tofu jak ryba |
Autor |
Wiadomość |
lilias [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-05, 15:53 tofu jak ryba
|
|
|
wczoraj w biegu wymyśliłam (a raczej skojarzyłam parę pomysłów innych autorów)jedzonko na chleb (pewno da się zastosować nie tylko na chleb)
1 op. tofu marynowanego
sos sojowy
ocet balsamiczny
sól, pieprz
musztarda
glony nori (rozdrobnione-kupne)
olej, bułka tarta
tofu pokroiłam na wzdłuż na cienkie płaty. potraktowałam je sosem sojowym, skropiłam octem balsamicznym, troszkę posoliłam, popieprzyłam i zostawiłam na chwilę. kombinowałam dalej. w drugim talerzu zmieszałam musztardę ze sporą (raczej dużą ilością mielonego nori. patelnię z olejem rozgrzałam, tofu "okleiłam" musztardą z nori (za pomocą widelca) i obtoczyłam w bułce tartej. na patelnię. jeszcze gorące i ze świeżym chlebem wciągnęłam. Posmakowało również innym w domu
p.s. kojarzą mi się podobne przepisy, jak np. tofu zawijane w nori i marynowane prze noc- autora nie pamiętam niestety a musztardę zapamiętałam z któregoś z przepisów Shaery |
|
|
|
|
devil_doll [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-05, 18:28
|
|
|
pycha ja marynuje w miso smaze w platach i robie a la po grecku |
|
|
|
|
lilias [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-05, 21:50
|
|
|
devil_doll, jak marynujesz? owijasz w nori, nacierasz miso i do lodówki, czy jakoś inaczej? |
|
|
|
|
devil_doll [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-05, 21:53
|
|
|
lilias nacieram miso, kolendra pieprzem cayenne lub zwyklym. mocze nori owijam w nori do lodowki na noc, potem obtaczam w wiorkach kokosowych lub bulce tartej i na patelnie |
|
|
|
|
lilias [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-05, 22:04
|
|
|
o matko? płaty nori muszę kupić bardzo smacznie brzmi ten przepis. mam tylko ten problem, że płaty zżeram szybciej niżbym chciała |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2010-12-05, 22:07
|
|
|
Wypróbuje na pewno, brzmi świetnie |
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-10-03, 07:47
|
|
|
Ja wczoraj w podobny sposób zrobiłam "paluszki rybne". Kształt - wiadomo, zawinięte w glony, panierowane i myk na patelnię. Pycha. Artek powiedział, że robię najlepsze paluszki rybne na świecie. |
|
|
|
|
|