Jak dlugo gotujecie zboza |
Autor |
Wiadomość |
-kreska-
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 11 Sty 2013 Posty: 320 Skąd: toruń
|
Wysłany: 2014-09-16, 13:25 Jak dlugo gotujecie zboza
|
|
|
Czesc!
Mam problem, trafilam na artykul w Zielonym Zagonku odnosnie odrobki zboz
Przyznam sie, ze wczesniej nie interesowalam sie tematem i gotowalam standardowo ryz-20 min, jaglanke-10 itd... Ostatnio unikamy pszenicy (obecnej i starych odmian ze wzgledow zdrowotnych, jednak nie wykluczylismy calkowiecie glutenu)
Tu link do wpisu, ktory mnie zaniepokoil
hxxp://zielonyzagonek.pl/sniadanie-troszke-zbozu-prochnicy/
Co myslici |
_________________ Przepraszam za notoryczny brak polskich znakow. Cora mi "alt" wydlubala.
hxxp://www.suwaczki.com/]hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2014-09-18, 07:59
|
|
|
Jest ciąg dalszy: hxxp://zielonyzagonek.pl/fermentacja/?utm_campaign=fermentacja_zboz&utm_medium=email&utm_source=Subskrybenci&utm_content=fermentacja_zboz |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2014-09-18, 08:02
|
|
|
Osobiście nie wiem, jaglanki nigdy nie wpadłabym, żeby fermentować i generalnie bezglutenowych. A kw. fitowy. Kurde, nie wiem |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2014-09-18, 08:36
|
|
|
A mnie się zdaje, że w toku poszukiwań okazuje się, że niczego nie można jeść i wszystko jest niezdrowe. |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2014-09-18, 12:19
|
|
|
koko,
Ja z czystej, smakowej ciekawości nastawiłam owies do podkiszenia Dam znać co z tego będzie |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2014-09-18, 15:27
|
|
|
koko napisał/a: | A mnie się zdaje, że w toku poszukiwań okazuje się, że niczego nie można jeść i wszystko jest niezdrowe. | Dokładnie. W dodatku wszyscy od tego umrzemy
Jaglankę gotuje dłużej, wydaje mi się, że po 10 minutach to jeszcze jest twarde ziarno. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2014-09-18, 15:52
|
|
|
Lily napisał/a: | Dokładnie. W dodatku wszyscy od tego umrzemy
|
I to prędzej lub później |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
Poli
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 07 Mar 2011 Posty: 1315 Skąd: Dania
|
Wysłany: 2014-09-18, 21:26
|
|
|
Zaraz, zaraz przeciez moczenie+ ugotowanie likwiduje kwas fitynowy(wyjatek soja) . Wiec juz sie zakrecilam. Fermentacja jest dla mnie bardziej logiczna w przypadku zboz glutenowych, ale np jaglanki ???? To jakies dziwne dla mnie |
_________________
|
|
|
|
|
|