prawdziwe tofu! |
Autor |
Wiadomość |
Swiatelko
Dołączył: 02 Kwi 2008 Posty: 136 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-04-06, 20:16
|
|
|
Soja to nie sa zdrowe produkty..Jakie jest wasze zdanie ? |
|
|
|
|
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2008-04-06, 20:18
|
|
|
Ale, że co? że w szafce ? - takiej otwartej jakby półce, cyrkulacja powietrza była. W każdym bądz razie to nie jest mój zarzut w kierunku przepisu, tylko mała ciekawostka i ostrzeżenie dla zapominalskich
[ Dodano: 2008-04-06, 21:19 ]
Fermentowana soja to bardzo zdrowy produkt Swiatelko. |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
|
Marcela
Pomógł: 38 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1417
|
Wysłany: 2008-04-07, 13:56
|
|
|
Karolina, nie ma chyba znaczenia, że w szafce... . Ale kilka dni to raczej za długo... Mleko zsiada się prawie zawsze na drugi dzień, wtedy trzeba zrobić ser i trzymać go w lodówce koniecznie. Inaczej tofu też szybko padnie...
Jeśli chodzi o "zdrowotoność" soi to oczywiście potrzebny jest umiar jak ze wszystkim. Fermentowane tofu ma tę zaletę, że ma naturalne probiotyki - nie ma ich niestety w zakwaszanym cytryną. Niektórzy jako argument przeciw soi podają to, że często jest modyfikowana genetycznie, ale to już kwestia tego jakiego używamy ziarna. Informacja jest na opakowaniu. Oprócz tego można użyć przecież ekologicznego ziarna, więc nie demonizowałabym tej szkodliwości soi. |
|
|
|
|
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2008-04-07, 15:29
|
|
|
Ja wiem, że za długo - po prostu zapomniałam |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-04-22, 22:10
|
|
|
hxxp://natura-medica.pl/Dieta/inne.html przepisy na tofu i inne ciekawe |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-04-23, 08:07
|
|
|
Mnie się jakoś nigdy nie udało ukwasić mleka sojowego. Może mam za zimno w domu?
Na drugi dzień było takie samo, a potem to już brakowało mi cierpliwości i robiłam tofu zakwaszając z lekka. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Marcela
Pomógł: 38 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1417
|
Wysłany: 2008-04-23, 08:31
|
|
|
kofi,czasem trzeba trochę więcej czasu... |
|
|
|
|
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2008-04-23, 08:47
|
|
|
"Pozostały po odcieknięciu twarogu płyn jest niejadalny. Można go natomiast wykorzystać do prania delikatnych tkanin - jest doskonałym detergentem."
czego jeszcze ne wiedzieliśmy o soi.... |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
|
martina29
Dołączyła: 20 Lip 2008 Posty: 18
|
Wysłany: 2008-10-13, 12:52 mleko/tofu
|
|
|
Mam pytanie odnośnie mleka sojowego. Jak je robicie, jakie wychodzi najsmaczniejsze? 8 szklanek wody na 1 szklanke soi i gotowanie całości ( polewanie podnoszacej sie piany itd) zmiksowanej soi i dopiero odcedzanie. Czy 6 szklanek wody na 1 szkl. soi i najpierw odcedzanie a potem gotowanie tego mleka?
Chcialam zrobic tofu bez cytryny i zastanawiam sie ktore mleko lepiej sie zsiadzie pozostawione w cieple.
prosze o jakies rady |
|
|
|
|
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2008-10-13, 13:01
|
|
|
Druga metoda jest u mnie sprawdzona:) |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
|
martina29
Dołączyła: 20 Lip 2008 Posty: 18
|
Wysłany: 2008-10-13, 13:13
|
|
|
acha, dzięki -) w takim razie ta okara bedzie surowa, wiec gdybym ja chciala tez wykorzystac to rozumiem ze ja ugotowac najpierw? Bo pewnie gdybym wrzucila na gleboki tluszcz to byloby bez znaczenia, bo by sie usmazyla.
