ZAKWAS |
Autor |
Wiadomość |
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-10-29, 18:26
|
|
|
robiła, bez cukru i białej mąki
w wersji wegan |
|
|
|
|
eM
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 12 Lip 2013 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-10-29, 18:37
|
|
|
ajanna napisał/a: | ja mam dobry zakwas ale mam pytanie - możecie podać/podlinkować jakieś przepisy na coś lekkiego, co można upiec na zakwasie? chodzi mi o cokolwiek, co nie będzie ciężkie/razowe - nie musi być zdrowe, byle było wegańskie i nie zawierało drożdży, bo do nich nie mam dostępu, a zakwas w lodówce czeka |
Nie wiem czy pieczywo też może być, ale ja polecam ten chleb hxxp://www.mojewypieki.com/przepis/polski-chleb-na-zakwasie
Czasami robię też pizzę np. hxxp://www.moja-piekarnia.pl/2009/12/05/pizza-na-zakwasie/ tyle, że na żytnim zakwasie i np. hxxp://galangal.blox.pl/2009/12/Pizza-na-zakwasie-zytnim.html Czasami wprowadzam lekkie zmiany, ale zasada jest taka sama - czyli zakwas.
No i jeszcze tak coś hxxp://weganskarozpusta.blogspot.com/2012/09/nalesnikociacha.html i gofry hxxp://weganskarozpusta.blogspot.com/2012/09/gofry-na-zakwasie-z-bita-smietana-i.html Sama ich nie robiłam, więc nie mam zdania, ale planuję przepis wypróbować |
_________________ A. 03.2017
M.I. 11.2020 |
|
|
|
|
ajanna
Pomogła: 75 razy Dołączyła: 11 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: Barcelona
|
Wysłany: 2013-10-30, 11:29
|
|
|
wielkie dzięki za linki dziewczyny muszę koniecznie wypróbować - zwł. chleb i pizzę. mam jeszcze jedno pytanie - czy to naprawdę ważne jaki jest ten zakwas? bo mój jest totalną mieszanką wszystkiego - nie jest ani pszenny ani żytni czy powinnam go jakoś p podrasować przed użyciem? |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
eM
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 12 Lip 2013 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-10-31, 07:20
|
|
|
Wydaję mi się, że do chleba to jednak lepiej mieć konkretny zakwas. Ale z drugiej strony jak masz mocny zakwas i wszystko Ci na nim rośnie to chyba nie ma problemu. Po prostu będziesz miała mieszankę, a nie typowo żytni - wiadomo trochę bardziej "wartościowy".
Zawsze możesz przed użyciem nakarmić go ze dwa razy mąką żytnią razową i będzie ok |
_________________ A. 03.2017
M.I. 11.2020 |
|
|
|
|
|