wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
CIASTA DROŻDŻOWE
Autor Wiadomość
vlada 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 671
Wysłany: 2007-06-02, 23:19   CIASTA DROŻDŻOWE

Wrzucam kilka przepisów z tego forum i nie tylko. WIELE przepisów AniD, lecz ciężko mi określić które to są. Przepraszam autorów przepisów, że bez ich pozwolenia wklejam ich dzieła.

Ciasto drożdżowe:
Robię mleko kokosowe lub migdałowe (miksuję wiórki, gotuję je kilka minut, miksuje w blenderze, dodaję wody. Przecedzam przez gęste sitko - dobra byłaby jakś specjalna ściereczka i gotowe.)
Proporcje niestety na oko - tak zawsze robię.

mąka , np. 3 szkl.
ciepłe mleko
5 dag drożdży
łyżka miodu
1-1,5 szkl. rodzynek
3 łyżki ciepłej oliwy
szczypta soli
cynamon
kurkuma
kardamon (nie musi być)
cukier waniliowy
dodaję też amarantus, kilka łyżek (ale jak go nie będzie, to też nie tragedia)

Przygotowuję rozczyn z drożdży: 0,5 szkl. ciepłego mleka, miód, drożdże i kilka łyżek mąki mieszam, stawiam na garnku z gorącą wodą, by zaczęło to rosnąć.
Resztę maki zalewam mlekiem (jeśli będzie gorące, to ciasto wyjdzie wilgotne, takie lubię; może być po prostu ciepłe mleko dla początkujących, by nie myśleli, że wyszedł im zakalec), dodaję sól, cynamom, kurkumę, kardamon, cukier wamiliowy, podrośnięte drożdże i wyrabiam ciasto. Ja robię najpierw mikserem, pozbywam sie grudek, a potem dodaję mąki, by ciasto było jak gęsta śmietana; zwykle trzeba już wyrabiać je ręką. Dodaję oliwę i rodzynki. Zostawiam do wyrośnięcia na garnku z ciepłą wodą. Gdy zwiększy objętość o połowę przekładam do wysmarowanej oliwą foremki (do połowy wysokości) i wkładam do ciepłego piekarnika (najniższy stopień), by jeszce trochę urosło. Po 20 min. zaczynam piec, trwa to ok. 40-60 min, u mnie w piecyku jest nastawione na 4 stopień, wszystko piekę w tej temp. nawet chleb.


Ciasto drożdżowe z dynią hxxp://www.zory.chsch.org.pl/html/przepisy/c.html
50 dag mąki (pół na pół pszennej pełnoziarnistej i kukurydzianej)
olej
1 łyżeczka soli
1-2 dag drożdży
skórka z cytryny
syrop daktylowy
szklanka przecieru z dyni: 20 dag dyni pokrojonej w kostkę zalać niewielką ilością wody i gotować, aż będzie miękka. Zmiksować
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodając łyżeczkę miodu i tyle mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, rozpuszczony zimny miód, sól, jajko i na końcu rozpuszczone, zimne masło. Wyrabiać, dodając również skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz namoczone rodzynki. Konsystencję ciasta regulować, dodając odpowiednią ilość przecieru z dyni. Ciasto ma być luźne i miękkie. Pozostawić do wyrośnięcia, a następnie jeszcze raz wyrobić. Ułożyć na wysmarowaną olejem blachę. Piec, kiedy znowu wyrośnie, około 50-60 minut.



Ciasto drożdżowo-ziemniaczane hxxp://www.zory.chsch.org.pl/html/przepisy/c.html
1 szklanka masy z ugotowanych ziemniaków
2,5 szklanki razowej mąki
1 szklanka wody
3 dag drożdży
1 łyżka cukru
sól
10 dag oleju tłoczonego na zimno
bakalie
Przygotowanie:
Z drożdży, wody i łyżeczki cukru przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. W przesianej mące zrobić wgłębienie, wlać wyrośnięty rozczyn, wymieszać. Ciasto przykryć i postawić w ciepłym miejscu. Gdy wyrośnie, wymieszać z ziemniakami i ciepłym (nie gorącym) olejem oraz resztą mąki. Ciasto zagnieść, dodać bakalie, posypać mąką, przykryć ściereczką i ponownie postawić w ciepłym miejscu. Gdy ponownie wyrośnie, włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i piec w piekarniku na złoty kolor.
_________________
hxxp://www.maluchy.pl]hxxp://www.maluchy.pl]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 13