chleb pszenny razowy na zakwasie |
Autor |
Wiadomość |
eM
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 12 Lip 2013 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-01-12, 09:35
|
|
|
Wydaję mi się, że lepszy byłby np. durszlak i jakaś szmatka dobrze obsypana mąką. Kiedyś tak robiłam i nie było problemu z przerzuceniem na blaszkę. Jeżeli już miska to lepiej jednak kłaść jakąś szmatkę i obsypać dobrze mąką.
Przydają się też takie koszyczki do pieczywa, nie są tak drogie jak te specjalne do wyrastania, a chleb w nich dobrze wyrasta i łatwo się przenosi na blachę |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-01-13, 18:37
|
|
|
dżo, a jaki masz kamień? |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2014-01-13, 18:50
|
|
|
gosia_w, taki:
hxxp://www.grillpro.com/accessory.php?category=2&type=1&part=98155 |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-01-13, 19:38
|
|
|
dżo, i jak się sprawuje? Ja odkąd jadłam pizzerinki pieczone przez blamagdę na kamieniu, myślę o zakupie, tylko nie wiem, co wybrać. I gdzie przechowywać Czy Twój kamień jest ciężki? |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2014-01-13, 20:23
|
|
|
gosia_w, piekę na nim pizzę i jestem zadowolona, wychodzi chrupiąca, szybko się piecze. Mój kamień waży około 3 kg (dokładnie nie udało mi się zważyć), rzeczywiście jest duży i trzeba znaleźć jakieś miejsce, u mnie leży na płasko na półce w "spiżarnio-garderobie". |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-01-14, 17:19
|
|
|
dżo, a te rączki jakoś się odwraca/zdejmuje? Przeczytałam, że można piec też na spodniej stronie.
A co to za materiał ta mielona krzemionka? Dotychczas czytałam o szamotowych lub granitowych. |
Ostatnio zmieniony przez gosia_w 2014-01-14, 17:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2014-01-14, 17:20
|
|
|
gosia_w, one są oddzielnie, jeśli chcesz zrobię zdjęcie. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-01-14, 17:21
|
|
|
rączki są oddzielnie czy warstwy kamienia? |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2014-01-14, 21:17
|
|
|
gosia_w, uchwyt wygląda tak jak na tym zdjęciu:
hxxps://www.google.pl/search?q=uchwyt+do+kamienia+do+pizzy&newwindow=1&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=9JrVUp7jPOKw0AW0vYDoCQ&ved=0CF0QsAQ&biw=910&bih=428#facrc=_&imgdii=_&imgrc=wbSOw8ueAl-HtM%253A%3BMqOiUlVa5MYgbM%3Bhttp%253A%252F%252Fallegro.zapodaj.net%252Fthumbs%252Fc5553ceb8e9f.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Farchiwum.allegro.pl%252Foferta%252Fkamien-do-pieczenia-pizzy-33cm-i3323269666.html%3B500%3B333 |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-01-14, 21:35
|
|
|
Dzięki dżo. A ten materiał, z którego jest zrobiony kamień? Dopisałam wcześniej, wysłałyśmy w podobnym czasie, więc pewno nie zauważyłaś mojego pytania. |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2014-01-14, 22:49
|
|
|
gosia_w, napisano, że to kompozyt ceramiczny, nie wiem co to znaczy, ale doczytałam, że kamienie ceramiczne dobrze oddają ciepłoi pochłaniają wilgoć, warto byłoby doczytać na ile jest to produkt naturalny.
Kamień dostałam w prezencie, nie wybierałam go, mąż wiedząc, że marzy mi się piec chlebowy kupił mi kamień w zastępstwie . |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-01-15, 08:26
|
|
|
Pomysłowy mąż |
|
|
|
|
|