"Razowy" chleb bezglutenowy |
Autor |
Wiadomość |
Poli
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 07 Mar 2011 Posty: 1315 Skąd: Dania
|
Wysłany: 2014-03-26, 16:15 "Razowy" chleb bezglutenowy
|
|
|
Chleb bez glutenu i tluszczu , mozna zrobic w wersji razowej , jak i w wersji bialej ( omijamy w przepisie karob). Obecnie jeden z moich ulubionych Chleb wogole nie kruszy sie, moze stac tydzien w chlebaku i bedzie nadal sprezysty i jak świeży.
0,5 litra wody
paczka suchych drozdzy
2 czubate lyzki nasion psyllium
1 lyzeczka miodu
5 g karobu
1 lyzeczka soli
15 g nasion lnu
15 g sezamu
15 gr dyni
15 g slonecznika
50 g maki jaglanej
50 g maki quinoa
50 g maki grycznej
50 g maki ryzowej
150 g platkow owsianych
Do cieplej wody wrzucamy drozdze i psylium, czekamy ok 10 minut, pozniej wszystkie skaldniki mieszamy razem i odstawiamy do wyrosniecia na ok godzine w foremce. Pieczemy ok 60-70 minut
Chleb w wersji razowej jest bez drozdzy na zdjeciu, druga wersja biala z drozdzamy. Wersja z drozdzami lepsza
chleb1.jpg
|
|
Plik ściągnięto 180 raz(y) 1,05 MB |
chleb2.jpg
|
|
Plik ściągnięto 170 raz(y) 1,2 MB |
chleb3.jpg
|
|
Plik ściągnięto 178 raz(y) 1,69 MB |
|
_________________
|
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2014-03-26, 17:04
|
|
|
Rozumiem, że płatki owsiane kupujesz bezglutenowe?
A "razowy" bez drożdży to taki zbitek raczej? |
|
|
|
|
Poli
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 07 Mar 2011 Posty: 1315 Skąd: Dania
|
Wysłany: 2014-03-26, 19:30
|
|
|
bronka napisał/a: | Rozumiem, że płatki owsiane kupujesz bezglutenowe?
A "razowy" bez drożdży to taki zbitek raczej? |
Tak, kupuje platki bezglutenowe, chleb bez drozdzy bedzie wlasnie taki zbity. Probowalam takze z soda do pieczenia , ale za bardzo kojarzyl mi sie z ciastem bananowym |
_________________
|
|
|
|
|
-kreska-
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 11 Sty 2013 Posty: 320 Skąd: toruń
|
Wysłany: 2014-04-02, 14:37
|
|
|
Poli, U mnie właśnie się ciasto zagniata z tego przepisu w maszynie. Tylko również się bbałam o "twardość" i dodałam pół łyżeczki sody
A co się narobiłam mąki jaglanej, to już czuję, że mnie dopadną zakwasy w łokciach |
_________________ Przepraszam za notoryczny brak polskich znakow. Cora mi "alt" wydlubala.
hxxp://www.suwaczki.com/]hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
Poli
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 07 Mar 2011 Posty: 1315 Skąd: Dania
|
Wysłany: 2014-04-03, 17:15
|
|
|
kreska, recznie mielilas na make ? Mam nadzieje ze sie uda
Ogolnie jesli "ubije sie " wode z tymi nasionami psylium to ciasto powinno byc puszyste i wyrosnac jak po dodaniu drozdzy , jednak wg mnie jest sporo ziaren w tym przepisie i ciasto jest ciezkie, dlatego wole dodac drozdze.
Jednak testuje wlasnie bulki bezdrozdzowe, tylko na ubitych nasionach psylium, ciekawe czy mi wyjda, jak tak to wkleje przepis |
_________________
|
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2014-04-14, 11:41
|
|
|
to jest po prostu babka płesznik o ile się nie nie mylę? |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2014-04-14, 12:35
|
|
|
bronka: nie u wkleiłam chlebowo więc przenoszę |
|
|
|
|
Eowina
Dołączyła: 19 Paź 2016 Posty: 9
|
Wysłany: 2016-10-30, 20:22
|
|
|
Potrzebuję przepisu na chleb bezglutenowy, ale możliwie najprostszy... jakby się dało, to najlepiej z jednej mąki. Mam już jeden na taki z niepalonej kaszy gryczanej, ale może macie coś sprawdzonego, co nie ma tylu składników i wyjdzie komuś kto nigdy chleba nie piekł? |
|
|
|
|
|