A macie jakies sprawdzone przepisy z okara także bez smażenia? |
|
|
|
|
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2008-10-13, 13:23
|
|
|
Wywalam okarę, soję trzeba gotowac, samo smażenie chyba nie niszczy saponin? |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2008-10-13, 13:51
|
|
|
Karolina, ale saponiny nie są czymś niepożądanym w soi. W odpowiednich ilościach mają działanie lecznicze, jedynie duże ilości mogą być szkodliwe. Jesli zje się kilka smazonych kotletów z okary to nie powinny one zaszkodzić. |
|
|
|
|
martina29
Dołączyła: 20 Lip 2008 Posty: 18
|
Wysłany: 2008-10-13, 15:09
|
|
|
dzięki za odp. to jeszcze takie głupie pytanie ile powinnam to mleko po zagotowaniu gotować, żeby było zdatne do spożycia 10 minut wystarczy chyba?
mam w domu tylko sól morską jodowana nada się do produkcji tofu? jakiej soli używacie? |
|
|
|
|
Marcela
Pomógł: 38 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1417
|
Wysłany: 2008-10-13, 18:01
|
|
|
martina29 napisał/a: | mam w domu tylko sól morską jodowana nada się do produkcji tofu? jakiej soli używacie |
Do zrobienia tofu sól w ogóle nie jest potrzebna. Można sobie oczywiście potem posolić dla smaku, ale do samej "produkcji" nie używa się soli. |
|
|
|
|
martina29
Dołączyła: 20 Lip 2008 Posty: 18
|
Wysłany: 2008-10-14, 21:19
|
|
|
kurcze wczoraj poznym popoludniem zrobilam mleko i zostawilam w kuchni, a dzis juz jest noc a ono się nie zsiada. Co jest grane? Czy ma tak dalej stac do jutra bez wstawiania do lodowki? ciagle jest plynne, tragedia. |
|
|
|
|
Marcela
Pomógł: 38 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1417
|
Wysłany: 2008-10-16, 12:32
|
|
|
martina29 napisał/a: | Co jest grane? |
Czasu trzeba, czasu... Nie załamuj się, czekaj.
Zostaw sobie odrobinę zsiadłego w lodówce i dodaj do następnej porcji świeżego mleka - szybciej się zakwasi. |
|
|
|
|
martina29
Dołączyła: 20 Lip 2008 Posty: 18
|
Wysłany: 2008-10-16, 16:51
|
|
|
Marcela, niestety z tej ilości co robiłam nie bardzo byłam w stanie wybrać serwatke, może w kolejnej partii bedzie wiecej.
Udało się Wielki sukces !!! DzIęKI !
Zupełnie inny smak niż tofu polsoja naturalne(tylko takie czasem jest dostępne u mnie, i to tylko w tesco po 4 zeta za mała kostke 180g ;/(robia u was przeceny tofu? ja wciaz czekam i jakos nigdy nie natrafiam na obniżki..), a niby w carrefourze też miało być ) Nawet samo bez przypraw jest bardziej zjadliwe niż to sklepowe, choć jeszcze czegoś mu brakuje (jeszcze nie wiem czego)
A tofucznica wyszła pysznie !!
Jak pisalam poprzedniego posta mialam wątpliwości co do szcześliwego finału.
Jednak poźniej w nocy jakos kolo 2 ( ) mialam jogurcik kremowy, a rano już mleko zsiadłe, pogotowałam troche i na sito. Co prawda niewyszło mi tego duzo bo robiłam tylko z pół szklanki soi suchej na próbę ( i 4 szklanek wody), ale jestem dośc zadowolona z moich efektów. Mysle, że za mało dosoliłam, niestety, ale już moczę szklankę suchej soi i dodam teraz wiecej soli, myślę że z łyżke ????
Tofu wyszło mi dość zwięzłe i kremowe, ale nie na tyle żeby kostki się nie rozwalały choć oczywiście daje się kroić ( no i robiłam to na sitku okrągłym tylko takie miałam.
