Surówka z białej rzodkiewki |
Autor |
Wiadomość |
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2014-03-29, 12:42 Surówka z białej rzodkiewki
|
|
|
W domu były dziwne składniki, powstała surówka, bardzo lekka, biała, fajna:
- biała rzodkiewka
- seler
- jabłko
- por
- jogurt
Wszystko starte na grubych oczkach, por drobno pokrojony. Wymieszać, dodać soli i pieprzu, no i co tam chcecie. Pora wystarczy dosłownie odrobinka, surówka jest taka leciutka, że por łatwo może zdominować całość. Smacznego! |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
Ostatnio zmieniony przez koko 2014-03-29, 12:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kasienka
Pomogła: 123 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 8362 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2014-03-29, 12:55
|
|
|
Kurcze, a tak się dziś zastanawiałam czy jej nie kupić, tylko nie wiedziałam co by z niej zrobić |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2014-03-29, 12:56
|
|
|
Ja właśnie też nie wiedziałam, ale skoro już była na stanie... |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-03-29, 14:10
|
|
|
koko, to taka okrągła większa od różowej, podłużna, czy jeszcze inna? |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2014-03-29, 14:12
|
|
|
gosia_w, miałam akurat taką, jak na foto, ale myślę, że wszystko jedno, jakiej użyjesz. Myślę, że nawet czerwona, mała, klasyczna, okrągła też będzie ok.
|
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-03-29, 14:14
|
|
|
Wygląda jak daikon. Ja ją dodaję do kimchi. I lubię pokrojoną na cienkie plasterki i leciutko popieprzoną. |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2014-03-29, 18:25
|
|
|
Nie znam się na tych odmianach, zwykle jadamy taką w plastrach na chlebie. |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
kasienka
Pomogła: 123 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 8362 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2014-03-29, 19:13
|
|
|
gosia_w, to ta sama chyba
Muszę poszukać Twojego przepisu na kimchi, chyba pisałaś kiedyś, nie? |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-03-29, 19:22
|
|
|
Nie pamiętam, czy pisałam, ale jeśli nie, to napiszę. Moje kimchi jest trochę oszukane - nie daję sosu rybnego, nie mam koreańskiej pasty paprykowej, daję po prostu mieloną paprykę (ostrą i słodką). |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-03-29, 19:23
|
|
|
jest hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=639553&highlight=#639553
Ostatnio zrobiłam ze szczypiorem - dałam kilka łodyżek. Z mąką ryżową jeszcze nie robiłam. |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2014-03-29, 19:37
|
|
|
Ja taką rzodkiewkę zwykle jem na ciepło, jako część dań w stylu chińskim, jeśli wiecie co mam na myśli.
Surówka fajna |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
lilias
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 15 Sie 2012 Posty: 1013
|
Wysłany: 2014-03-29, 20:14
|
|
|
u mnie ostatnio rzodkiew czarna plus niesłodzone mleko sojowe (mało), duzo cytryny, sól, pieprz, cukier (wszystko do smaku). najlepsze na drugi dzień. mięsojedzący pożarli prawie całą
biała rzodkiew u mnie była najczęściej w wersji rzodkiew, sól, pieprz, jogurt lub smietana, czyli bardzo podobnie |
|
|
|
|
jagodzianka
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 03 Wrz 2011 Posty: 2731 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-03-30, 16:52
|
|
|
Ja zrobiłam taką wariację: biała rzodkiew w kostkę, jabłko tarte, por w pół plasterki i kiełki rzodkiewki zwykłej, posypane koperkiem i bazylią, polane mlekiem kokosowym i skropione cytryną. Pyszka. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
kasienka
Pomogła: 123 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 8362 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2014-03-30, 17:11
|
|
|
koko, zrobiłam, dałam jeszcze natkę, bo musiałam zużyć. Pycha |
|
|
|
|
|