wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ulubione dania naszych dzieci
Autor Wiadomość
majaja 
wybuchowa wredota


Pomogła: 52 razy
Dołączyła: 12 Cze 2007
Posty: 3450
Skąd: warszawskie Bielany
Wysłany: 2015-08-12, 05:33   

Wicia napisał/a:
Majaja jak ją robisz?
z pomidorami i mozarellą, ale ja mam swój własny dość skomplikowany przepis na dłuższe pisanie
 
 
Wicia 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 448
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2015-08-12, 06:24   

Ja robię z kozim serem więc też własny przepis, ale byłam Ciekawa Twojego ;)
A wczoraj moje dzieciaczki zajadały się sajgonkami z cieciorką :-D
_________________
www.kartonzabawek.pl
 
 
 
majaja 
wybuchowa wredota


Pomogła: 52 razy
Dołączyła: 12 Cze 2007
Posty: 3450
Skąd: warszawskie Bielany
Wysłany: 2015-09-19, 13:07   

Jak robiłam wersję wegańską to odpuszczałam w ogóle mozzarellę, a przyprawy z niej dawałam na bakłażana

Na dużą blachę lazanii:
pół paczki lazani
1 kg świeżego szpinaku
ok. 1 kg pomidorów obranych ze skórki (w razie gdy mamy mniej na górnej warstwie można zastosować przecier)
bakłażan (od biedy może być cukinia)
4 duże zeszklone cebule ( kostkę)
główka czosnku
duża mozzarella
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano lub tymianek; dobre, ostre tabasco

warstwa szpinakowa: porwany szpinak zmieszany z cebulą i wyciskanym czosnkiem, gałką, duża szczypta soli, pieprz
warstwa pomidorowa: cieniutkie plastry bakłażana delikatnie posypujemy solą, na to mozzarella, którą na każdy plaster dajemy kroplę tabasco, posypujemy oregano, pieprzem, a na to plastry pomidorów, można lekko posolić, puszczą więcej soku

Mają być 4 warstwy, na górze pomidorowa, oczywiście lazanie lepiej jest wcześnie sparzyć, przynajmniej ta warstwę bezpośrednio na blasze, a na górze pomidorami ma być dokładnie pokryta by nie wystawała.
Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, termoobieg i ok.45-50 minut

Lazanię można zastąpić naleśnikami, ale jeśli chcemy krócej piec to trzeba chyba najpierw obsmażyć lub obgotować bakłażany
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 13