Teraz planuję zmontować prostokątne ( mam takie plastikowe pojemniczki z dziurkami po bokach do żywności ( jednak zawsze słuzyly mi za pojemnik na długopisy itd. Wywierce dziurki w podstawie jednego z nich i docisne drugim pojemniczkiem ( bo można je wkładać jeden w drugi) i moze sie uda zrobić ekstra kosteczke pysznego tofu
Mam kolejne pytania do ekspertów od tofu
1) Czy jeżeli schowam taki jogurt sojowy, zanim mi sie zrobi z niego kwaśne mleko, do lodówki to wytrzyma tam kilka dni i wciąż będzie to jogurt (chciałabym sobie trochę odłożyć na zaś ). To samo pyt. mam odnośnie samego przegotowanego mleka, ile wytrzyma w lodówce.
2) Czy ktoś z Was próbował robić jakieś kombinacje z tofu, tzn dodawać do mielenia soi jakichs dodatków np zmielonych orzechów czy innych i robic tofu-orzechowe, tofu-xxx jakies tam?
3) Czy próbowaliście zakwaszać mleko jogurtem orzechowym ( widziałam tu na forum przepis na jogurt z np. nerkowców, właśnie nastawiłam swój z minimalnej ilości składników na próbę, tyle żeby ew. dodać to do włąsnie mleka sojowego, ktore niebawem bede robic. Zrobiłam z porcji 20 nerkowców i ok. 1/3 szkl wody ciepłej i do słoika, czekam co z tego wyjdzie aktualnie... )
4)ile mniej wiecej tofu wam wychodzi, wagowo?
Oj chyba sie rozpisałam, prosze o wybaczenie |
|
|
|
|
Marcela
Pomógł: 38 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1417
|
Wysłany: 2008-10-16, 21:11
|
|
|
martina29 napisał/a: | niestety z tej ilości co robiłam nie bardzo byłam w stanie wybrać serwatke |
"Serwatka" jest już podgrzana do wysokiej temperatury, więc nie ma w niej już tych bakterii, które zakwaszają mleko. Odbierz sobie odrobinę zsiadłego mleka przed podgrzaniem. |
|
|
|
|
Mademoiselle
Dołączyła: 28 Kwi 2012 Posty: 4
|
Wysłany: 2012-09-15, 09:16
|
|
|
Czy mogę mrozić tofu domowej roboty ? |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-09-15, 13:48
|
|
|
Mademoiselle napisał/a: | Czy mogę mrozić tofu domowej roboty ? |
Tofu po rozmrożeniu nie jest dobre, nie radzę. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
orzechova
Dołączyła: 24 Lut 2014 Posty: 2 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2014-02-24, 13:10
|
|
|
żuczki moje złote!
wybaczcie że odkopuję ten temat, ale mam właśnie za sobą próby tofu z solą gorzką i cytrynami, i nie jestem usatysfakcjonowana- mało mi go coś wychodzi. Chcę wypróbować wasz patent z naturalną fermentacją, ale pierwej chcę się upewnić że dobrze rozumiem step-by-step:
1 namaczam soję [powiedzmy, że dobę]
2 odcedzam, miksuję z nową wodą [na szklankę soi 2l wody będzie spoczko?]
3 odcedzam okarę, powstałe "mleko" zagotowuję i dodaję sól morską [w sensie,że nie gorzką ]
4 gotuję kilka minut bul bul bul
5 odstawiam na dwa dni żeby sfermentowało; temperaturka pokojowa
6 zakładając że wszystko idzie dobrze, "mleko" sobie sfermentowało [i mogę mieć jogurcik]
7 zagotowuję je znowu? długo gotuję?
8 odcedzam i tadą, mam to-pycha!
dobrze jest? jeśli tak, ile czasu mam gotować "mleko" po fermentacji?
z góry pięknie wam dziękuję za pomoc! |
|
|
|
|
SKOLMAN_MWS
Dołączył: 27 Gru 2009 Posty: 38
|
Wysłany: 2014-03-23, 01:48
|
|
|
Swiatelko napisał/a: | Soja to nie sa zdrowe produkty.. |
Dlaczego? |
_________________ hxxp://www.youtube.com/user/skolman78
hxxp://www.youtube.com/user/skolmanXL
hxxp://www.stagevu.com/user/skolman_mws |
|
|
|
|
|