wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kapusta kiszona i ocet własnej roboty
Autor Wiadomość
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2013-10-11, 08:38   

zou, kiedyś na stronie Sloneckiego znalazłam przepis na ocet gdzie właśnie zbierali skorki ale zaleca on wklada skorki z jabłka (gniazda nasienne tez mogą byc) do 1,5 litrowego słoika (albo mniejszego). Słoik zakręca i wkłada do lodówki i tak zbiera te skorki aż będzie 3/4 i dopiero zalewa poslodzona woda i robi ocet :-) Wiadomo ze jak chcesz wiecej to możesz w kilku słoikach zbierac a pozniej przełożyć do większego pojemnika albo robić stopniowo każdy nazbierany słoik :-)

Tez jestem bardzo ciekawa tego octu z bzem. Zainspirowała mnie Ines z bloga herbiness.com
Robi świetne rzecze z ziół i nie tylko :-)
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-10-28, 10:50   

dżo napisał/a:
w trakcie wkładania do słoików dobrze ją ubić i odlać nadmiar soku
tak zrobiłąm, ale czy ona nie będzie się psuła jak sok jest odlany?
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2013-10-28, 14:38   

priya, u nas nigdy się nie psuła, a gdy któregos roku mąż zapomniał odcisnąć kapusta zrobiła się miękka, niesmaczna.
 
 
zou 

Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 08 Gru 2010
Posty: 917
Wysłany: 2013-10-29, 08:14   

Dzięki Edysqa za info! Ostatecznie na razie wykupiłam cały asortyment Rossmanna 8-) , bo litrowy bio ocet był w promo po 6.99, a przydadzą mi sie po nim szklane, ciemne butelki, więc z robieniem octu poczekam na przyszły sezon...
_________________
www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół...
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-10-29, 08:27   

dżo, dzięki. Mam nadzieję, że moja też przetrwa całą zimę, bo jest pyszna!
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2014-10-17, 10:52   

Zaopatrzyliśmy się właśnie w wielki kamienny gar do kiszenia kapusty. Ma taką rynienkę na górze, kładzie się na niej pokrywę po uprzednim wypełneiniu jej wodą. Nie doczytałam jeszcze na czym ten patent ma polegac, ale ponoć w takim garze kapucha może stac w mieszkaniu bardzo długo, nie trzeba nic odlewać, przekładac itd., ładnie się trzyma i nie psuje. Kilka doświadczonych osób nam polecało. Postanowiam więc sprawdzić osobiście.
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2014-10-25, 12:12   

Donoszę iż garnek z kołnierzem wodnym spisuje się znakomicie. Kapusta jest rewelacyjna i nic nie trzeba z nią robić. Ciekawa jestem, czy jeśli mam pół gara kiszonej to mogę domieszać do niej świeżą? Będzie się to dalej ładnie kisić? Ktoś tak już robił?
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 13