chipsy jarmużowe |
Autor |
Wiadomość |
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-06-03, 19:24 chipsy jarmużowe
|
|
|
jarmuż (miałam kilkanaście niedużych liści)
1/3 szklanki nerkowców
4 połówki suszonych pomidorów
1 łyżeczka ziół prowansalskich
woda
Namoczyłam nerkowce na 2 godziny. Jarmuż umyłam, odsączyłam wodę, obrałam z grubych gałązek (te zachowałam do gotowania bulionu), podzieliłam na nieduże kawałki. Wylałam wodę z nerkowców, przełożyłam do blendera, dodałam pomidory oraz zioła i zalałam wodą, tak żeby wszystko było przykryte. Zblendowałam. Polałam sosem jarmuż, a następnie wmasowałam sos, tak żeby każdy listek był pokryty sosem. Włożyłam do suszarki (43 stopnie). Po 8 godzinach wyjęłam przepyszne chipsy, chrupiące, kremowo pomidorowe w smaku. Nawet dziecku smakowały |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2013-06-03, 19:35
|
|
|
Brzmi to bossko: kremowe w smaku i chrupiace w konsystencji Ideał |
_________________ www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół... |
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2013-06-03, 20:20
|
|
|
gosia_w, myślisz, że ma to szansę wyjść w piekarniku? Czy tam raczej liście tylko zwiędną? |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-06-03, 20:49
|
|
|
Robiłam chipsy jarmużowe w piekarniku, takie w oliwie i soli:
liście obrywam z gałązek, dzielę na niewielkie kawałki, myję, dokładne suszę (w wirówce do sałaty, potem jeszcze wycieram ściereczką), polewam oliwą (w tm przypadku cytrynową), lekko solę, krótko wmasowuję dłońmi oliwę i sól, kładę na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem tak, żeby leżały pojedynczą warstwą. Piekę 10 minut w temp. 160 stopni, mieszam, piekę kolejne 5 minut w temperaturze 165 stopni (trzeba poeksperymentować z własnym piekarnikiem - u mnie sprawdziły się takie temperatury i taki czas, chipsy powinny być chrupiące, ale nie brązowe, bo wtedy stają się gorzkie).
Myślę, że można spróbować z tym sosem też do piekarnika, tylko może czas pieczenie być dłuższy. |
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2013-06-03, 22:10
|
|
|
gosia_w, dziękuję |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2013-06-04, 13:55
|
|
|
A myślicie, że z czegoś innego niż jarmuż (którego na razie nie mam jak kupić, mimo, że otworzyły mi się oczy dopiero jak naczytałam jakie ma cenne wartości!) można zrobić? Pekińska? Włoska? Zwykła młoda kapusta? Ostatnio dostałam w Tesco gratis 2 siaty liści, które ludzie obrywali, biorąc kapuste a ja wzięłam te liście a Pani na kasie powiedziała, że to się nie liczy, bo to odpady i nie skasowała. Ale były twarde, nie wiem czy chipsy by z tego wyszły?
Kurcze nigdy nie jadłam takich chipsów trudno mi to sobie wyobrazić, dlatego pytam...- mam też na myśli te z wersji piekarnikowej.... |
_________________ www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół... |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-06-04, 15:24
|
|
|
Nie robiłam jeszcze z innej zieleniny. Tu hxxp://nouveauraw.com/raw-recipies/kale-chips/raw-garlic-kale-chips/ autorka bloga robiła ze szpinaku i była zadowolona z efektu. |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2013-06-04, 16:46
|
|
|
O rety, wyglądają również pięknie! Zrobię takie, bo szpinaku u nas sporo teraz! Ale pieczone zrobię, nie raw na razie. Dziękuję!
Z kapusty to znalazłam np. cuś takiego:
hxxp://allysrawpassion.com/2013/02/25/day-105-tahini-savoy-cabbage-chips/
W googlach też się oświeciłam, ale sporo jest blogów z paleo, gdzie czipsy sa obok mięcha, więc tu nie wklejam.. |
_________________ www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół... |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-06-19, 17:11
|
|
|
Robiłam dziś chipsy (suszone, nie pieczone) i eksperymentalnie dorzuciłam kilka szpinakowych. Są pyszne. Bardzo delikatne. Następnym razem zrobię pół na pół |
|
|
|
|
monika343
monika343
Dołączyła: 26 Mar 2012 Posty: 39
|
Wysłany: 2013-07-08, 11:47
|
|
|
Witam. Przepraszam że tu piszę, ale nie wiem, gdzie należałoby zadać to pytanie. Bardzo bym prosiła o jakieś wskazówki, co zabrać ze sobą na cały dzień jadąc z dzecimi nad wodę, Jeżeli mogłabym prosić o jakieś wskazówki i może jakieś przepisy. Z góry dziękuję i pozdrawiam. |
_________________ monika |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-03-12, 15:28
|
|
|
rady odnośnie pieczenia chipsów jarmużowych
hxxp://ohsheglows.com/2014/03/12/6-tips-for-flawless-kale-chips-all-dressed-kale-chips-recipe/ |
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2014-09-24, 15:11
|
|
|
Czy ktoś robił chipsy z jarmużu podmrożonego? Czy to naturalnie pod śniegiem czy w lodówie? |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
serenatta
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 20 Gru 2011 Posty: 90 Skąd: Dublin, Kętrzyn
|
Wysłany: 2014-10-21, 17:40
|
|
|
jak sobie sprawię kiedyś suszarkę to ten przepis z sosem z nerkowców na pewno zrobię ale na razie chyba zazcznę od chipsów jarmużowych pieczonych, podobno to bardzo prosta sprawa |
_________________ hxxps://www.facebook.com/pages/Renata-Ledzinska/281668668618411?ref=hl
hxxp://pierwszezabki.pl]
|
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-10-21, 18:46
|
|
|
serenatta, myślę że można z sosem też upiec, tylko raczej w niezbyt wysokiej temp. |
|
|
|
|
jodełka
Dołączyła: 21 Paź 2014 Posty: 6 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2014-10-22, 10:53
|
|
|
Brzmi bardzo fajnie, tylko w piekarniku elektrycznym kosztowałoby majątek Ale zamówiłam wczoraj urządzenie wielofunkcyjne, które ma też suszarkę, więc pierwsze suszenie to będzie ten przepis |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-10-22, 14:27
|
|
|
Nie chodziło mi o suszenie w piekarniku, tylko upieczenie, tak żeby nie spalić, np. w 140stopniach. |
|
|
|
|
jodełka
Dołączyła: 21 Paź 2014 Posty: 6 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2014-10-23, 15:14
|
|
|
Aaa, to co innego Mnie porujnowały suszone w piekarniku śliwki... |
|
|
|
|
|