|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
Faszerowana dynia |
Autor |
Wiadomość |
Maple Leaf
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2013-09-18, 20:17 Faszerowana dynia
|
|
|
Takie oto danie pochłonęłyśmy dzisiaj z Mamą na obiad, bardzo nam smakowało, więc postanowiłam się podzielić. Jak większość moich dań obiadowych- dzieło przypadku Podaję proporcje dla mniej więcej dwóch osób.
Składniki na farsz:
- ziarenka oskubane z ok. 2/3 świeżej kolby kukurydzy,
- 1 mała cebula,
- 2 średnie marchewki,
- dowolne przyprawy (u mnie mieszanka o wdzięcznej nazwie "Oma- tradycyjna śląska przyprawa", czy jakoś tak, ale sądzę, że curry świetnie by się tutaj sprawdziło. Ostatecznie sól i pieprz też się obronią ).
W garnuszku zagotowałam niedużą ilość wody- ok. 1/2-3/4 szklanki. Wsypałam ziarenka kukurydzy i pogotowałam ok. 2-3 minut, żeby delikatnie zmiękły. Następnie przełożyłam całość do blendera i zmisowałam na gładko (trzeba tylko wyjąć ten cypelek w przykrywce, a dziurkę przykryć ściereczką, żeby nie wytworzyło się zbyt duże ciśnienie i nie było efektownego buuuum!). Całość wlałam ponownie do garnuszka, dodałam pokrojone w kostkę cebulę i marchewkę. Gotowałam bez przykrycia, często mieszając ok. 5-10 minut.
Małą dynię (u nas hokkaido) przekroiłam na pół, pozbawiłam nasionek i każdą część napełniłam (jeszcze gorącym) farszem. Ułożyłam je w foremce i wstawiłam do piekarnika nastawionego na 180 st.C, piekłam ok. 40 minut- dopóki dynia nie była miękka. W pewnym momencie dyńka zaczęła się troszkę za mocno rumienić, więc przykryłam naczynie.
Jak dla mnie fajnie sprawdziłby się do tego jakiś dip czosnkowy albo kokosowy, choć same w sobie dynie były super |
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2013-09-19, 10:25
|
|
|
oo to mam pomysł chyba na weekendowy obiad przed masą krytyczną, dzięki
Tylko farsz zrobię chyba ziemniaczano-cabulowo-szpinakowy? |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
Maple Leaf
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2013-09-19, 10:53
|
|
|
gosia z badylem, ja się inspirowałam tym przepisem: hxxp://dine-dash.com/food/stuffed-pumpkin tylko farsz zrobiłam z składników, które były pod ręką. Więc Twój ziemniaczano-cebulowo-szpinakowy wyjdzie pewnie mega |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|