat. To co jest fajne to,z e go czuć w całej paście, a od czasu do czasu trafia się na mocni9ejszy kacent w plasterku.
Posolić, dodać dużo świeżego pieprzu a na koniec posypać czarnuszką.
Nadaje się na gorąco do jedzenia z miseczki, na zimno na krakersy, bagietki... (olej do wycierania miseczki miąższem jest najlepszy bo jest naaromatyzowany przepysznie!) Nadaje się na stary chleb aby zrobić z niego grzanki z tą pastą w piekarniku. Generalnie najlepsza jest zimna na chleb.
Dawałam ją też na racuchy, jako farsz do naleśników no generalnie po poczęstunku u koleżanki, gdzie poznałam ten przepis poszło u nas w tydzień na tę pastę około 4 kg marchwi zanim się wszyscy nasycili...
Wiem, że brzmi to bardzo prosto ale smak jest bosski. |
_________________ www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół... |
|
|
|
|
lilias
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 15 Sie 2012 Posty: 1013
|
Wysłany: 2013-07-18, 10:59
|
|
|
zou, a ile tego wychodzi na koniec? |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2013-07-18, 11:13
|
|
|
Jak nałożę na patelnie 28Cm, to jest czubata i trudno przykryć pokrywką, a na koniec to jest na patelni ze 2 cm poniżej brzegu patelni.
Można zrobić spokojnie z pół kilo, ale tak szybko znika w jedzeniu (4-6 kromek chleba, bo każdy sobie nakłada sporo u nas), że się mnie, leniwej osobie, nie opłaca na mniejszą ilość zuzywać prąd i czas. Zrobioną można zamrozić - też się sprawdza. Daltego ja zawsze robię na maksa ilość ile mi wlezie na patelnię. Chodzi też o to aby powierzchnia smażąca była spora, dlatego nie robię tego w garnku pionowym. Własnie smaczne jest ze to jest takie smażono-duszone. No i niestety dietetyczne toto nie jest. Czasem dolewam jeszcze oleju. Ale on jest tak aromatyczny, ze jest sam w sobie smacznym dodatkiem, dlatego fajne grzanki z tego wychodzą w piekarniku, bo olej nasącza nieco pieczywo i jest ...mmm....
Spróbujcie, ale nie mówicie potem nie ostrzegałam przed uzależnieniem |
_________________ www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół... |
|
|
|
|
lilias
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 15 Sie 2012 Posty: 1013
|
Wysłany: 2013-07-18, 11:19
|
|
|
zou, dzięki |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-07-18, 19:52
|
|
|
zou, a dlaczego nie może być oliwa? |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2013-07-18, 22:50
|
|
|
Przyjaciółka, która mnie tą pastą poczęstowała, powiedziała mi, że musi być olej. Więc zrobiłam z olejem, a drugi raz ... pomyślałam "ojtam, oojtam" i zrobiłam z oliwą. No i po prostu z olejem jest smaczniejsza, bo nie jest taka śródziemnomorska, oliwa jednak mocno dodaje smaku. Akurat to jednak rzecz gustu.
Ale moim zdaniem warto choć raz zrobić też z olejem i sprawdzić czy smak jest wart, stosowania do tej potrawy właśnie oleju.
Ja używam czasem też z pestek winogron, lub po prostu rzepakowego.
A! Myślę też że byłaby pyszna z białym tofu nastawionym w zaprawie solnej jak feta, i potem pokruszonym na pastę. |
_________________ www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół... |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2013-07-23, 12:03
|
|
|
zou: bardzo ciekawa pasta i na dniach przetestuję. Czarnuszkę dajesz w bobkach czy mielisz? |
|
|
|
|
qetrab
Pomógł: 21 razy Dołączył: 04 Sty 2012 Posty: 662
|
Wysłany: 2013-07-24, 01:03
|
|
|
Bardzo łatwa, super smaczna marchew, może być jako dodatek lub sama w sobie jako danie:
Kilka dużych marchwi pokroić na grube plastry i siup do garnka, do tego ze dwie cebule ciach i do tego samego garnka, trochę soli i pieprzu, listek laurowy, trochę oliwy i podsmażyć, podlewać wodą i tak ma się dusić aż marchew zmięknie a cebula zacznie się rozpadać.
Jako dodatek do wszelkiego rodzajów kotlecików jest njam |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2013-07-24, 08:17
|
|
|
Agnieszka - czarnuszka do posypania bez mielenia była u tej przyjaciółki i też tak robię, bo ładnie to wygląda, moim zdaniem. |
_________________ www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół... |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2013-07-24, 15:21
|
|
|
zou: dziękuję. Ja jednak lubię jak mysie bobki poddane temperaturze więc poeksperymentuję
qetrab: w wariancie jednogarnkowym czasem też dodaję ziemniaki i lubię z dodatkiem np. przyprawy dla wegetarian z Darów Natury |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|